Noord-Hollandpad krijgt nieuw trekpontje over Eierlands Kanaal

Afgelopen vrijdag was het zover: het bestaande trekpontje over het Eierlands Kanaal op Texel is vervangen voor een robuustere nieuwe variant. Het oude pontje dateerde uit 2009 en was na 13 jaar intensief gebruik hard toe aan vervanging. De nieuwe pont is beter bestand tegen de zoute zeewinden op het Waddeneiland en maakt de oversteek met een vernieuwd kabeltreksysteem voor wandelaars van het Noord-Hollandpad nog aangenamer.

Over het Noord-Hollandpad

Het Noord-Hollandpad is een gemarkeerde langeafstandswandeling dwars door de provincie: van het uiterste puntje van Texel tot aan de haven van Huizen. De totale afstand lengte is 284 kilometer. Het trekpontje over het Eierlands Kanaal is onderdeel van etappe 1, een van de populairste etappes van de route.

Praktische en leuke routevoorziening voor wandelaars

Bij de aanleg van de etappes van het Noord-Hollandpad op Texel in 2009 is in opdracht van de provincie Noord-Holland ook het trekpontje over het Eierlands Kanaal gerealiseerd. Een wandelbrug was hier niet mogelijk en daarom werd er gekozen voor een trekpontje. Deze praktische voorziening levert een extra bijdrage aan de beleving van de route, want het is altijd bijzonder om tijdens een wandeling zelfstandig een stukje over het water te varen.

Vervanging hard nodig

Ondanks jaarlijks actief onderhoud was het na 13 jaar trouwe dienst tijd voor een nieuwe, sterkere versie. Het nieuwe trekpontje is robuuster uitgevoerd, zodat vernieling en de weersomstandigheden op het eiland minder invloed hebben op de algehele conditie van de pont. Er is een zeewaardige coating en verf gebruikt om de zoutinvloeden op het materiaal te beperken. Ook is het kabeltreksysteem vervangen door een variant die meebeweegt met het waterpeil en voorzien is van een touw met een stalen kern, die slijtage zal beperken. Dit alles maakt de oversteek over het Eierlands Kanaal voor wandelaars van het Noord-Hollandpad veel aangenamer.

trekpontje over het Eierlands Kanaal op Texel
Foto met dank aan Recreatie Noord-Holland

Wandelen is populair

De populariteit van wandelen is de laatste jaren bij jong en oud met bijna 60 procent toegenomen. Ook het Noord-Hollandpad wordt door steeds meer wandelaars ontdekt. Met het nieuwe trekpontje op etappe 1 zijn al die wandelaars de komende jaren weer verzekerd van een veilige en aangename oversteek over het Eierlands Kanaal.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.