Natuurhuisjes in Nederland: rustig en vaak met contactloos verblijf

Written by Sandra van Bijsterveld

Vakantie in een natuurhuisje in Nederland wordt steeds populairder. Je verblijft er midden in de natuur, weg van de massa. Soms hoef je zelfs helemaal niemand te zien. Veel natuurhuisjes in Nederland bieden namelijk contactloos verblijf aan. Misschien wel dé oplossing om toch op vakantie te kunnen in deze periode.

Wat is contactloos verblijf?

Bij een contactloos verblijf huur je een natuurhuisje zonder dat je contact hoeft te hebben met anderen. Je hoeft in ieder geval geen gemeenschappelijke ruimtes te delen tijdens je verblijf. De sleutel ligt voor je klaar en als er een ontbijt bij je verblijf zit, wordt dat voor je klaargezet. Hoe jouw contactloze verblijf precies wordt geregeld, daarover maak je afspraken met de verhuurder.

Op de website van Natuurhuisje.nl zijn natuurhuisjes met contactloos verblijf duidelijk aangegeven met een groen label ‘contactloos verblijf’. Je kunt alle natuurhuisjes op de website ook filteren op dit kenmerk, zodat je alleen huisjes te zien krijgt waar je contactloos kunt verblijven. Steeds meer accommodaties bieden deze mogelijkheid, dus het aanbod is groot.

natuurhuisje in nederland

Natuurhuisjes in Nederland en daarbuiten

Ook in het buitenland kun je een natuurhuisje met contactloos verblijf boeken. Maar ook voor een vakantie in Nederland is een natuurhuisje een mooie oplossing. Zelf lijkt het me leuk om opeenvolgend een paar natuurhuisjes te boeken in verschillende delen van Nederland. Want er zijn nog zoveel mooie plekken in eigen land die ik nog nooit heb gezien – zonde eigenlijk! Met het oog op een mogelijke zomervakantie in Nederland ben ik alvast eens gaan nadenken over wat ik graag zou zien en doen in de verschillende provincies. En dat is nogal wat…

Bezienswaardgheden in Overijssel

Overijssel is mijn thuisprovincie, dus ik ben in de weekenden alvast een voorschotje aan het nemen op een vakantie in Nederland door mooie plekjes in Twente op te zoeken – vaak wandelend. Ook de Sallandse Heuvelrug en het Vechtdal zijn prachtige regio’s voor een vakantie. Daarnaast heeft Overijssel enkele leuke steden en vind je hier de pretparken Hellendoorn en Slagharen. Iets wat nog hoog op mijn verlanglijstje staat, is een bezoek aan Giethoorn – of dat nu varend, fietsend of te voet is.

Ik denk dat ik Overijssel grotendeels vanuit huis verder zal verkennen. Maar als je verder weg woont, vind je hier natuurhuisjes in Overijssel.

fietsen Sallandse Heuvelrug

Bezienswaardgheden in Friesland

Na mijn directe omgeving gaan mijn gedachten als eerste uit naar het noorden van ons land. Het lijkt me bijvoorbeeld erg leuk om de plaatsen langs de route van de Elfstedentocht te bezoeken. Ook nationaal park de Alde Feanen staat hoog op mijn verlanglijstje. En eigenlijk zou ik Friesland niet willen bezoeken zonder ook het water op te gaan. Misschien zelfs een nachtje slapen op het water?

Als je niet op een boot slaapt, vind je hier natuurhuisjes in Friesland.

Bezienswaardgheden in Groningen

In Groningen ken ik eigenlijk alleen het Scandinavisch Dorp – schande! Groningen zelf schijnt een hele leuke (studenten)stad te zijn. Daarnaast staan in deze provincie veel kastelen (‘borgen’), kloosters en vestingen.

Hier vind je natuurhuisjes in Groningen.

Bezienswaardgheden in Drenthe

Aan Drenthe heb ik heerlijke herinneringen. Als je in Drenthe bent, ga je natuurlijk de hunebedden bekijken. En wat denk je van de schaapskuddes, die je op de hei en in de schaapskooien kunt zien? Maar er zijn nog meer leuke buitenactiviteiten. En als het een keer niet zulk mooi weer is, kun je in meerdere musea meer te weten komen over het lange verleden van het Drentse landschap. Sla ook museumdorpje Orvelte niet over. Kortom, in Drenthe is genoeg te beleven om er je hele zomervakantie door te brengen.

Hier vind je natuurhuisjes in Drenthe.

hunebedden drenthe

Bezienswaardgheden in Gelderland

Ook Gelderland behoort tot mijn favoriete provincies. Ik heb er dus al best wat mooie plekken bezocht, maar veel daarvan zou ik best nog een keer willen zien. Het Openluchtmuseum bijvoorbeeld, of het Kröller-Müller Museum met zijn grote beeldentuin. Paleis Het Loo zou een mooie aanvulling zijn en natuurlijk wil ik, als ik toch in Gelderland ben, veel mooie boswandelingen maken.

Hier vind je natuurhuisjes in Gelderland.

wandelen landal coldenhove

Bezienswaardgheden in Utrecht

Van het ene paleis naar het andere: in Utrecht staat paleis Soestdijk. Persoonlijk vind ik de stad Utrecht echt een hele leuke stad met die terrassen aan de grachten. Verder vind je in deze provincie ook weer veel kastelen en herenhuizen. Ook het Rietveld Schröderhuis zou ik graag eens willen bezoeken.

Hier vind je natuurhuisjes in Utrecht.

Bezienswaardgheden in Limburg

De langgerekte provincie Limburg lijkt me echt ideaal voor de zomervakantie. In het voor- en naseizoen hebben we hier al heel wat fijne korte vakanties beleefd. Zo gingen we kanovaren op de Maas, wandelen in nationaal park de Maasduinen, baden en wandelen in Arcen en natuurlijk deden we ook een dagje Maastricht (met rondvaart). En wat natuurlijk niet mag ontbreken bij een vakantie in Limburg is vlaai!

Hier vind je natuurhuisjes in Limburg.

kanovaren op de maas

Bezienswaardgheden in Noord-Brabant

Brabant kennen we vooral van de leuke steden, de Efteling en Safaripark Beekse Bergen. Als je van street art houdt, is de blind walls gallery in Breda een aanrader en zelf wil ik heel graag een keer in het donker naar het Van Gogh-Roosegaarde fietspad. Qua natuur wil ik graag nog eens naar nationaal park De Loonse en Drunense Duinen en de Brabantse Biesbosch.

Hier vind je natuurhuisjes in Noord-Brabant.

street art breda

Bezienswaardgheden in Zeeland

In Zeeland ben ik als kind meerdere keren op vakantie geweest – en ik vond het heerlijk. Ik weet nog dat we tijdens één wandeling zee, duinen en bos tegenkwamen en veel frambozen plukten – of waren het bramen? Voor lekkerbekken (LOL) valt hier van alles te smullen, zoals oesters en mosselen. Trek zeker ook een dag uit voor een bezoek aan de indrukwekkende Deltawerken.

Hier vind je natuurhuisjes in Zeeland.

Bezienswaardgheden in Zuid-Holland

Zuid-Holland is de provincie waar ik opgroeide. Ik werd geboren in Delft, groeide op in de buurt van Dordrecht, ging naar de middelbare school in Rotterdam en daarna studeren in Leiden. Allemaal mooie steden waar ik nog steeds graag kom. Ook kun je er mooi fietsen tussen de bollenvelden en fijn naar het strand, bijvoorbeeld in Scheveningen, Katwijk of Noordwijk.

Hier vind je natuurhuisjes in Zuid-Holland.

fietsen bollenvelden keukenhof

Bezienswaardgheden in Noord-Holland

Mijn bezoek aan Laag Holland – de regio boven Amsterdam – heeft me echt positief verrast. Wat zijn plaatsjes als Broek in Waterland, Marken en Monnickendam mooi! Ook het eiland Texel hoort bij deze provincie en is zeker een aanrader (zelf gingen we in de winter naar Texel). Een bezoek aan Amsterdam ligt voor de hand, maar je kunt ook kiezen voor Haarlem, Enkhuizen (met het Zuiderzeemuseum) of Den Helder. Of ga naar Zaandam, waar tsaar Peter de Grote tot twee keer toe logeerde.

Hier vind je natuurhuisjes in Noord-Holland.

fluisterboot theetuin overleek

Bezienswaardgheden in Flevoland

Maar Flevoland was voor mij wel de grootste verrassing. In zo’n relatief recentelijk ingepolderd gebied had ik niet verwacht een natuurgebied als het Horsterwold aan te treffen. Laat staan compleet nieuwe waddeneilanden. In museum Batavialand leerde ik dat hier al heel lang geleden mensen woonden en ik bezocht er het voormalige eiland Urk.

Hier vind je natuurhuisjes in Flevoland.

wandelen horsterwold flevoland

Genoeg voor een zomervakantie in Nederland

Goed, hier zou ik dus niet één zomervakantie in Nederland mee kunnen vullen, maar meerdere. Het wordt dus nog moeilijk kiezen wat we dit jaar gaan doen.

5% korting 728x90

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *