huifkar landal land van bartje

De leukste uitstapjes in Drenthe voor buitenmensen

Wat valt er in Drenthe toch veel te genieten als je een buitenmens bent. We zijn nu een paar keer een weekendje naar Drenthe geweest en het leek me tijd om de leukste uitstapjes in Drenthe eens op een rijtje te zetten. Wat ons betreft dan, want ze hebben bijna allemaal met de natuur te maken en zijn bijna allemaal buiten. Want daar houden we van!

Hunebedden bekijken

Hunebedden zijn misschien wel het eerste waar je aan denkt als je naar Drenthe gaat. Het blijft bijzonder dat deze oeroude monumenten zomaar her en der in de natuur staan. In een aparte blogpost heb ik de mooiste hunebedden van Drenthe voor je bij elkaar gezet. Daar lees je ook wat hunebedden nou precies zijn en hoe ze (waarschijnlijk) zijn gemaakt.

Fietsen in Drenthe

Enkele van deze hunebedden bezochten we met de fiets. Op het vakantiepark waar we sliepen (Landal Land van Bartje) huurden we fietsen en meteen de eerste ochtend stapte ik al vroeg mijn bed uit om een rondje te maken. Dat kon gelukkig heel makkelijk, want het park heeft een speciale achteruitgang voor fietsers en wandelaars. Zodra je daar doorheen gaat, sta je op een mooi fietspad. Linksaf ga je richting Borger en daar staat ook al snel het dichtstbijzijnde fietsknooppunt aangegeven. Rechtsaf ga je richting Exloo.

fietsen vanaf landal land van bartje

Rit met de paardentram of huifkar

Ook vanaf het park maakten we een ritje met de paardentram: Bartje’s Deux Chevaux. Ik blijf dat ontzettend leuk vinden: het rustige tempo, de prachtige paarden en het ritmische geluid van hun hoeven… Slaap je niet bij het Land van Bartje, dan is er vast wel een huifkartocht te boeken bij jou in de buurt, want we kwamen ook nog andere tegen tijdens ons weekendje Drenthe.

met de paardentram in drenthe

Eko-Tours

Ga je liever iets sneller – maar dan wel door de natuur in plaats van over de weg? Dan is een ritje met een elektrische Eko-Explorer misschien iets voor jou. Een gids neemt dan meerdere voertuigen mee en als je een rijbewijs hebt, mag je zelf sturen. Met een beetje geluk ontmoet je onderweg ook nog de schaapskudde op de hei.

Schaapskooi

Een plek waar je in ieder geval schapen kunt zien (en in de lente ook volop lammetjes) is de schaapskooi. Voor ons was de schaapskooi in Exloo het dichtste bij. Ga jij ook in de lente naar Drenthe, lees dan zeker even waar je lammetjes kunt zien.

Orvelte

Behalve de hunebedden is er nog iets dat opvalt in Drenthe: de vele rustieke boerderijen en woningen met rieten daken. Als je daarvan houdt, neem dan eens een kijkje in Orvelte. Dat is een dorpje waar nog gewoon mensen wonen, maar tegelijkertijd is het een soort openluchtmuseum met onder andere een smid en een oude zuivelfabriek.

dorpje orvelte in drenthe

Ook zijn in de monumentale panden veel winkeltjes gevestigd, zoals dit snoepwinkeltje.

dorpje orvelte in drenthe

Boomkroonpad

Bij het boomkroonpad in Drenthe zie je het bos van alle kanten: van onder de grond tot tussen de boomtoppen. Daarna kun je lekker spelen in het speelbos of een van de uitgestippelde wandelingen maken.

boomkroonpad in drenthe

Outdoor belevingspark Joytime

Ook een geweldige plek om buiten te spelen (deels tussen de boomtoppen) is outdoor belevingspark Joytime. Je kunt hier van alles doen: klimmen, kajakken, ziplinen… Het deed ons denken aan WOW-park in Denemarken, waar we ons een hele dag vermaakten.

outdoor speelpark joytiime

Ook vind je hier een van de boomhutten uit het televisieprogramma Boomhut XXL, die nu wordt gebruikt voor groepsactiviteiten.

boomhut joytime

Vlinderparadijs Papiliorama

Is het toch een keer zo koud, nat of stormachtig dat je liever iets binnen wilt doen, ga dan naar vlinderparadijs Papiliorama, Dit is een grote kas vol bloemen en vlinders in alle soorten en maten. Je kunt er zelfs vlindereitjes en cocons bekijken en er is één soort vlinders (met vleugels die voor een groot deel doorzichtig zijn) die graag op je hand wil zitten.

Vlnderparadijs Papiliorama

Pannenkoeken eten in Drenthe

Heb je trek gekregen na je dagje uit in Drenthe? Dan is een pannenkoek bij Oud-Saksische pannenkoekenboerderij ’t Hoes van Hol-An een leuke en lekkere afsluiter.

Pannenkoeken eten in Drenthe bij het Hoes van Hol-An

Je ziet deze uitstapjes ook terug in deze video over ons weekendje Drenthe – leuk om alvast even de sfeer te proeven!

Wij werden uitgenodigd om Drenthe te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.