natuurdiorama holterberg

Natuurdiorama Holterberg en het bos van Daantje Das

Tijdens ons verblijf op Landal Twenhaarsveld zaten we vlak bij de Holterberg, die deel uitmaakt van nationaal park de Sallandse Heuvelrug. Zestien minuutjes fietsen, zei Google. En er zat ook nog een pannenkoekenrestaurant bij! Dus stapte ik met mijn zoontje van acht op de fiets en na even klimmen (het heet tenslotte niet voor niets de Holterberg) parkeerden we de fietsen bij Natuurdiorama Holterberg, dat soms ook natuurmuseum Holterberg wordt genoemd.

Heel veel Europese dieren

In het natuurdiorama, dat al in 1938 werd opgericht door natuurliefhebber en dierenvriend Piet Bos en daarna steeds verder is uitgebreid, zijn heel veel diersoorten te zien die voorkomen in Europa. De meeste zijn opgezet en sommige zijn neergezet in een diorama waar de natuurlijke omgeving wordt nagebootst. Je hoort de ijzige wind zelfs om je oren waaien.

Natuurdiorama Holterberg

Behalve de opgezette dieren zijn er ook opgeprikte insecten, foetussen van mens en dier op sterk water, skeletten en schedels te zien. Koren op de molen van mijn mannetje, want hij is al van heel kleins af aan ontzettend geïnteresseerd in anatomie.

Natuurdiorama Holterberg

Als leidraad voor onze bezichtiging van dit natuurmuseum kregen we een speurtocht mee. Op zoek naar de antwoorden kwamen we in alle hoekjes van Natuurdiorama Holterberg, van de wolf vlak bij de ingang via het vliegend hert en een hertje met slagtanden tot de vliegende eekhoorn vlak bij de uitgang. Na het inleveren van de volledig ingevulde speurtocht kreeg mijn speurder ook nog een kleine beloning.

Pannenkoeken bij Woody’s

De ochtend was omgevlogen en het was alweer tijd voor de lunch. Tussen Natuurdiorama Holterberg en het Bos van Daantje Das staat Woody’s, een restaurant waar je ‘pancakes & steaks’ kunt eten. Dat lieten we ons geen twee keer zeggen en al snel zaten we achter een kinderpannenkoek en een pannenkoek met appel en kaas. Dat smaakte!

Het Bos van Daantje Das

We waren er weer helemaal klaar voor en haalden nu de speurtocht voor het Bos van Daantje Das op. Dat bos ligt vlak bij het natuurdiorama: je hoeft alleen maar langs Woody’s te lopen en dan zie je de ingang al.

Het Bos van Daantje Das bij Natuurdiorama Holterberg

Ook hier kregen we weer verschillende vragen en opdrachten voor de kiezen. Serieus las mijn zoontje de regels voor: op de paden blijven, niks stukmaken en geen lawaai maken, want daarmee kun je de dieren in het bos laten schrikken. Fluisterend begonnen we de route te volgen.

Het Bos van Daantje Das bij Natuurdiorama Holterberg

We kwamen langs een plek waar een een dier de veren uit een vogel had geplukt – maar was het een roofvogel of een roofdier? En wat voor vogel was het?

Het Bos van Daantje Das bij Natuurdiorama Holterberg

Onderweg was van alles te zien en omdat je van levende dieren maar nooit weet wanneer ze hun gezicht laten zien, waren hier en daar ook namaakdieren in het bos verstopt, zodat alle onderzoekers ze tijdens hun tocht zouden kunnen zien. Maar het was niet alleen kijken en luisteren: er was ook genoeg te doen, zoals schommelen en zelf proberen of je net zo ver kunt springen als een haas, konijn of kikker.

Het Bos van Daantje Das bij Natuurdiorama Holterberg

Aan het einde van de speurtocht liet mijn eigen onderzoeker de antwoorden nakijken. Supertrots was hij toen hij een diploma kreeg en werd uitgeroepen tot super-natuur-onderzoeker!

Het regende inmiddels zachtjes en het zag er niet naar uit dat het nog zou gaan opklaren. Dus stapten we weer op de fiets om terug te fietsen naar Landal Twenhaarsveld. Want in het binnenzwembad is het altijd mooi weer, en toevallig is mijn speurneus ook gek op zwemmen!

Kijk voor de actuele openingstijden voor je bezoek even op de website van Natuurdiorama Holterberg. Je kunt natuurmusem Holterberg ook gebruiken als startpunt voor een wandeling of fietstocht over de Sallandse Heuvelrug. Bij de balie zijn wandelroutes van 5, 10 en 15 kilometer en een fietsroute van 25 kilometer verkrijgbaar.

Wij werden uitgenodigd om Landal Twenhaarsveld te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.