schaapskooi drenthe

Lammetjes zien in Drenthe: hier vind je de schaapskudde

Tijdens ons weekend op Landal Land van Bartje (vlak bij hunebedhoofdstad Borger) was het volop lammetjestijd. Natuurlijk wilden we ook graag lammetjes zien. Maar hoe vind je de schaapskudde als je lammetjes wilt zien in Drenthe? Dat bleek op een paar verschillende manieren te kunnen. En wat waren ze lief!

Schaapskooi in Exloo

Een heel makkelijke manier om lammetjes te zien als je in de lente in Drenthe bent, is door naar een schaapskooi te gaan. Voor ons was de schaapskooi in Exloo erg dicht bij onze vakantiewoning op Landal Het Land van Bartje, dus gingen we daarnaartoe.

Bezoek aan de schaapskooi in Exloo Drenthe

De herder was ook net aanwezig om de schapen te voeren. We mochten zelfs even binnen komen en als we heel rustig gingen zitten, zouden de lammetjes vanzelf naar ons toe komen, zei ze. En dat gebeurde ook.

Lammetjes in de schaapskooi in Exloo Drenthe

Met Eko-Tours de heide op

Nog leuker dan de schapen opzoeken in de schaapskooi is het om de schapen in de natuur tegen te komen en de herder en haar honden in actie te zien tijdens het schapen hoeden. Als je dat graag wilt, is een excursie met Eko-Tours een goed idee. Een ritje met de elektrische voertuigen van Eko-Tours is sowieso erg leuk, want je komt ermee in delen van de natuur die anders niet met de auto toegankelijk zijn. Leuk voor iedereen, maar bijvoorbeeld ook een oplossing voor mensen die slecht ter been zijn en toch de natuur in willen.

Rit met Eko-Tours in Drenthe

Er passen maximaal zes personen in zo’n autootje en als je een rijbewijs hebt, mag je zelf sturen. Ook kun je achter op de Eko-Explorer staan – wel goed vasthouden!

Onderweg stop je af en toe. Dan vertelt de gids over het landschap, de dieren die er wonen, de vorming van de Honsdrug, de hunebedden en de schapen. Eko-Tours staat in nauw contact met de herder en doet er alles aan om deze op de heide te ontmoeten. Dat lukt niet altijd (als er iets met de schapen gedaan moet worden, gaat dat natuurlijk voor), maar wel vaak. En ja hoor, wij troffen de herder tijdens onze rit met Eko-Tours.

Met Eko-Tours naar de schaapskudde

Er was zelfs net een lammetje geboren – jonger kun je ze niet meemaken. Dit was wel heel bijzonder om te zien. Maar ook de verhalen van de herder zullen ons zeker bijblijven.

lammetjes zien in drenthe

Zelf de schaapskudde opzoeken

Je kunt de lammetjes en schapen natuurlijk ook tegenkomen als je zelf gaat wandelen of fietsen in Drenthe. Maar hoe weet je waar je de schaapskudde kunt vinden? Daarvoor is een handige oplossing. Op de website van de schaapskudde van Exloo klik je gewoon op Waar is de schaapskudde en je kunt precies zien waar Monique met haar schapen is.

Lammetjesdag in Drenthe

Ook een mooie gelegenheid om lammetjes te zien is Lammetjesdag. Verschillende locaties hebben op verschillende dagen Lammetjesdag. Op deze website kun je zien wanneer en waar de lammetjesdagen in Drenthe zijn. Op deze manier is het voor iedereen mogelijk om in de lente op bezoek te gaan bij de lammetjes in Drenthe.

Meer leuke (natuur)uitstapjes in Drenthe vind je hier.

Kijk in de video wat we nog meer deden in Drenthe (en abonneer je om geen vakantietip te missen).

Wij werden uitgenodigd om Drenthe te bezoeken voor Stralend Schrijven.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.