Wandelen op de Marker Wadden in Flevoland

Bijna alles in Flevoland is nieuw, met uitzondering van de voormalige eilanden Urk en Schokland. In natuurgebied het Horsterwold vertelde boswachter André me nog hoe bijzonder het voelt dat hij ‘zijn’ bos heeft zien groeien van de aanplant tot het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa. Nu kun je zelf iets soortgelijks meemaken door een kijkje te komen nemen bij de nieuwe Waddeneilanden van Nederland: de Marker Wadden. Een mooie plek om een dagje te gaan wandelen – maar je kunt ook blijven slapen.

Vertrek vanuit Lelystad

Alleen het vertrekpunt al is de moeite waard. De boot naar de Marker Wadden vertrekt namelijk vlak bij de ligplaats van de Batavia. Eerder bezocht ik hier het Batavialand Museum, waar je alles te weten komt over de geschiedenis van Flevoland.

Ook zie je hier het land art-kunstwerk Exposure – ook wel de Hurkende of de Poepende Man. Het bijzondere is, dat vanaf land lijkt dat de man jouw kant op kijkt (zoals hieronder), maar als je er eenmaal voorbij bent gevaren, hij je nakijkt richting het water. (Hou je van land art? Toen wij verbleven op Landal Waterparc Veluwemeer, reden we deze leuke land art-route door Flevoland. )

Hier op deze mooie plek begon het avontuur dus. Ik stapte aan boord voor een tocht van 45 minuten naar de haven van de Marker Wadden.

Het ontstaan van de Marker Wadden

Onderweg kwam ik alvast wat meer te weten over de Marker Wadden. Die zijn in de eerste plaats aangelegd om ecologische redenen. Door klei en slib was het water van het Markermeer zo troebel geworden, dat mosselen en waterplanten er nauwelijks nog konden leven. Daardoor was er weer te weinig voedsel voor trekvogels. Het ecosysteem verschraalde.

Door de Marker Wadden aan te leggen, zijn natuurlijke oevers gecreëerd waar vogels en vissen het goed hebben. Daarnaast hebben de eilanden een toeristische functie, met bijvoorbeeld aanlegsteigers voor watersporters, wandelroutes en vogelkijkhutten. Maar de natuur staat voorop.

De nieuwe eilanden (het zijn er zeven, maar er is er maar één toegankelijk voor mensen) zijn gemaakt van zand, klei en slib uit het Markermeer. Eerst werden met stevig materiaal de randen neergelegd, daarna werd het midden opgevuld. Hier en daar werd wat riet gezaaid, maar verder was het grotendeels afwachten wat de natuur zou gaan doen. Nu zijn er duinen en rietkragen waar trekvogels komen uitrusten, fourageren en broeden.

Meer over de ecologische en recreatieve functie van de Marker Wadden vind je op de website van Natuurmonumenten en bij de natuurgebieden op OokFlevoland.nl

Mooie samenwerking

De natuur speelt dus de hoofdrol op de Marker Wadden. Maar er is nog een belangrijke factor bij het ontstaan van en het reilen en zeilen op de Marker Wadden: samenwerking. Landal en Natuurmonumenten hebben hier de handen ineengeslagen en de opbrengst van de vier Landal-huisjes die hier staan, vloeit weer terug naar het natuurbeheer. En wat denk je van de ruim 300 vrijwilligers die hier onder andere gidsen, het paviljoen draaiende houden of regelmatig een week op het eiland blijven als eilandwachter? Ook dat maakt van dit eiland echt iets bijzonders.

Eerst koffie!

Zodra we de haven van de Marker Wadden binnen voeren, viel het me op: overal hoor je vogels fluiten. Wat hangt er een rust over dit eiland! Ik voelde me meteen al flink onthaast en besloot eerst maar eens rustig een kopje koffie te gaan drinken in het paviljoen. Dat ligt aan het strand – en wat had ik een mazzel met het weer!

Als het minder mooi weer is, kun je ook binnen zitten. Daar hangt ook een plattegrond waarop je kunt aangeven welke vogels je hebt gespot – en waar precies. Ik zag best veel mensen met grote lenzen en verrekijkers lopen. Het is wel duidelijk dat de Marker Wadden voor vogelspotters echt een paradijsje zijn. Het baardmannetje is bijvoorbeeld een gewilde vogel om te spotten. En wist je dat je hier zelfs flamingo’s kunt zien?

Wandelen op de Marker Wadden

Ik ben zelf geen vogelspotter. Ik was vooral op de Marker Wadden om te wandelen. Toch merkte ik dat ik tijdens het wandelen steeds meer aandacht kreeg voor de vogels die zich zo vrolijk lieten horen.

Batavia in Lelystad

In totaal ligt op de Marker Wadden 12 kilometer aan wandelpaden. Alles staat goed aangegeven en er is ook een handige plattegrond. Dat is maar goed ook, want er is één ding waar je (ondanks het gevoel dat elke verplichting hier direct van je af glijdt) tijdens het wandelen wel rekening mee moet houden: je moet wel op tijd terug zijn voor de boot terug naar Lelystad. Tenzij je blijft slapen natuurlijk…

Uitkijktoren Steltloper

Eerst liep ik maar eens naar uitkijktoren Steltloper. Die staat vlak bij het paviljoen, op het hoogste punt van het eiland.

Het uitzicht is hier prachtig. Bij helder weer kun je vanaf de Marker Wadden kijken tot aan Amsterdam.

Kies je eigen route

Na de uitkijktoren kwam ik op een kruispunt waar ik twijfelend op de plattegrond keek. Welke kant zou ik op gaan? Ik koos voor het vlonderpad dat in een lus terugloopt richting de haven en het paviljoen. Maar niet voordat ik even pauze had gehouden bij een vogelkijkscherm. Ik voelde me warempel steeds meer een vogelspotter. Dat zegt ook iets over de rust op dit eiland. De drukte van alledag valt echt even weg, zodat je het gevoel hebt alle tijd te kunnen nemen om te kijken naar de vogeltjes – en verder niets.

Op de boot terug naar Lelystad voelde ik me helemaal ‘zen’. Ik had het gevoel dat ik véél langer weg was geweest. Ook had ik zo’n vermoeden dat ik heerlijk zou slapen die nacht: ik was helemaal rozig van de zon op mijn wangen, de wind door mijn haren en vooral door de rust die ik had ervaren op het eiland.

Ook naar de Marker Wadden?

Wil je ook wel eens een dagje naar de Marker Wadden, bijvoorbeeld om te wandelen of vogels te spotten? Hier vind je de verschillende mogelijkheden voor een bezoek aan de Marker Wadden op de website van Natuurmonumenten.

Je kunt ook overnachten op de Marker Wadden – daar lees je hier meer over – inclusief een kijkje in de huisjes van Landal die hier staan.

Of leg met je eigen boot aan in de jachthaven van het Haveneiland. Er is een natuurhaven voor ongeveer 25 boten en vol = vol. De Marker Wadden zijn populair, dus zorg dat je op tijd bent!

Ik werd uitgenodigd om de Marker Wadden te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.