klompengolf Woerden

Kennismaking met klompengolf bij de Boerinn bij Woerden

Ons weekendje Woerden was een weekend vol ‘eerste keren’. Zo waren we voor het eerst op een straattheaterfestival en sliepen we voor het eerst in een safaritent. Voordat we naar huis gingen, was het tijd voor nog een primeur: we gingen klompengolf proberen. Ik had al vaker vlaggetjes in de wei zien staan voor dit typisch Hollandse spel. Leuk voor een familiedag of een bedrijfsuitje, dacht ik dan altijd. Maar wij speelden gewoon met ons gezin klompengolf en dat bleek ook erg leuk.

De Boerinn bij Woerden

Toen we kwamen aanrijden bij De Boerinn zagen we de vlaggen al staan in het weiland. Er liepen verschillende groepen rond op de boerderij, die er van alles kwamen doen: een stormbaan over slootjes en door de modder bijvoorbeeld, of (als je liever niet zo vies wordt) een rit met een klassieke Kever. Je zou bijna genoeg hebben aan een kopje koffie en een plek om al die buitenspelende volwassenen te bekijken.

De spelregels van klompengolf

Maar al gauw nam een medewerker van De Boerinn ons mee naar een oefenveldje. We kregen allemaal een stok met een klomp eraan. Die stokken waren er in verschillende lengtes, want ze moeten wel een beetje passen bij de lengte van degene die ermee gaat spelen. Ook kregen we allemaal een bal in een andere kleur, ongeveer ter grootte van een handbal.

Klompengolf bij De Boerinn

Onze instructeur vertelde er meteen bij dat in het veld waar we klompengolf zouden gaan spelen stokken staan om je bal uit het water te vissen. Want het zou natuurlijk best eens kunnen gebeuren dat de bal ergens tijdens het spel in het water belandde.

Even oefenen

Op het oefenveldje konden we even wennen aan de stokken en ballen. Het weiland is natuurlijk niet glad zoals een minigolfbaan, maar hobbelig. Als je ver wilt slaan, zul je de bal dus in een boog moeten slaan, en daar is best wat kracht voor nodig. Veel meer dan bij minigolf in ieder geval! Het lukte ons niet meteen om de bal goed de lucht in te krijgen, maar we besloten het er toch maar op te wagen. De lucht om ons heen begon namelijk al behoorlijk te betrekken…

Terwijl we het weiland in liepen, begon het zelfs al te druppelen. Maar daar lieten we ons niet door tegenhouden. De kinderen vonden het heerlijk om lekker hard tegen de bal te slaan en er dan achteraan te rennen. De puntentelling lieten we maar even achterwege, want het regende al snel zo hard dat het papier toch te nat zou zijn geworden.

Klompengolf bij De Boerinn

Ik begon te twijfelen of we maar terug zouden gaan. Maar de ‘hindernissen’ waren zo grappig, dat we steeds nog één nummer van het parcours wilden doen. De ene keer moest de bal onder een tractorband door, dan weer over een hek en ja hoor, toen over een sloot.

Dat vonden de kinderen wel even spannend: “Moet hij echt over de sloot? Kan ik dat wel? Wat nou als de bal in het water valt?” Des te trotser waren ze toen het ze gewoon wel lukte om de bal over de sloot te slaan met hun klomp-aan-een-stok. Het nemen van de hindernissen was eigenlijk nog leuker dan het bereiken van de ingegraven emmer bij de vlag, waar de bal bij elk nummer uiteindelijk in terecht moest komen.

Onderbroken door onweer

Toen hoorden we het opeens donderen. En ja, onweer en een open weiland, dat vind ik toch niet zo’n geslaagde combinatie. Dus gingen we toch maar even naar binnen voor dat kopje koffie. Het weer bleef roet in het eten gooien, dus voor deze keer hielden we het voor gezien. Maar klompengolf is wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar.

Hoe enthousiast de kinderen ondanks de regen bezig waren met klompengolf zie je in deze video over ons weekendje Woerden. Meer over Woerden vind je op BeleefWoerden.com

Wij werden uitgenodigd om Woerden te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.