klimbos Weert in Limburg

Limburg met tieners: klimmen en ziplinen in Klimbos Weert

Tijdens onze minivakantie in Limburg wilden we vooral lekker veel actief en buiten zijn. Dat lukte al aardig met wandelen, de Maas Cleanup en het supbiken. Maar het actiefste dat we tijdens onze heerlijke dagen in Kampeerbos De Simonshoek deden, was toch wel klimmen en ziplinen in Klimbos Weert. En de kinderen vonden het zo leuk, dat ze nog wel langer hadden willen blijven! Ga je ook met tieners naar Limburg, dan zou ik zeker overwegen ze mee te nemen naar dit klimbos. Want daar ben je eindelijk even los van het scherm van je telefoon en ga je als gezin echt een team vormen.

Recreatiegebied De IJzeren Man

Voor een bezoek aan Klimbos Weert parkeer je op het parkeerterrein van recreatiegebied De IJzeren Man, tussen de sluis het zwembad. Vanaf daar is het ongeveer 5-10 minuutjes lopen naar het klimbos. Onderweg van de parkeerplaats naar het klimpark zagen we dat in dit recreatiegebied van alles te doen is. Er zijn onder andere een zwembad en een kinderboerderij te vinden. Handig als niet iedereen wil gaan klimmen: de anderen vinden hier ongetwijfeld ook iets leuks om te doen! Wat je allemaal in het recreatiegebied kunt doen, lees je op de website van De IJzeren Man.

Veiligheid voorop

Maar wij liepen rechtstreeks naar het klimbos waar we hadden gereserveerd. Natuurlijk konden we niet zomaar ‘de boom in’. Eerst kregen we onze veiligheidsinstructies.

klimbos Weert in Limburg

Ten eerste moesten alle sieraden af en alle losse haren in een staart. Gelukkig voldeden we allemaal aan de eisen voor lengte en gewicht: lengte tussen de 1.30 en 2.20 meter en gewicht niet zwaarder dan 120 kg. De klimgordels konden dus aan en de helmen op.

Aan de klimgordel zit een haak waarmee je altijd gezekerd bent. Je schuift hem aan het begin van het parcours aan de life-line en daar gaat hij niet meer vanaf. Je schuift hem de hele tijd met je mee. Mocht je ergens vanaf glijden, dan val je dus niet naar beneden, maar blijf je aan je klimgordel hangen, zodat je weer terug op de hindernis kunt klimmen.

Niet alleen wij moesten aan bepaalde voorschriften voldoen – het klimbos voldoet uiteraard zelf ook aan allerlei veiligheidseisen. Er zijn dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse inspecties door de medewerkers van het klimbos, maar het wordt ook elk jaar gecontroleerd door een keuringsbedrijf dat is erkend door de ERCA (European Ropes Course Association). De kliminstructeurs hebben allemaal het Europees erkende ERCA-certificaat ‘Instructor Adventure Park’ en enkele van hen zijn opgeleid tot ERCA Rescuer, zodat ze mensen veilig naar beneden kunnen halen als dat nodig is.

Vier klimparcours

Nadat we alle veiligheidsinstructies en gebruiksaanwijzingen hadden gehad, was het tijd voor een klein proefparcoursje om te kijken of we alles goed hadden gehoord, begrepen en onthouden. Toen dat was gelukt, mochten we aan de vier parcours van Klimbos Weert beginnen.

klimbos Weert in Limburg

Parcours 1-4 lopen op in moeilijkheidsgraad en hoogte, dus we begonnen maar gewoon bij nummer 1. Aan het begin van elk parcours staat duidelijk aangegeven welk moeilijkheidsniveau het heeft en hoeveel hindernissen het bevat. De totale lengte van alle parcours is ongeveer 1,5 km.

  • Parcours 1: Discover heeft een moeilijkheidsgraad groen, een maximale hoogte van ongeveer 5 meter en 12 hindernissen zoals de Duckstep, de Draaddanser en de Zipline.
  • Parcours 2: Explore loopt op tot moeilijkheidsniveau blauw en zo’n 7,5 meter boven de grond. Er zijn 13 hindernissen om te overwinnen, zoals Boeien, de Surprise-brug en de Papegaai-balken.
  • Parcours 3: Adventure heeft moeilijkheidsgraad blauw en bevindt zich in een cirkel op palen tussen de bomen. De eerste verdieping bevindt zich op een hoogte van 3,5 meter en de tweede etappe daarboven, op een hoogte van 7 meter.
  • Parcours 4: Adrenaline heeft moeilijkheidsniveau rood en de hoogte loopt op tot 9,5 meter. Dit parcours heeft 12 hindernissen en eindigt met een zipline van ruim 40 meter lang.
klimbos Weert in Limburg

Tussen de parcours door kun je ook even pauzeren, naar het toilet gaan of wat drinken. Maar na 2,5 uur moet je je klimgordel en helm weer inleveren.

Valt het erg op dat ik op het laatste moment toch maar besloot om met beide benen op de grond te blijven? Ja hè… Ik probeer mezelf echt zo vaak mogelijk uit te dagen om ook dingen buiten mijn comfortzone te durven, maar hier leek het me (na twee eerdere pogingen) toch een beter idee om beneden te blijven. Iemand moet tenslotte de foto’s maken, toch? En ik maakte deze video van het klimmen (en andere dingen die we in Limburg deden).

klimbos Weert in Limburg

Gelukkig kon ik overal meelopen en kijken wat de klimmers aan het doen waren. Ook leuk!

klimbos Weert in Limburg

Natuurlijk was ik trots dat mijn man en onze twee tieners wel ‘de boom in’ durfden te gaan. Maar ik werd er misschien nog wel blijer van hoe ze elkaar onderweg hielpen als een van hen even twijfelde over ‘hoe nu verder’.

klimbos Weert in Limburg

Ook vond ik het erg leuk om te zien met hoeveel creativiteit er steeds weer verschillende hindernissen zijn bedacht, zoals staande en hangende ziplines, zitten op en tonnetje of juist door hangende tonnen heen kruipen en van het ene wiebelende ding naar het andere stappen.

klimbos Weert in Limburg

Vanaf de veilige grond kon ik duidelijk zien hoe de gezichten van Maarten en de kinderen, die aan het begin nog wel wat gespannen waren, steeds meer begonnen te stralen.

klimbos Weert in Limburg

Na bijna twee uur hadden mijn kanjers 3 van de 4 parcours afgelegd, Ze hadden graag nog verder gewild, maar we zouden die middag nog iets anders gaan doen en moesten daarom echt stoppen. Ze vonden het echt jammer om weg te gaan. Het was wel duidelijk: het bezoek aan het klimbos was een succes.

Heb je ook zin gekregen om te komen klimmen in Klimbos Weert? Reserveer dan wel eerst even online. Dat kan hier.

Lunchtip: De Sluis

Heb je na het klimmen trek gekregen? Dan is mijn tip om na afloop een hapje te gaan eten bij De Sluis. Daarvoor kun je je auto gewoon laten staan op de parkeerplaats van De IJzeren Man, want je hoeft vanaf die parkeerplaats alleen maar even de weg over te steken (bij Sluis 16 – kan niet missen) en dan ben je er. Vroeger was De Sluis een pleisterplaats en ontmoetingspunt voor schippers. Daarna kwam het bekend te staan als ‘Het Rovershol’, omdat botersmokkelaars hun buit opsloegen in de kelders van het gebouw. Maar nu is het gewoon een perfecte plek voor – in ons geval – een lekker broodje en een kop warme chocolademelk. Dat ging er wel in! De menukaart vind je op de website van De Sluis.

Wij werden uitgenodigd om deze bestemming te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.