lekker eten op texel

Lekker eten en drinken op Texel – fijne plekjes om op te warmen na het uitwaaien

Tijdens ons winterse weekendje Texel was het af en toe best fris – logisch, in januari! Dat gaf helemaal niks, want we hadden ons erop gekleed en waren ook juist gekomen om eens flink uit te waaien. Wel was het lekker om na dat uitwaaien ergens binnen te stappen om weer helemaal warm te worden. Gelukkig bleek Texel volop adresjes te hebben waar je vanzelf warm wordt – van de gezellige sfeer én van het lekkere eten en drinken. Als jij binnenkort ook gaat uitwaaien op Texel, zou ik deze adresjes zeker even noteren.

Gastropaviljoen XV

Na aankomst met de boot reden we – met een kleine omweg via uitkijkpunt Horsmeertjes – naar Gastropaviljoen XV voor een lunch. Vanaf een fijn plekje aan het raam keken we uit over de branding en de vele vogels boven de zee en op het strand.

Op de kaart van Gastropaviljoen XV staan veel gerechten die zijn gemaakt met ingrediënten die afkomstig zijn van Texel en uit de Noordzee. Zo proefden we een tosti met Texelss lamsham en Texelse kaas, maar ook een kroket van PEEK met zeewier en paddenstoelen (op brood van de Novalishoeve op Texel). Erg lekker! Als je het leuk vindt om streekproducten te proeven, is dit zeker een aanrader. Maar ook de warme chocolademelk met slagroom smaakt hier top.

gastropaviljoen texel

Bosq en de Bosq Experience

Na de lunch maakten we een mooie wandeling, waarna we ons in ons hotel gingen opfrissen voor het diner. Dat beloofde iets bijzonders te worden, want we gingen naar Bosq – ‘The Spirited Restaurant’. Ik had al even een kijkje genomen op de website van dit restaurant. Daar las ik dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen voor- en hoofdgerechten: er wordt geadviseerd om drie van de gerechtjes op de kaart te kiezen en op die manier zelf je diner samen te stellen.

Wij kozen voor het alternatief: de Bosq Experience. Hiermee laat je je verrassen door een menu met de beste seizoensproducten en lokale ingrediënten van dat moment. Hierbij kun je wel een voorkeur aangeven, bijvoorbeeld als je geen varkensvlees eet of niet van zalm houdt. Ook kun je kiezen hoeveel gangen je wilt hebben.

Het resultaat is – vonden wij – een bijzondere avond waarbij het steeds weer een verrassing is wat er zal worden geserveerd. De smaken waren bij elke gang weer bijzonder, waardoor je echt heel bewust aan het proeven bent in plaats van ‘even een hapje eten’. Dingen worden tegenwoordig al gauw een ‘experience’ genoemd, maar ik vond het in dit geval echt helemaal van toepassing.

Omdat de Bosq Experience een wisselende samenstelling heeft afhankelijk van het seizoen, kan ik je denk ik wel vertellen wat wij aten zonder het verrassingseffect compleet te verpesten. Zo krijg je toch een beter idee van wat een diner bij Bosq inhoudt.

Ons voorgerecht bestond uit drie delen: een kommetje chutney met schuim van onder andere gember, rijst met krab en daarop wat oesterijs (!), en een combinatie van een langzaam gegaard eitje met gevogelte. Daarna kregen we snoekbaars met zeewier, bietjes en botersaus en als hoofdgerecht wilde eend met gemarineerde rodekool en krokante boerenkool – lekker!

Voor het dessert konden we ieder kiezen voor zoet of kaas. Ik koos voor zoet en kreeg een prachtig dessert met onder andere chocola, Texelse duindoorn en sparrentop. Mijn man koos voor de kaas-experience met Texelse en internationale kaasjes.

restaurant Bosq op Texel

Het was echt een diner dat ons nog lang zal bijblijven.

Tearoom van Bakker Timmer

De volgende ochtend liepen we na het ontbijt in ons hotel eerst maar eens een rondje door Den Burg. Daar stuitten we op Bakker Timmer, waar je heel veel Texels lekkers kunt kopen zoals boterkoek(jes) en hoornderring. Maar er was ook een mooie tearoom bij waar je lekker een kopje koffie kunt drinken voordat je het mooie Texel verder verkent. Bakker Timmer is een begrip op Texel, dus een betere plek om een kopje koffie met iets lekkers erbij te nemen is er eigenlijk niet.

bakker timmer op texel

Kaasboerderij Wezenspyck

Wij stapten na ons bezoek aan Bakker Timmer op de fiets voor een mooie fietstocht. We hadden hem zo uitgepuzzeld, dat we ongeveer halverwege zouden aankomen bij kaasboerderij Wezenspyck. Deze kaasboerderij heeft namelijk een kaascafé waar je onder andere een Texelse kaasfondue van drie verschillende soorten Texelse kaas kunt bestellen. Dat leek ons wel wat – en dat was het ook 🙂

kaasboerderij wezenspyck op texel

Na deze lekkere lunch keken we nog even door het grote raam naar de kaasopslag. Hier ligt meer dan 25.000 kilo koeien-, schapen- en geitenkaas. Ook bezochten we natuurlijk even de kaaswinkel, waar trouwens ook andere Texelse streekproducten te koop zijn. En veel kaas natuurlijk. Je kunt de Texelse kaasfondue ook meenemen voor thuis!

kaasboerderij wezenspyck op texel

Daarna liepen we nog even over het landschapspad naar de schapenboet achter de boerderij, waar we alles te weten kwamen over het Texelse schaap. Stichting Skéép en Lantskap heeft hier namelijk een Schapenmuseum ingericht, waar je gratis een kijkje mag nemen.

kaasboerderij wezenspyck op texel

Als je meer wilt weten over de schapen van de boerderij en de boerenkaas die hier wordt gemaakt, kun je een van de rondleidingen volgen. Je kunt vanaf Wezenspyk ook een wandeling van 3 kilometer maken: het Skéép en Lantskap-pad rond de polder van Wezenspyk en over de dijk, inclusief oversteek met het trekpontje over het kanaal. Dit rondje is onderdeel van een langere wandelroute van Skéép en Lantskap.

Oude vismarkt van Texel

Lunch je liever met vis dan met kaas? Ga dan naar de oude vismarkt van Texel in Oudeschild. Toen wij er waren was het er behoorlijk afgeladen, dus de vis moet er wel goed smaken! Beneden zijn zitplaatsen en kun je door de grote ramen meekijken hoe de vis wordt bereid. Boven is een educatieve ruimte met weetjes over de visserij waar kinderen ook goed kunnen spelen.

oude vismarkt in oudeschild op texel

Strandpaviljoen Paal 17

Tegen het einde van onze fietstocht wilden we nog één keer uitkijken op het strand en de zee, zoals we dat vlak na aankomst op Texel ook zo fijn hadden gedaan. We kozen voor strandpaviljoen Paal 17, vlak bij het Sommeltjespad en Ecomare.

strandpaviljoen paal 17 op texel

Proeflokaal texelse bierbrouwerij

Nadat we de fietsen hadden teruggebracht en onze spullen weer in de auto hadden gelegd, besloten we nog één stop te maken voordat we de boot weer op reden: het proeflokaal van de Texelse bierbrouwerij. Hier kun je een rondleiding volgen en vanuit de gezellige kroeg heb je ook al zicht op een deel van wat er in de brouwerij gebeurt.

bierbrouwerij texel

Mijn man was zo lief om BOB te zijn en dus kon ik de proeverij van 4 bieren bestellen. Die bestond uit de volgende bieren:

  • Texels Blond (5%): een licht blond bier met een vleugje Texelse zeevenkel. Dat zorgt voor een aromatisch, zacht kruidig accent.
  • Texels Dubbel (6,4%): een donker speciaalbier met geroosterd gerstemout. Dit karaktervolle bier heeft een robijnrode gloed en een mokkasmaak met een ‘fluweelzoete afdronk’.
  • Texels Bock (7%): een ongefilterd herfstbier met een diepe, robijnrode kleur en een karamelachtige smaak. Het wordt gemaakt met drie soorten cara-mout en geroosterd gerstemout. Het kleine beetje gist onder in de fles zorgt voor een ‘rijk en romig mondgevoel’.
  • Texels Noorderwiend (7,5%): een zacht bitter en fruitig winterbier, gebrouwen met gedroogde curacaoschillen en meerdere soorten speciaal mout.
texels bier proeven

We namen er een plankje Texelse schapenkaas en lamsworst bij en in de winkel kocht ik nog een Skuumkoppe voor thuis. Een mooie afsluiting van een heerlijk weekendje proeven van Texel!

Deze video geeft een indruk van ons winterse weekendje Texel.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.