Musea in Nederland

Hieronder vind je enkele van onze favoriete musea (klik door om meer over ons bezoek te lezen).

Musea in Gelderland

In Berg en Dal waren we diep onder de indruk van het Nederlands Bevrijdingsmuseum.

Een geweldig openluchtmuseum is Oriëntalis in Berg en Dal, waar je zo van het Midden-Oosten naar het Romeinse Rijk wandelt.

In Nijmegen bezochten we het Muzieum (waar je ervaart hoe het is om blind door het leven te gaan) en Museum Valkhof.

Musea in Drenthe

In Drenthe kun je niet om Hunebedcentrum Borger heen. Natuurlijk wil je alles weten over de bijzondere hunebedden in deze provincie.

Orvelte is niet officieel een museum, maar het hele dorpje lijkt wel heel veel op een openluchtmuseum.

Musea in Noord-Holland

Misschien wel het mooiste museum in Noord-Holand is Zuiderzeemuseum Enkhuizen. We werden door een boot naar dit openluchtmuseum gebracht – een leuk begin!

Ook zijn er diverse musea op Willemsoord in Den Helder.

Musea in Overijssel

In mijn directe omgeving trek ik vaker de natuur in dan dat ik musea bezoek. Maar we hebben hier in Enschede wel ons eigen Rijksmuseum Twenthe.

In Nijverdal staat het Memory Oorlogs- en Verzetsmuseum – mooi om te bezoeken in combinatie met de diverse gedenkplaatsen voor de Tweede Wereldoorlog op de Sallandse Heuvelrug.

In Winterswijk kom je meer te weten over de (relatief onbekende) vroege werken van Mondriaan in Villa Mondriaan. Er is ook een Mondriaan-wandeling.

Musea in Zuid-Holland

Het laatste museum dat ik in Zuid-Holland heb bezocht, is Corpus. Eigenlijk is het meer een beleving: je gaat hier op reis door het menselijk lichaam en leert hoe alles samenwerkt om je te laten functioneren.

Musea in Flevoland

Alles over het ontstaan van de provincie Flevoland leer je in het Batavialand Museum in Lelystad.

Urk lijkt in zijn geheel wel een soort openluchtmuseum, maar je kunt er ook een echt museum bezoeken in het oude raadhuis.