Het Boeiendste Bos: wandelen met kinderen in De Maasduinen

We hebben wel de smaak van de nationale parken te pakken! Fietsten we in de voorjaarsvakantie nog door nationaal park de Sallandse Heuvelrug, tijdens ons weekendje op vakantiepark Resort Arcen in Noord-Limburg gingen we voor het eerst naar nationaal park De Maasduinen.

Rivierduinen langs de Maas

Nationaal park De Maasduinen ligt in een smalle strook tussen de rivier de Maas en de Duitse grens. Het is de langste rivierduinengordel van Nederland. Het landschap dat je hier vindt, is gevormd door het water dat erdoorheen stroomde, en door de wind die eroverheen blies en zand meevoerde.

Maar ook de mens bemoeide zich met het landschap. Ooit lag hier een urnenveld met wel 100 grafheuvels. Mensen kapten bossen, lieten schapen grazen op de heide en in de Tweede Wereldoorlog werden er zelfs loopgraven gegraven waar soldaten zich in konden verschansen.

Jachthut op den Hamer

Zaterdagochtend parkeren we bij Jachthut op den Hamer (Twistedenerweg 2, Wellerlooi). Eerst lopen we even naar de oever van de Maas om uit te kijken over de rivier. We kunnen duidelijk zien hoe hoog het water soms staat: daar ligt een randje van riet.

Nationaal park De Maasduinen

Dan lopen we naar Jachthut op den Hamer, want daar kunnen we de route voor onze wandeling ophalen. Het Boeiendste Bos is een wandeling van 2700 meter met onderweg opdrachten die met de natuur te maken hebben.

Nationaal park De Maasduinen

Schapen op de heide

Met de plattegrond in de hand lopen we het bos in. Al gauw moeten we door een hekje omdat we een gebied betreden waar dieren los rondlopen.

Nationaal park De Maasduinen

En ja hoor, daar zien we ze: een grote kudde schapen staat in de verte te grazen. We zijn aangekomen op de hei.

Nationaal park De Maasduinen

Kijk-, voel- en raadspelletjes

Wandelend over de heuvelachtige zandweggetjes doen we de kijk-, voel- en raadspelletjes die op de route staan aangegeven, zoals:

  • Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het rijmt op…
  • Welke boom vind jij de koning van het bos?
  • Luisteren als een vos
  • Fluiten op een eikeldopje
  • Vind wat je voelt
  • Een fijn elfenhuisje bouwen
  • Een armbandje vlechten
  • Kleuren met de natuur
  • Sporen zoeken en ze met takjes inlijsten

Sommige spelletjes, zoals het spoorzoeken en het rijmen, zijn zo leuk dat de kinderen ze de rest van de route blijven doen.

Nationaal park De Maasduinen

Wat zijn De Maasduinen mooi…

Intussen verandert het landschap om ons heen voortdurend. Er duiken vennetjes op.

Nationaal park De Maasduinen

Verderop lopen we langs een meanderend watertje dat richting de Maas stroomt. Het blijkt een kanaal te zijn: het Geldernsch-Nierskanaal. Dat werd meer dan 200 jaar geleden door mensenhanden gemaakt, maar door de eroderende werking van het water is het laatste stuk van het kanaal gaan meanderen. Wat heeft de natuur er een mooi plekje van gemaakt!

Nationaal park De Maasduinen

In het beekdal leven veel vogels en behalve het gekabbel van het water hoor je hier veel vogels. Een mooi plekje om even te gaan zitten en daar is dan ook een mooi bankje voor neergezet.

Nationaal park De Maasduinen

Sporen van de geschiedenis

Maar we komen ook historische bezienswaardigheden tegen, zoals de Scherpenheuvel. Dat is een 4000 jaar oude grafheuvel. Hij is erg groot (de doorsnede is 25 m en de hoogte 3 meter) en daarom wordt gedacht dat het wel eens een vorstengraf zou kunnen zijn. Zeker weten doen we het niet, want het graf dat erin zit is ongeschonden gelaten.

Nationaal park De Maasduinen

Vlakbij treffen we een massagraf uit de Tweede Wereldoorlog aan. Op 2 mei 1943 werden hier zeven mannen door een vuurpeloton om het leven gebracht. Ze hadden zelf verzet gepleegd of anderen aangezet tot verzet. De Tweede Wereldoorlog is wel een thema in onze uitstapjes de laatste tijd, kijk maar naar deze blogpost over de Tweede Wereldoorlog op de Sallandse Heuvelrug.

De Maasduinen

Er zijn nog meer wandelaars die van het mooie weer profiteren in De Maasduinen. Ook zij staan even stil bij deze treurige plek voordat ze weer verder wandelen en genieten van deze stralende dag.

Tijd voor pannenkoeken!

Aan het einde van de route komen we weer uit bij Jachthut op den Hamer. Dat is ook een pannenkoekenhuis en het is inmiddels lunchtijd. 1 + 1 = 2 en even later zitten we gezellig aan de pannenkoeken. We hebben een bijzondere tafel: er zit een vitrine in, zodat we zelfs tijdens het pannenkoeken eten nog dingen te weten komen over de natuur.

Nationaal park De Maasduinen

Praktisch

Het begin- en eindhut van gezinswandeling Het Boeiendste Bos is Jachthut op den Hamer, Twistedenerweg 2, Wellerlooi. De wandeling wordt aangeraden voor kinderen van 6-10 jaar. De route is voor €1,50 verkrijgbaar bij de jachthut. De route is 2700 meter lang en gemiddeld doe je er zo’n 1,5 uur over (afhankelijk van hoeveel tijd je aan de opdrachten besteedt).

Wij verbleven dit weekend op het kindvriendelijke vakantiepark Resort Arcen.

Wij werden uitgenodigd om Noord-Limburg te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Nog geen reacties

  1. Dank je voor de tip! Ik kwam er vandaag achter dat dit helemaal niet zo ver bij ons huis vandaan is. Gaan we dus zeker op zondag een keer doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.