scheepvaartmuseum Amsterdam

Met de kinderen naar het Scheepvaartmuseum in Amsterdam

Op Goede Vrijdag was ik met de kinderen een dagje naar Amsterdam. Gelukkig voor mij hebben ze er geen moeite mee om een paar uur in de trein te zitten en vinden ze het net als ik leuk om steden te verkennen en nieuwe musea te ontdekken. Het Scheepvaartmuseum stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, dus daar gingen we eerst naartoe. Ik sprak af met een vriendin uit de Randstad, zodat we ook nog eens gezellig konden bijkletsen.

Bij binnenkomst was ik meteen onder de indruk van de centrale hal. Ook handig: je entreebewijs gebruik je om je kluisje (rugzak mag niet mee in het museum) te openen, dus geen gedoe met muntjes. Ik heb namelijk nooit de goede muntjes bij me…

Hal van het Scheepvaartmuseum Amsterdam

Het museum is verdeeld in windstreken, die om de centrale hal liggen. Zuid is de uit- en ingang en ook bij Noord kun je naar buiten, onder andere naar de replica van VOC-schip De Amsterdam. Oost hebben we deze keer links laten liggen en we zijn begonnen bij West. We hoorden de persoonlijke verhalen van mensen uit de Gouden Eeuw, die een tochtje maakten met de trekschuit, wachtten op een brief van hun varende man of vertelden hoe de walvisvangst in z’n werk gaat, Daarna kropen we in de expositie over walvissen in de buik van een walvis en verkleedden we ons in het gedeelte voor de allerkleinsten als visjes (blub!). Ook maakten de kinderen een digitale compositie van hun eigen selectie voorwerpen uit het museum, die ze vervolgens op een heel groot scherm konden bekijken.

Tot dat moment was ons museumbezoek een groot succes. De lunchpauze was iets minder om over naar huis te schrijven. We moesten in de rij staan voor een plekje in het restaurant en waren een behoorlijke smak geld kwijt voor vier broodjes en wat te drinken. Op naar de virtuele zeereis dan maar! Helaas, die bleek pas vanaf 8 jaar te zijn. Een medewerker wees ons hier gelukkig op (we hadden het niet zien staan bij het bord met de klok dat de volgende zeereis aankondigt) en vertelde dat sommige delen echt heel spannend waren, dus stapten we maar weer uit de rij. We haalden onze jassen uit het kluisje en gingen naar buiten.

Replica van De Amsterdam bij het Scheepvaartmuseum

Achter het museum ligt een replica van VOC-schip De Amsterdam. Aan boord kun je in een hangmat liggen en een kanon afschieten. Eigenlijk is er niets dat je niet mag aanraken, dus de kinderen konden even lekker ‘los’. We besloten daarna maar niet weer het museum in te duiken en liepen terug om de rugzak te halen.

Achterkant Scheepvaartmuseum Amsterdam
Scheepvaartmuseum Amsterdam vanaf Nemo

Vlak bij het Scheepvaartmuseum staat science center Nemo. Dankzij onze museumkaart was het helemaal niet zonde om daar nog even binnen te stappen. We lieten de kinderen lekker stuiteren en praatten intussen rustig bij op het dakterras dat zo’n prachtig uitzicht heeft – ook op het Scheepvaartmuseum.

Nadat we de laatste Grote Kettingreactie hadden bekeken (altijd leuk) werd het tijd om weer naar huis te gaan. Gelukkig is het niet ver lopen van Nemo naar het station en al gauw zaten we weer in de trein naar huis. Ons dagje Amsterdam was zo leuk dat we hebben afgesproken gauw nog een keer te gaan. Dan maken we een rondvaart en duiken we misschien nog wel het Rijksmuseum in.

Meer zien? Boek een huurfiets of fietstour in Amsterdam! 

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.