mosselen Bruinisse

Mosselen eten in Bruinisse: waarom Bru dé plek hiervoor is in Zeeland

Bruinisse (door de inwoners ook wel Bru genoemd) is hét mosseldorp in Zeeland. Als je mosselen wilt gaan eten in Zeeland, is dit echt de beste plek om naartoe te komen. Maar waarom eigenlijk? Omdat je ze hier verser dan vers zijn (dichter bij de bron kan niet) en omdat het klaarmaken van de lekkerste mosselen hier van generatie op generatie wordt overgedragen.

Bruinisse: mosseldorp sinds de 15e eeuw

Al sinds het ontstaan in 1468 is Bruinisse onlosmakelijk verbonden met de mossel. Dankzij de ligging aan de Oosterschelde en de Grevelingen (het grootste zoutwatermeer van Europa) was en is Bruinisse een uitstekende uitvalsbasis voor vissers. Het getij, de geulen en het ondiepe water zijn perfect voor het kweken van mosselen. Dat hadden de inwoners in de 15e eeuw al door en dat is eeuwen later nog steeds de basis voor de succesvolle mosselvangst hier. Het is dus niet voor niets dat er een enorm beeld van een mossel op de dijk staat en Bruinisse de bijnaam ‘mosseldorp’ draagt.

mosselen Bruinisse
Foto: mosseldorp.nl via Zapper PR

Bru gaat internationaal

De mosselen uit Bru waren niet alleen populair bij de Zeeuwen. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw voeren er schepen tot aan Londen om daar de populaire Bruse mosselen af te leveren. Ook werden er mosselen gepekeld om per trein te worden vervoerd naar Duitsland. En de Bruse vissers hadden zelfs een monopoliepositie in de mosselhandel met Brussel.

Bezienswaardigheden in Bruinisse

Tegenwoordig zijn mosselen nog steeds belangrijk voor Bruinisse: er zijn maar liefst 23 mosselkweekbedrijven actief en in het dorp worden volop mosselen verkocht. Maar er komen ook steeds meer mensen naar Bruinisse voor recreatie. Bruinisse is goed bereikbaar vanuit de rest van Nederland en hierdoor een ideaal startpunt voor je vakantie in Zeeland. In de kleurrijke haven van Bru kun je de mosselvloot komen bekijken en wie meer over de geschiedenis van het dorp en de mosselvangst wil weten, kan een bezoek brengen aan het visserijmuseum van het dorp: Brusea.

mosselen Bruinisse
Foto: mosseldorp.nl via Zapper PR

Mosselen en meer eten in Bru

En natuurlijk kun je in Bruinisse heerlijk mosselen komen eten in een van de restaurants die sinds 2016 samenwerken onder de naam het Mosselgilde. Maar er is hier meer lekkers te proeven! De afgelopen jaren worden er ook weer steeds meer oesters gekweekt in Bruinisse. Of proef eens wat lekkere mesheften (scheermessen), Oosterscheldekreeften, harder, zeebaars en paling.

Zout uit de Oosterschelde

Zeeuwsche Zoute in Bruinisse blaast weer een ander ambacht nieuw leven in: het zoutzieden. Ook zout wordt gewonnen uit zee en gebruikt om (onder andere) lekkere dingen klaar te maken. Daarmee sluit het mooi aan bij de visserij.

Extra leuk vind ik het, dat Zeeuwsche Zoute ernaar streeft om in de toekomst volledig circulair te gaan produceren. Dat gebeurt op verschillende momenten in het productieproces.

Voor het winnen van het zout wordt bij vloed water gewonnen uit de wateren bij Bruinisse. Dat wordt in de zoutziederij gefilterd op bijvoorbeeld microplastic. Vervolgens wordt het water in een kookketel verwarmd om het te laten verdampen tot het gewenste zoutgehalte is bereikt. Het verdampte water, dat dus een restproduct is van de zoutproductie van Zeeuwsche Zoute, wordt niet verspild, maar gebruikt door lokale glazenwassers. Het is namelijk kalkvrij en daardoor ideaal om ramen mee te lappen. Bovendien scheelt het in het gebruik van kraanwater en filtermateriaal.

Het verwarmen van het zout gaat verder in kleinere, open zoutpannen. De verwarming hiervan gebeurd met 100% groene en Zeeuwse (wind)energie. De zoutkristallen die uiteindelijk overblijven, worden uit de pannen geschept en gedroogd in de ovens. Daarna wordt het gewonnen zout onder andere in duurzame zoutmolens gedaan met een glazen houder en een biologisch afbreekbare dop van maïs.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.