marker wadden

Wandelen op de Marker Wadden in Flevoland

Bijna alles in Flevoland is nieuw, met uitzondering van de voormalige eilanden Urk en Schokland. In natuurgebied het Horsterwold vertelde boswachter André me nog hoe bijzonder het voelt dat hij ‘zijn’ bos heeft zien groeien van de aanplant tot het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa. Nu kun je zelf iets soortgelijks meemaken door een kijkje te komen nemen bij de nieuwe Waddeneilanden van Nederland: de Marker Wadden.

Waarom de Marker Wadden

De Marker Wadden zijn in de eerste plaats aangelegd om ecologische redenen. Het is de bedoeling dat de nieuwe waddeneilanden een gunstige invloed hebben op de flora en fauna in deze nieuwe natuur, zodat het hier een paradijs wordt voor vogels en vissen. Daarnaast hebben de eilanden een toeristische functie, met bijvoorbeeld aanlegsteigers voor watersporters, wandelroutes en vogelkijkhutten. Maar de natuur staat voorop. Al tijdens de aanleg werden er opvallend veel insecten en vogels gespot.

De eilanden zijn gemaakt van zand, klei en slib – juist die dingen die er nu voor zorgen dat het Markermeer zo troebel was geworden, waardoor mosselen en waterplanten er nauwelijks konden leven. Hierdoor was er maar weinig voedsel te halen voor trekvogels – en dat moesten de Marker Wadden veranderen.  In de duinen van de nieuwe Wadden kunnen trekvogels uitrusten en in de rietkragen kunnen ze broeden.

Meer over de ecologische en recreatieve functie van de Marker Wadden vind je op de website van Natuurmonumenten en bij de natuurgebieden op OokFlevoland.nl

Met de boot naar de Marker Wadden

Inmiddels kun je met je eigen boot (er is een natuurhaven voor ongeveer 25 boten, vol is vol), een veerboot of een charterboot naar de Marker Wadden om ze te verkennen. Hier vind je de verschillende mogelijkheden voor een bezoek aan de Marker Wadden. Zelf ging ik met zo’n stoere, snelle RIB (Rigid Inflatable Boat). Ik vind het altijd al heerlijk om op het water te zijn, maar dit was wel een extra mooi stukje varen. Dat begon al toen we Bataviahaven in Lelystad verlieten en daar een groot zeilschip passeerden.

Marker Wadden

Ook verderop op het water kwamen we allerlei moois tegen.

Marker Wadden

Intussen kwamen de Marker Wadden steeds dichterbij.

Marker Wadden

Ze zagen er toen nog heel ongerept en bijna woestijnachtig uit.

Marker Wadden

Behalve de stranden waar je kunt zonnen en zwemmen zijn er ook wandelroutes aangelegd, waarvan de langste 12 kilometer is. Ook zijn er plannen voor een paar kampeerplekken, een vakantiehuisje en een strandtent.

Update: inmiddels kun je er overnachten – kijk hier maar eens hoe mooi dat is.

Maar de natuur moet de boventoon blijven voeren. Vanaf de uitkijktoren, vanuit drie vogelhutten, van achter kijkschermen en vanuit de ‘duikeend’ krijg je een mooi beeld van die nieuwe natuur. Van de vijf eilanden met een totale oppervlakte van in totaal 220 hectare is er trouwens maar eentje toegankelijk voor mensen. Op de andere vier eilanden hebben de vogels alle rust.

In deze video zie je wat er nog meer te doen is in Flevoland.

Ik werd uitgenodigd om Flevoland te bezoeken voor mijn blog.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.