orientalis

Museumpark Orientalis: een bijzonder openluchtmuseum

Er was één uitstapje tijdens ons weekend in Berg en Dal waarvoor we echt meer tijd hadden moeten uittrekken: ons bezoek aan museumpark Orientalis. In dit bijzondere museum (dat vroeger het Bijbels Openluchtmuseum heette) maak je kennis met het jodendom, het christendom en de islam, die alle drie hun oorsprong hebben in de Oriënt – vandaar de huidige naam. In totaal is het museumpark wel 30 hectare groot en daar hadden we best een hele dag voor mogen uittrekken in plaats van een halve. Wandel je even met ons mee door dit mooie openluchtmuseum?

Museumpark Orientalis

Binnenmuseum

We konden ons er maar moeilijk een voorstelling van maken wat we van dit openluchtmuseum konden verwachten, dus begonnen we maar gewoon te lopen. De gebouwen van Orientalis staan in een groene omgeving en alleen dat rondlopen vond ik al erg de moeite waard.

Ondanks het mooie weer stapten we eerst even binnen bij het binnenmuseum van Orientalis. Daar bekeken we in een nomadentent een video over hoe mensen leefden in de gebouwen die we later te zien kregen. Ook liepen we door de tentoonstelling Proeven van het Midden-Oosten.

Museumpark Orientalis

Joodse dorp Beth Juda

Maar het liefst wilden we naar buiten, dus liepen we naar het Joodse dorp Beth Juda. In veel van de kleine gebouwtjes kun je even binnen stappen om iets te ontdekken over het leven in zo’n dorp.

Museumpark Orientalis

Wij bezochten onder andere de synagoge, en de boerderij om even naar de dieren te kijken.

Museumpark Orientalis

Karavanserai

In de Karavanserai, een herberg waar vroeger verschillende culturen elkaar ontmoetten en beïnvloedden, kwamen we de eerste ‘bewoners’ van museumpark Orientalis tegen. We kregen een kopje koffie aangeboden en kwamen Abraham tegen, die ons vroeg of we zin hadden om van hem te leren metselen. Jammer genoeg hadden we daar geen tijd voor. Er waren nog zoveel delen van het museumpark die we wilden bekijken!

Arabische dorp Omani

Gauw verder dus naar het Arabische dorp Omani. Dit vissersdorp ligt natuurlijk aan het water en je vindt er een souk en een moskee. Ook hier kun je op je gemak de verschillende ruimtes in en uit lopen. Zo kom je van alles te weten over geloof, maar ook bijvoorbeeld kleding.

Museumpark Orientalis

Romeins aquaduct

Tijd voor een korte boswandeling. We liepen vanuit Omani de Via Aquaductus in. Hier bevinden zich overblijfselen van het Romeinse aquaduct van Berg en Dal naar Nijmegen. Er is ook een speciale aquaductwandeling.

Museumpark Orientalis

Romeinse straat in Jeruzalem

De volgende stop was Jeruzalem, waar een duidelijke Romeinse ‘vibe’ hangt. Er is een complete Romeinse straat aangelegd en je vindt hier het Paleis van Pontius Pilatus en de Romeinse herberg. Jeruzalem was namelijk lange tijd in handen van de Romeinen en erg multicultureel. Daarom konden we er ook een Grieks en een Egyptisch huis bekijken. Tussen al die polytheïstische godsdiensten bestond het christendom nog vooral ondergronds, wat blijkt uit de schuilkerk die je in de Romeinse straat kunt bezoeken.

Museumpark Orientalis

Tijdens ons bezoek vertoonde een vuurspuwer zijn kunsten in Jeruzalem.

Museumpark Orientalis

Tenten in de woestijn

Toen het voor ons helaas al bijna tijd was om te gaan, liepen we via het Vredespad (met foto’s en uitspraken van Nobelprijswinnaars) naar het tentenkamp in de ‘woestijn’. Hier troffen we een aardige mevrouw die ons leerde hoe mannen en vrouwen hun hoofddoek op verschillende manieren droegen om zich te beschermen tegen de brandende zon in de woestijn. Daarna zette ze ons met hoofddoek en al op de foto.

Museumpark Orientalis

Restaurant Le Souk d’Orient

Als afsluiting van ons bezoek lunchten wij bij Le Souk d’Orient, vlak bij de in-/uitgang van museumpark Orientalis. Dit extraatje kunnen we je echt aanraden. We bestelden een lunch die bestond uit allemaal verschillende oosterse hapjes en een glas huisgemaakte limonade. Onze kinderen zijn zeker niet allemaal avontuurlijke eters, maar dit vonden ze erg leuk en lekker. Ondanks de beperkte tijd die we hadden maakte deze ervaring ons bezoek aan museumpark Orientalis echt compleet!

Museumpark Orientalis

Had je de video van ons weekendje Berg en Dal al gezien? 

Wij bezochten museumpark Orientalis in samenwerking met Regio Arnhem-Nijmegen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.