Maas Clean-Up

Meedoen met de Maas Cleanup in Limburg: dat voelt goed

Tijdens onze minivakantie in Limburg genoten we volop van het Limburgse landschap – vaak langs het water van bijvoorbeeld de Maas of de Roer. Maar eerlijk is eerlijk: soms zie je ook dingen die je liever niet zou zien, zoals zwerfafval. Het kwam dan ook mooi uit dat we precies op het juiste moment in Limburg waren voor een van de opruimacties van de Maas Cleanup. Tijdens dit initiatief steken meerdere organisaties op verschillende locaties samen de handen uit de mouwen om het Limburgse landschap langs de Maas op te ruimen. En wat bleek: meedoen is niet alleen een goede daad, maar ook nog gewoon gezellig en leuk.

Verzamelen bij de rioolwaterzuivering

Het bleek maar weer eens dat je je niet altijd moet laten afschrikken door de weersvoorspellingen. Hoewel er flink wat regen voorspeld was, waren we die ochtend met een stralend zonnetje wakker geworden in onze boomhut in Limburg. Ook toen we parkeerden bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Roermond, scheen de zon nog volop. Rioolwaterzuivering? Hoe vies word je eigenlijk bij de Maas Cleanup? Geen zorgen, wij hoefden niet in afvalwater te gaan vissen. Wij gingen vanaf dit verzamelpunt een rondje lopen om zwerfafval te rapen langs de Maas.

Hou het veilig

Maar eerst wat instructies – en even kennismaken. In het gebouw van de rioolwaterzuiveringsinstallatie stond de koffie al klaar. Wat ook al op ons lag te wachten: handschoenen, grijpstokken, vuilniszakken, T-shirts en petjes. Steeds meer mensen druppelden binnen en wij kregen er steeds meer zin in.

Maar eerst kregen we van de mensen van WML Limburgs Drinkwater en Waterschap Limburg nog wat instructies – ook voor onze eigen veiligheid. Over afgesloten flessen of potten met vloeistoffen erin bijvoorbeeld – die moesten we vooral dicht laten. Voor scherpe dingen zoals naalden moesten we natuurlijk extra goed uitkijken. Van dingen die we niet konden meenemen, konden we melding maken, zodat ze op een andere manier konden worden opgeruimd. Op sommige plekken kon de waterkant glad en stijl zijn – goed oppassen dus, en niet op stukken gaan lopen of klimmen waar je niet veilig staat. Tot slot was er een telefoonnummer dat we konden bellen als er iets aan de hand was. Dan kon er een auto naar ons toe komen.

Goed geregeld allemaal. We konden op pad!

Maas Clean-Up

Oh ja, we kregen ook nog een bingokaart mee om op aan te geven wat we allemaal vonden. Hierop stonden kleine dingen zoals een flessendopje, snoeppapiertje of lollystokje, tot wat grotere voorwerpen zoals een mondkapje of papieren zakdoekje, tot echt grote dingen zoals een plastic zak of zelfs een schoen. We kregen een gevoel dat nogal tegenstrijdig was: aan de ene kant hoop je natuurlijk dat deze dingen helemaal niet zomaar in de natuur rondslingeren, en aan de andere kant hoopten we toch flink wat dingen te kunnen afstrepen. Zouden we zelfs een schoen kunnen vinden?

Een bescheiden begin

Samen met de groep medewerkers van WML en WL en andere vrijwilligers zoals wij liepen we het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie af. En ja hoor, op dit paadje (nog niet langs het water) konden onze grijpers al in actie komen – al waren het maar hele kleine dingetjes. Vaak konden we niet eens (meteen) zien wat het was: het ging vooral om kleine stukjes van iets dat vast ooit deel van een herkenbaar groter geheel was geweest. De stukjes vielen vooral op door hun onnatuurlijke kleur en materiaal. Hop, in de zak!

Op dreef langs het water

Het was pas toen we bij de Maas kwamen dat we echt flink aan de slag konden. Dat kwam aan de ene kant omdat het water hier ook zwerfvuil aanvoert, dat op bepaalde plekken dan weer langs de waterkant bleef steken. Maar helaas zijn het ook de vissers die hier soms hun sporen nalaten. Op sommige plekken lag bijvoorbeeld een hele verzameling sigarettenpeuken van iemand die daar duidelijk lange tijd had gezeten. Ook vonden we vislijn en een verpakking van ander visgerei. Een schoen vonden we niet, maar wel een kapotte leren tas.

Nogmaals: eigenlijk wil je dit soort dingen natuurlijk helemaal niet aantreffen. Toch werd het tijdens de Maas Cleanup echt een soort sport om dingen te vinden. En het leuke is: hoe langer je bezig bent, hoe geoefender je oog wordt. Zo waren we na een tijdje lopen bijna voortdurend aan het rapen.

Maas Clean-Up

Daardoor konden we ook steeds meer vakjes op onze bingokaart afstrepen – ware het niet dat onze pen niet helemaal meewerkte. Na een tijdje kwamen we tot de conclusie dat we de vakjes ook wel door konden prikken. Een blikje, een lollystokje, een flessendopje – check. Maar we vonden dus ook een heleboel dingen die niet op de bingokaart stonden. Een lege fles wijn bijvoorbeeld, en lappen stof.

Maas Clean-Up

Genieten van het Maaslandschap

Eigenlijk voelde het meedoen aan de Maas Cleanup gewoon heel goed. Niet alleen droegen we ons steentje bij aan een schonere leefomgeving en (drink)water en voorkwamen we dat dieren verstrikt zouden raken in afval of het per ongeluk zouden opeten. Maar we waren ook nog eens lekker buiten, samen. Met ons gezin, maar ook met mensen die hier wonen. Dat leidde ook tot gezellige gesprekken, wat van de Maas Cleanup ook een sociaal gebeuren maakte. En we genoten – ondanks het afval dat we aantroffen – van het mooie Maaslandschap.

Maas Clean-Up
Mooi toch?!

Bijtanken bij de Thuishaven

Om het allemaal nog leuker te maken, gingen wij zelf na afloop lunchen bij De Thuishaven in Roermond. Dat paste perfect bij wat we die ochtend hadden gedaan. Je kijkt hier namelijk aan twee kanten uit op het water en het is er een komen en gaan van watersporters – ook mensen die het water van de Maas graag schoon zien dus. Zelf koos ik voor een stukje Limburgse vlaai, maar volgens onze kinderen was de wafel met ijs en warme kersen de absolute topper. Het is maar een tip 😉

lunchen bij Thuishaven Hatenboer

Doe je ook mee?

Achteraf las ik hier dat er in totaal waren er die dag op 50 plekken ongeveer 5000 vrijwilligers afval aan het rapen waren, met zo’n 40.000 kilo verwijderd afval als gevolg. Maar er ligt helaas nog veel meer troep op de grond en in het water. Het schijnt zelfs dat er per 100 meter meer dan 1000 stuks afval aan de Maas liggen. Alle hulp is dus welkom. Als je ook een keer wilt meedoen, zou ik dan ook zeggen: zeker doen. Hier kun je zien waar je in actie kunt komen. Meedoen aan de Maas Cleanup is zeker ook iets dat je kunt doen met het hele gezin – wedden dat je kinderen fanatiek gaan zoeken? Er is geen minimumleeftijd, maar kinderen moeten wel oud genoeg zijn om de hele ronde mee te lopen (ongeveer twee uur).

Om een indruk te krijgen van de Maas Cleanup én wat we nog meer deden tijdens onze korte vakantie in Limburg kun je deze video bekijken.

Wij werden uitgenodigd om Limburg te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.