kasteeltuinen arcen

Goed nieuws: Kasteeltuinen Arcen zijn weer open!

Ooit hadden wij een heerlijk weekend in en om het pittoreske dorpje Arcen in Noord-Limburgse Maasduinen. Maar in de Kasteeltuinen Arcen zijn we toen niet geweest. Dan moeten we nog maar een keer terug, want dit bloemen- en plantenpark lijkt me echt de moeite waard. Kasteeltuinen Arcen zijn tot en met zondag 7 november dagelijks van 10.00 uur tot 18.00 geopend.

Over de Kasteeltuinen Arcen

In het pittoreske dorpje Arcen, gelegen in de prachtige Maasduinen van Noord-Limburg ligt Kasteeltuinen Arcen. De Kasteeltuinen Arcen zijn een van de veelzijdigste bloemen- en plantenparken van Europa. In 2021 werden de Kasteeltuinen Arcen opnieuw door Land van ANWB uitgeroepen tot het Leukste uitje van Limburg. Het park is 32 hectare groot en omvat meer dan 15 unieke tuinen, plus natuurlijk de historische buitenplaats met het 17e-eeuwse kasteel. Elk jaar begroeten tienduizenden bloeiende viooltjes de bezoekers.

Eindelijk open

Na een verlengde wintersluiting door coronamaatregelen kunnen bezoekers sinds 19 mei eindelijk weer genieten van de mooie tuinen, die volop in bloei staan. De natuurlijke pracht van het park staat dit seizoen meer dan ooit centraal. Het coronavirus en de lockdown heeft er vorig jaar in geresulteerd dat veel mensen de natuur zijn gaan herontdekken.

Op het moment dat de poorten open mochten, stond het park al volop in bloei. “We hebben een zeer uitgebreide collectie bomen, struiken en planten die de tuinen steeds een andere aanblik geven. Daarnaast planten we ieder seizoen tienduizenden voorjaarsbloeiers, zomerbloeiers en herfstbloeiers. Hierbij werken we samen met (eu)regionale kwekers om deze kwekers een podium voor hun producten te bieden”, aldus parkmanager Rob Rambags.

Ook dit jaar waren in het bloemenlint in totaal 20.000 tulpen, ruim 35.000 viooltjes en 1.500 gemengde voorjaarsplantjes geplant. Daar heeft het publiek helaas niet optimaal van kunnen genieten, maar de voorjaarsbloeiers worden als ze uitgebloeid zijn vervangen door prachtige zomerbloeiers. Daarnaast staan momenteel de Rhododendrons volop in bloei en komen in mei de eerste (klim)rozen uit.

Gidsen en audio-tours

Middels diverse maatregelen zoals het vooraf boeken van tickets, voorgestelde routes plus een aangepast horeca-assortiment is gebleken dat het park goed kan inspelen op de geldende coronaregels. Uit het parkonderzoek in 2020 kwam naar voren dat bezoekers hun bezoek als zeer veilig hebben ervaren. Ze beoordeelden hun bezoek gemiddeld met een 9,1.

Alle activiteiten in de Kasteeltuinen zijn vanwege de coronamaatregelen zo ingericht dat bezoekers een route over het park lopen en gedurende hun wandeling verrast worden. Middels een bijdrage van Kickstart Cultuurfonds is er geïnvesteerd in een professioneel audiosysteem waardoor de rondleiding coronaproof georganiseerd kan worden.

In de tuinen is het hele seizoen een prikkelende beeldenexpositie van de Belgische pop-up kunstenaar William Sweetlove (1947) te zien. De spraakmakende en verrassende grote rode plastic beelden refereren aan klimaatverandering en andere maatschappelijke ontwikkelingen van de afgelopen decennia en staan in complementair contrast tot de natuurlijke groene achtergrond.

De gidsen van Kasteeltuinen Arcen vertellen tijdens de gratis rondleidingen in het park graag over de tuinen en de collectie.

De kasteeltuinen met kinderen

Voor kinderen is er een speurtocht en een vernieuwde speelgelegenheid in de Bergtuin, waarmee ze spelenderwijs de natuur kunnen ontdekken. In juli-augustus mag er zelfs één kind gratis mee naar binnen met een betalende volwassene.

Evenementen in de kasteeltuinen

Ook is er volop ruimte voor bloemevenementen zoals:

  • het Rozenfestijn!
  • het bloemenfestival Bloemig!
  • de Zomeravonden (15, 22, 29 juli en 5, 12, 19 en 26 augustus) waarop het park ook in de avonduren te bezoeken is, met aanvullend entertainment voor jong en oud.
  • een extra lange editie van het lichtkunstfestival Enchanted Gardens in oktober, wanneer het park 17 dagen lang in de avonduren open is met bijzondere lichtkunst op verrassende plekken in de tuinen
kasteeltuinen arcen
Foto: kasteeltuinen Arcen – pauw bekleed met viooltjes

Steun Het Limburgs Landschap

Door een bezoek te brengen aan het park of een seizoenkaart te kopen, genieten bezoekers niet alleen van een heerlijke dag uit in de natuur, maar steunen ze ook direct stichting Het Limburgs Landschap. Die zorgt voor het behoud van Limburgs cultuurhistorisch erfgoed en de gevarieerde bloemen- en plantencollectie in het park. En die steun kan het park – juist nu – heel goed gebruiken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.