Kamperen bij de boer in Nederland: hier kan het

Written by Sandra van Bijsterveld

Kamperen bij de boer in Nederland deden we tot nu toe twee keer: in Drenthe en bij Woerden. Wat was het leuk! ‘s Avonds de koeien uit de wei halen, helpen melken en zelfs een kalfje geboren zien worden… Wij vonden kamperen op een boerencamping echt nog leuker dan op een ‘gewone’ camping. Daarom ging ik op zoek: waar kun je nog meer kamperen op een boerderij in Nederland? Toen kwam ik erachter dat er ook kampeerboerderijen zijn met pony’s, paarden, schapen en zelfs alpaca’s!

Fleur Stables in Noord-Holland

Als je van paarden of van het strand houdt, of van allebei, dan is dit de boerderij voor jou. Hier wonen wel 50 paarden en pony’s. De badplaats Callantsoog is nog geen 10 kilometer verderop te vinden. Kinderen kunnen de hele dag zoet zijn met de pony’s of het verzorgen van lammetjes, geitjes en konijntjes. Ook kun je op de trekker mee het land op met boer Jan. Kinderen die kennis willen maken met paardrijden, kunnen hier hun Ponydiploma halen. In een paar korte lessen leer je van instructrice Thirza alles wat je moet weten over het verzorgen en berijden van een pony. Wie al genoeg rijervaring heeft, kan een eigen verzorgpony boeken. En als je de paarden even zat bent, kun je in de grote sloot gaan vissen of varen in de motorboot of de roeiboot van de boer.

camping oortjeshek
Onze tent op camping ‘t Oortjeshek

Stolkse Weide in Zuid-Holland

Deze traditionele melkveehouderij biedt heel veel rust en ruimte in een oer-Hollands polderlandschap: weilanden vol koeien en schapen, maar ook weidevogels en veel slootjes. Terwijl jij geniet van dit uitzicht, kunnen de kinderen heerlijk losgaan in de speelweide. Bij minder weer kunnen ze de speelzolder op, een hooigevecht houden in de Hooi Hooi Speelschuur en op bezoek bij de konijntjes in de Knuffelschuur. Ook kunnen ze leren hoe je een koe moet melken en genieten van het heerlijke roomijs dat boerin Durkje van de melk maakt.

camping oortjeshek
Helpen bij het melken op boerderij ‘t Oortjeshek

Camping Oortjeshek in de provincie Utrecht

Tijdens onze stedentrip Woerden gingen we opnieuw kamperen bij de boer. Dat deden we op camping ‘t Oortjeshek – een minicamping vlak bij Woerden met negen kampeerplaatsen en een paar huuraccommodaties. Toen wij er waren, stonden er nog safaritenten. Die zie ik nu niet meer op de website staan, maar wel twee hooiberghutten. ‘t Oortjeshek is een actief melkveebedrijf in het Groene Hart waar kinderen mogen meehelpen met het uit de wei halen, melken en voeren van de koeien. Je zit hier mooi centraal, zodat je je verblijf op een kampeerboerderij mooi kunt combineren met een bezoek aan steden zoals Utrecht en Amsterdam. En met een bezoek aan de kaasmarkt in Woerden natuurlijk!

camping oortjeshek
‘s Morgens helpen voeren – en daarna de stal vegen

De Geele Bosch in Friesland

Op deze boerderij runt boer Bill een jongveebedrijf: hij voedt kalfjes op tot melkkoeien. De kalfjes komen als ze ongeveer 4 maanden oud zijn en blijven tot ze voor het eerst zwanger zijn van een eigen kalfje. Verder heeft deze boerderij ook paarden en wordt er ijs gemaakt. Boerin Ella organiseert allerlei leuke activiteiten voor jong en oud. Wie liever zichzelf vermaakt, kan uitrazen in het avonturenbos of een uitstapje maken naar het Kameleoneiland van de Schippers van de Kameleon.

camping oortjeshek
‘s Avonds de koeien uit de wei halen

Den Branderhorst in Gelderland

Op deze kleinschalige melkveehouderij lijkt de tijd wel stil te hebben gestaan. Er zijn koeien die zich graag laten vertroetelen tijdens de workshops koeknuffelen en je kunt pony’s verzorgen en erop rijden. Wie een ervaren ruiter is, mag met boer Eddy een buitenrit maken. ‘s avonds kun je voor gezelligheid terecht bij het kampvuur, waar boer Eddy vaak zit te ontspannen na een dag hard werken op de boerderij.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *