kanovaren op de maas

Kanovaren op de Maas: de stroomversnellingen tussen Meers en Berg aan de Maas

Tijdens ons weekend in Stein gingen we niet alleen veel fietsen, maar ook kanovaren op de Maas. Omdat alle grote vaart over het Julianakanaal wordt geleid, is de bochtige en grillige loop van de Maas namelijk het domein van waterrecreanten in kano’s en kajaks. Wat ik niet wist, is dat je hier behalve bochten ook stroomversnellinkjes tegenkomt. Een beetje raft-gevoel in Zuid-Limburg dus 🙂

Startpunt: achter café De Witte Börstel in Meers

Aan het begin van de middag parkeerden we onze fietsen bij café De Witte Börstel in Meers. Achter het café zou iemand van Kano en rafting Maastricht, waar we hadden gereserveerd, ons namelijk opwachten. En inderdaad, er lag al een grote, groene kano voor ons klaar. We kregen zwemvesten en instructies over het peddelen en sturen.

“Deze boot kan niet zinken. En jullie ook niet, dankzij jullie vesten,” stelde de meneer van Kano en rafting Maastricht ons gerust. “Maar nat worden kan wel. Als je omslaat, gebeurt dat meestal bij de stroomversnellingen die je straks gaat tegenkomen. Dat geeft helemaal niks: je spullen (die inmiddels in een waterdichte ton zaten) spoelen dan vanzelf aan bij de eerstvolgende bocht waar de stroming tot rust komt. Het water kun je zo uit de boot kiepen. Daarvoor moet je hem wel eerst even op de kant trekken.”

Zo klonk dit kanotochtje toch iets spannender dan ik in gedachten had!

“Jullie varen zo tussen Nederland en België: we staan hier in Nederland, maar aan de overkant ligt België. Jullie gaan straks aan land in België. Je ziet het vanzelf: het is vóór het pontje bij Berg aan de Maas. Daar zet ik jullie fietsen neer. Veel plezier!”

Eerst even oefenen

En hup, daar dreven we al op de Maas. Op advies van de meneer van Kano en rafting Maastricht oefenden we een beetje met het sturen. De stroomversnellinkjes komen pas na een tijdje heeft hij beloofd, dus we hebben even de tijd om het onder de knie te krijgen. In Tampere hebben we al eens  gevaren met precies zo’n boot, maar toen stuurde de gezellige Fin Tapio voor ons. Nu mocht ik vanaf de achterste zitplaats de koers bepalen. Geen probleem, we vormden een goed team!

Kanovaren op de Maas

Woodhenge

Opeens zie ik iets op de kant waar ik zo voorbij zou zijn gevaren als ik er niet over gelezen had. Die kring van kale boomstammen die je hieronder ziet, is Woodhenge. In totaal zijn het er 15 en ze zijn wel 1400 tot 1700 jaar oud. De boomstammen kwamen onder het grind vandaan bij afgravingen in Stevensweert en samen vormen ze een nieuw monument dat de kracht van de natuur symboliseert.

Kanovaren op de Maas

Raften light

Dan horen we het geruis van de eerste stroomversnelling dichterbij komen. Ik ben toch wel een beetje zenuwachtig na het horen van ‘omslaan gebeurt meestal bij een stroomversnelling’. Ik heb wel geraft in Finland, maar ook daar hadden ervaren Finnen de regie. Nu zullen we er zelf voor moeten zorgen dat we overeind blijven.

Kanovaren op de Maas

We moeten de stroomversnelling nemen op het punt waar het water het diepst is. Maar waar is dat? We kunnen het maar moeilijk zien en voordat we het weten, bereikt de voorste punt van de kano de eerste golven.

Het gaat goed!

We glijden soepeltjes de stroomversnelling in en worden opeens omgeven door kleine golfjes. Na een tijdje worden de golfjes weer minder en zijn we er alweer uit. Dit kunnen we wel 🙂 Op naar de volgende.

Kijk hoe we door een stroomversnelling varen in deze video:

Uitstappen bij Berg aan de Maas

Zo varen we van de ene stroomversnelling naar de andere. We genieten van het rustige en soms iets minder rustige water. Het met de stroom mee varen gaat heel makkelijk, dus we hebben alle tijd om om ons heen te kijken en de natuur van de Maasvallei in ons op te nemen.

Zoals beloofd komen we onderweg alleen andere kano’s en kajaks tegen. De eerste ‘grote’ boot die we zien, is het pontje bij Berg aan de Maas. Links daarvan zien we al andere kano’s op de kant liggen en er staat iemand van Kano en rafting Maastricht klaar om ons te helpen met uitstappen en de boot op de kant halen. Wij vonden het precies een mooie afstand voor zo’n eerste kennismaking.

IJsje op Terras Maasoever

We pakken onze fietsen en nemen de pont van de Belgische linkeroever van de Maas naar de Nederlandse rechteroever. Voetgangers en fietsers blijken gratis mee te mogen en het is echt een eindje van niks. Direct aan de andere kant duidt een reusachtig ijsje op een kiosk met een terras. We zien het al vanaf de overkant en hebben er wel zin in.

Kanovaren op de Maas
Terras Maasoever met op de achtergrond de veerpont

Fietsend je weg vervolgen of terug naar Meers

Als je met de auto naar het startpunt in Meers bent gekomen, zorgt Kano en rafting Maastricht ervoor dat bij het eindpunt een leenfiets voor je klaarstaat. Als je je eigen fietsen bij je hebt of fietsen hebt gehuurd in Zuid-Limburg zoals wij, worden die bij het eindpunt neergezet. Zo kun je fietsend je weg vervolgen of terugfietsen naar Meers. Een aanrader is het deel van fietsroute De Maaskanter tussen Berg aan de Maas en Meers, via Maasband (je rijdt dan in omgekeerde volgorde ten opzichte van de routebeschrijving). Maar je kunt ook gewoon via de knooppunten fietsen. Ook leuk: fiets een stuk door België.

Wij vonden het erg leuk om onze fietstocht door Stein te combineren met kanovaren, omdat je het landschap in de Maasvallei dan van twee kanten ziet. Kanovaren op de Maas maakt je bezoek aan Zuid-limburg tot een complete ervaring. Alle informatie over het kanovaren, fietsen en andere dingen die je kunt doen in Stein vind je op SteinStilGenieten.nl.

Kijk hier wat we nog meer deden in Stein

Wij werden uitgenodigd om Stein te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.