natuurpark lelystad

Natuurpark Lelystad in Flevoland: elanden zien in Nederland!

Behalve op mooie plekjes in Nederland verkennen zijn wij ook gek op Scandinavië. Maar ja, de laatste tijd moeten we Scandinavië nogal missen. En het is maar te bezien hoe lang dat nog gaat duren. Daarom probeer ik af en toe maar een stukje Scandinavië naar Nederland te halen. Toen ik las dat je in Flevoland elanden kunt spotten, moest ik daar dan ook meer van weten. En toen we voor de voorjaarsvakantie een midweekje Landal Waterparc Veluwemeer boekten, bleek dat ook nog eens vlak bij deze plek te zijn. Op naar Natuurpark Lelystad dus, de plek waar je elanden in Nederland kunt zien.

Praktisch over natuurpark Lelystad

Natuurpark Lelystad ligt zo’n 8,5 km buiten Lelystad. Het park is tussen zonsopkomst en zonsondergang gratis toegankelijk – je betaalt alleen voor het parkeren. Wij kregen trouwens korting op onze parkeerkaart ten we iets afhaalden bij de horeca.

Je kunt het park wandelend verkennen, maar ook fietsen huren bij de ingang. Honden mogen aangelijnd mee, maar zijn niet toegestaan in de delen van het park waar dieren niet achter hekken zitten maar los rondlopen (de rood gestreepte paden op onderstaande plattegrond).

natuurpark lelystad

Alle informatie, zoals het adres en de actuele parkeerkosten, vind je op deze website.

Wandelen door Natuurpark Lelystad

In het park staan overal wegwijzers die laten zien welke kant je op moet lopen om bij bepaalde dieren te komen. Wij liepen eerst door het gebied van de Paterdavidsherten. Daarna liepen we langs het gebied van de wilde zwijnen aan de rand van het park, om vervolgens weer dieper het park in te lopen waar edelherten en moeflons los rondlopen.

Op dit eerste deel van onze wandeling kwamen we helaas nog geen enkel dier tegen. Dat is dan ook het verschil tussen Natuurpark Lelystad en een dierentuin. Hoewel de dieren wel verdeeld zijn over verschillende delen van het park die je zou kunnen zien als verblijven, zijn deze ‘verblijven’ zo groot dat je geen garantie hebt dat je de dieren ook echt te zien krijgt. Je kunt Natuurpark Lelystad dan ook beter zien als een plek waar je mooi kunt wandelen en fietsen in de natuur, met de kans om ook nog dieren te zien.

Toch hoopte ik wel heel erg dat we een eland zouden zien. Als het gaat om elanden zien in Zweden heb ik namelijk ook niet altijd geluk 😉 Maar het ging de goede kant op: in het losloopgebied van de edelherten en de moeflons Zagen we in de verte een groepje moeflons staan. Even verderop zagen we meerdere ooievaars.

Ja, elanden in Nederland!

En ja hoor, het lukte. Aan de rand van het elandenverblijf lagen twee elanden. Ze lagen daar heel rustig, zodat we ze uitgebreid konden bekijken. Wat zijn het toch een mooie dieren! Natuurlijk was het niet hetzelfde als het zien van een eland in het wild, maar toch vonden we het erg leuk om ze weer eens in het echt te kunnen zien.

natuurpark lelystad

Andere dieren in Natuurpark Lelystad

Nu waren we op dreef. Want bij het verblijf van de otters liet deze otter zich uitgebreid bekijken, zowel in het water als op het land.

natuurpark lelystad

Via het gebied van de watervogels liepen we naar de Przewalsipaarden en de wisenten. Ook die kregen we te zien. Het is niet alleen leuk voor ons dat we ze hier in Flevoland kunnen komen bekijken, Natuurpark Lelystad heeft hiermee in het verleden ook een bijdrage kunnen leveren aan de herintroductie van Przewalskipaarden in Mongolië en die van wisenten in Rusland en Letland. Ook de introductie van de bever in de Biesbosch is deels te danken aan Natuurpark Lelystad. Door te ontsnappen heeft de bever zelfs zichzelf uitgezet in Flevoland: er leven er nu meer dan 140 op verschillende plekken in deze provincie, waaronder het Harderbos vlak bij de plek waar we verbleven tijdens onze vakantie

natuurpark lelystad

Behalve de dieren die op de bordjes in het natuurpark staan, leven in dit gebied ook nog ‘echte’ wilde dieren, zoals reeën, konijnen, vossen, wezels, hermelijnen, bunzingen en heel veel vogels.

Prehistorische nederzeting Swifterkamp

Zo hadden we inmiddels een flinke acht gelopen door dit natuurpark in Flevoland. Maar er was nog een deel dat we graag wilden bekijken: de prehistorische nederzetting Swifterkamp. Swifterkamp is een reconstructie van een steentijddorpje. Helaas was het tijdens ons bezoek gesloten – we konden alleen door het Mesolithisch deel (van de jagers-verzamelaars) lopen.

natuurpark lelystad

Aan de overkant van het water zagen we het Neolithische gedeelte (van de eerste boeren) van Swifterkamp liggen. Er kringelde wel rook van een vuurtje omhoog, maar om het beter te kunnen bekijken, zullen we nog een keer moeten terugkomen.

natuurpark lelystad

Ook wandelen in Natuurpark Lelystad?

Wij vonden onze wandeling door dit natuurpark een erg leuke ervaring. Ben je enthousiast geworden en wil je zelf een kijkje komen nemen en misschien wel elanden spotten in Nederland? Op deze website vind je meer informatie over natuurpark Lelystad, zoals het precieze adres en de actuele parkeerkosten.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.