De leukste gidsen voor een vakantie in Nederland

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Met het dicht blijven van Denemarken wordt het voor ons definitief een vakantie in Nederland. En daar kan ik me oprecht op verheugen, want er valt nog zoveel te ontdekken in ons eigen land! Omdat ik de voorbereiding van een vakantie altijd erg leuk vind, ben ik nu dus op zoek naar de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Nederland. Daarbij stuitte ik op deze gidsen voor een vakantie in Nederland, die me behoorlijk nieuwsgierig maken.

1000 dingen doen in nederland
Afbeelding met dank aan Kosmos

1000 dingen doen in Nederland

Dit boek is de oplossing voor iedereen die altijd al graag in eigen land blijft, maar nog wel wat ideeën kan gebruiken. Maar hij is ook handig voor iedereen die eigenlijk graag weg had gewild, maar dat nu even niet kan. In 1000 dingen doen in Nederland beschrijft schrijver Jeroen van der Spek allerlei leuke dingen die je in eigen land kunt doen. Er zitten musea bij, maar ook winkeltips en dingen om te doen met het hele gezin. Dezelfde schrijver publiceerde nog meer gidsen voor een vakantie in Nederland.

1000 dingen doen in Nederland met kinderen

Er is namelijk ook een gids met 1000 dingen doen in Nederland met kinderen. Wat denk je van zwemmen tussen haaien, luchtfietsen over een monorail of gamen in een wapenkluis? Naast deze uitstapjes per provincie bevat het boek ook leuke top 10-lijstjes met bijvoorbeeld bijzondere bioscopen en pannenkoekenhuizen. (Controleer wel altijd even of de openingstijden etc. nog actueel zijn.)

Alle(r) gekste plekken van Nederland

In dit boek, dat ook geschreven is door Jeroen van der Spek, vind je wel 222 bizarre locaties in Nederland die een uniek verhaal te vertellen hebben. Een paar voorbeelden: een Hobbitsauna en een landingsbaan voor buitenaardse wezens!

Hidden Nederland

Guido en Saskia gingen voor hun boek Hidden Nederland op zoek naar de mooiste verstopte, onbekende Nederlandse plekken. Hun vondsten organiseerden ze in lijstjes met bijvoorbeeld indrukwekkende waterwerken, authentieke kroegen en streekproducten die je geproefd moet hebben.

Er is ook een boek met 500 hidden secrets of Amsterdam en 500 Hidden secrets of Rotterdam.

Buitengeluk

Buitengeluk is een praktische gids voor wie een bijzondere camping in Nederland zoekt. Het boek bevat 30 campings in Nederland: natuurcampings, charmecampings, kleine campings, idyllische campings… Eén ding hebben ze gemeen: ze zijn allemaal net even anders. Behalve in je eigen tent of caravan kun je er slapen in bijvoorbeeld een safaritent, boomhut of yurt.

Van dezelfde auteur verschenen eerder de boeken Koud, Fris, Zwoel en Guur, waarvan je enorm veel zin krijgt om eropuit te gaan in de winter, lente, zomer en herfst.

Onverwacht Nederland

Onverwacht Nederland bevat ruim 500 minder bekende toeristische attracties, activiteiten en plekken in Nederland. Hierbij kun je denken aan Sonsbeek, Prinsentuin, Clingendael of het Kronenburgerpark in plaats van het Vondelpark, of varen op de Linge, de Kagerplassen of de Binnendieze in plaats van op de Oosterschelde. De tips zijn verdeeld in 9 hoofdstukken:

  • Natuur & Groen
  • Water
  • Sport & Activiteiten
  • Steden & Dorpen
  • Kust
  • Festivals & Tradities
  • Architectuur & Monumenten
  • Kunst & Cultuur
  • Historische bezienswaardigheden

Onverwacht dichtbij

De Capitool reisgids Onverwacht dichtbij laat je kennismaken met allerlei nieuwe plekken die gewoon in Nederland te vinden zijn, maar die doen denken aan beroemde plekken in het buitenland. Zo vind je in dit boek dubbelgangers voor de Sahara, de toren van Pisa en de Sagrada Família.

Onverwacht verleden

Onverwacht verleden is ook een Capitool reisgids, deze keer met een focus op geschiedenis. Deze gids laat je 400 plekken in Nederland zien die iets met onze geschiedenis te maken hebben, ingedeeld op tijdperk. Bij Ermelo heeft een Romeins marskamp gelegen, je komt meer te weten over de tulpenmanie én over het verhaal van Mata Hari.

Wandelparadijs Nederland

Er zijn zoveel mooie wandelroutes in Nederland! En er komen er steeds meer bij naarmate er meer uiterwaarden en landgoederen worden geopend voor publiek. In dit boek vind je meer dan 500 routes in alle provincies om ons kikkerlandje te verkennen.

Mini-expedities

Als je van actieve vakanties en buitenleven houdt, is dit inspiratieboek iets voor jou. Het bevat 30 stoere tochten, van avontuurlijk wandelen en fietsen tot kanoën en kamperen. Allemaal in Nederland en allemaal in een weekendje te doen. Het boek bevat veel foto’s, routesuggesties en tips voor jong en oud.

Ken jij nog leuke gidsen voor een vakantie in Nederland?