kerstmarkt duitsland

Gezellige kerstmarkten in Twente

Na een paar bezoekjes aan kerstmarkten in Duitsland zijn we fan geworden van de sfeer en de gezelligheid op die kerstmarkten. Maar dit jaar vragen we ons af: is die gezelligheid niet ook gewoon in Nederland te vinden? De komende weken zijn al best druk, dus het liefst blijven we dicht bij huis. Daarom ging ik op zoek naar gezellige kerstmarkten in Twente. Dit is wat ik tot nu toe heb gevonden.

Let op: controleer voordat je gaat altijd nog even de actuele informatie door op de link van de betreffende kerstmarkt te klikken. Heb je nog een tip? Deel die dan in een reactie onder dit bericht. Alvast bedankt!

Twentse kerstmarkten in het weekend van 7 & 8 december 2019

Het begint in 2019 allemaal in het weekend van 7 & 8 december. In dat weekend vinden de volgende kerstmarkten plaats:

 • Kerst & Kunst Ootmarsum: magische kerstmarkt in het historische centrum van Ootmarsum met kunstenaars, lifestyle-kraampjes, terrassen voor een warm drankje, straatacts, de Kerstman, midwinterhoornblazers en koren. Precieze tijden: zaterdag 7 december van 11.00 tot 18.00 uur en zondag 8 december van 12.00 tot 18.00 uur.
 • Kerstmarkt Diepenheim: tijdens deze jaarlijkse kerstmarkt verandert ‘het Stedeke’ op het plein onder de Platanen aan de Grotestraat in een sprookjesachtig kerststadje met kerstbomen, lichtjes, ongeveer 120 kramen, zangkoren, muziekgroepen en activiteiten voor kinderen. Precieze tijden: zondag 8 december van 12.00-17.00 uur.

Je kunt dit weekend ook een midwinterhoornwandeling maken.

Kerstmarkten in Twente in het weekend van 14 & 15 december

 • Kerstmarkt Vroomshoop: met zo’n 80 kramen, een levende kerststal, de Kerstman, muziek, een verwarmd horecaplein en volop hapjes en drankjes. Precieze tijden: vrijdag 13 december van 16.00 tot 21.00 uur (Koningin Beatrixlaan-Julianastraat).
 • Kerstkroam Markelo: een in- en outdoor mini-Dickensfestival in en om Grand café De Kroon. Hier wordt een kerstdorp opgezet waar je de kerstman kunt ontmoeten en verrast kunt worden door ‘Scrooge’-achtige personages die verhalen vertellen en liederen zingen. Er komen ook koren zingen. Precieze tijden: zaterdag 14 december 2019 van 17.00-22.00 uur.
 • Kerstmarkt Enter: de jaarlijkse kerstmarkt op het Dorpsplein in Enter, rondom de grote verlichte kerstboom. Precieze tijden: zaterdag 14 december 2019 van 16.00-21.00 uur.
 • Kerstmarkt Delden: kramen, koren, muzikanten, midwinterhoorns, vuurkorven en een draaimolen zorgen voor kerstsfeer in de Langestraat in het historische centrum van Delden. Precieze tijden: zaterdag 14 december van 15.00-21.00 uur.
 • Winters Almelo: de Koornmarkt wordt omgetoverd tot een gezellig kerstplein met verkoophuisjes, een sprookjestuin, een grote kerstboom, live kerstmuziek en andere attracties. Er is ook een kerstparade met sprookjes- en stripfiguren. Precieze tijden: 14 & 15 december 2019 van 12.00-17.00 uur.
 • Winters Genieten Goor: kerstmarkt met muziek, winterse lekkernijen (zoals warme chocolademelk, Glühwein, wafels en oliebollen), koren en artiesten. Precieze tijden: zondag 15 december 2019 12.00-17.00 uur.
 • Open Air Christmas Fair Losser: op het Raadhuisplein in Losser staan kraampjes en is livemuziek te horen. Precieze tijden: zondag 15 december 12.00-17.00 uur.

Ook dit weekend kun je een midwinterhoornwandeling maken.

Misschien vind je de Kerstkind Lichtroute in Diepenheim dit weekend ook interessant.

Kerstmarkten in Twente in het weekend van 21 & 22 december 2019

 • Shopping by Candlelight Borne. Precieze tijden: zaterdag 21 december 2019 17.00-21.00 uur.
 • Kerstmarkt Denekamp: op het Nicolaasplein staan houten huisjes en kerstkramen met glühwein en lekkere hapjes. Het kerstverhaal wordt drie keer opgevoerd: om 12.30, 14.00 en 15.30 uur. Tussendoor zijn het Pop-Rockkoor en de band Spoenk te horen. Schaapherder Mieke Boode is aanwezig met haar schaapskudde én een kameel. Vanaf eetcafé Eigenwijs kun je tussen 12.30 uur en 16.00 uur samen met de Kerstman een ritje maken in de koets. Deze kerstmarkt is goed te combineren met de Grote Twentse Midwinterhoornwandeling. Precieze tijden: zondag 22 december van 12.00-17.00 uur.
 • Kerstzondag bij watermolen Frans: kom een broodje bakken bij de vuurkorf, neem een kijkje in de molen en luister naar de midwinterhoorn. Deze kerstzondag is goed te combineren met een wandeling over de Manderheide. Precieze tijden: zondag 22 december van 12.00-16.00 uur.

Activiteiten in Twente tijdens de kerstdagen

Wil je er tijdens de kerstdagen ook nog op uit? Dan kun je op tweede kerstdag in het openluchtmuseum in Ootmarsum komen kijken naar een Bijbels Kerstspel. In en om de historische gebouwen wordt het kerstverhaal uitgebeeld. Zo wandel je door verschillende taferelen uit het Bijbelse kerstverhaal. Tijden: woensdag 26 december 2019 van 11.00-17.00 uur.

Op eerste en tweede kerstdag is in Enter een levende kerststal te zien. In het bos aan de Jagersweg in Enter ga je ruim tweeduizend jaar terug in de tijd. Nadat je bent geregistreer zoals keizer Augustus dat eiste tijdens de volkstelling, loop je het plaatsje Bethlehem binnen. In het veld waken de herders bij het kampvuur over hun schapen en in de stal staan os en ezel. De ster boven de stal wijst de drie koningen op kamelen de weg naar het kindeke in de kribbe. Precieze tijden: dinsdag 25 december en woensdag 26 december van 10.00-18.00 uur.

Hier vind je nog enkele kerstwandelingen in Twente waarbij ook de midwinterhoorn te horen is.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.