Kamperen bij de boer in Nederland: hier kan het

Written by Sandra van Bijsterveld

Kamperen bij de boer in Nederland deden we tot nu toe twee keer: in Drenthe en bij Woerden. Wat was het leuk! ‘s Avonds de koeien uit de wei halen, helpen melken en zelfs een kalfje geboren zien worden… Wij vonden kamperen op een boerencamping echt nog leuker dan op een ‘gewone’ camping. Daarom ging ik op zoek: waar kun je nog meer kamperen op een boerderij in Nederland? Toen kwam ik erachter dat er ook kampeerboerderijen zijn met pony’s, paarden, schapen en zelfs alpaca’s!

Hoeve Sonneclaer in Drenthe

Onze eerste ervaring met kamperen bij de boer in Nederland was op Hoeve Sonneclaer in Drenthe. Dat is alweer een hele tijd geleden. De kinderen waren nog klein en vermaakten zich prima bij de zandbak op het veldje waar we stonden. Daarnaast maakten we een paar leuke uitstapjes in Drenthe.

Deze biologische kampeerboerderij heeft koeien, varkens, pony’s, kippen, schapen, geiten en konijnen. We zagen er zelfs een kalfje geboren worden. Van de melk van de koeien maakt boer Barend ijs. Boerin Tineke maakt vla van de melk en de eieren van de kippen. Al dat lekkers kun je op de boerencamping proeven. Voor grotere kinderen zijn er skelters en voor als het regent is er een speelschuur.

kamperen bij de boer in Drenthe
Pasgeboren kalfje op Hoeve Sonneclaer

Camping Oortjeshek in de provincie Utrecht

Tijdens onze stedentrip Woerden gingen we opnieuw kamperen bij de boer. Dat deden we op camping ‘t Oortjeshek – een minicamping vlak bij Woerden met negen kampeerplaatsen en een paar huuraccommodaties. Toen wij er waren, stonden er nog safaritenten. Die zie ik nu niet meer op de website staan, maar wel twee hooiberghutten. ‘t Oortjeshek is een actief melkveebedrijf in het Groene Hart waar kinderen mogen meehelpen met het uit de wei halen, melken en voeren van de koeien. Je zit hier mooi centraal, zodat je je verblijf op een kampeerboerderij mooi kunt combineren met een bezoek aan steden zoals Utrecht en Amsterdam. En met een bezoek aan de kaasmarkt in Woerden natuurlijk!

camping oortjeshek
Onze tent op camping ‘t Oortjeshek

Vorstenbosch in Noord-Brabant

Vorstenbosch is wel een heel bijzondere kampeerboerderij. Hier kun je namelijk blijven slapen bij de alpaca’s. Vroeger was dit een melkveehouderij, maar nu draait alles op de boerderij om alpaca’s. De kudde groeit elk jaar met zo’n 15 nieuwe alpacaveulens en de kans is dan ook aanwezig dat je tijdens je verblijf een geboorte kan meemaken. Alle alpaca’s bevallen namelijk van mei tot augustus. Ook kun je een alpaca-wandeling maken of een alpaca meet & greet meemaken. De alpaca’s hebben niet altijd zin om te knuffelen, maar zijn wel erg nieuwsgierig en eten graag uit je hand. Even geen zin in alpaca’s? Zoek dan de cavia’s op, bouw een hut, rij rond op de skelters of ga lekker springen op de trampoline.

De Verloren Kost in Limburg

De Verloren Kost was vroeger een melkveehouderij. Maar boerin Annemarie heeft hem helemaal omgetoverd tot een recreatieboerderij met als kers op de taart een paardenpension. Als je hier komt kamperen, kun je heerlijk bezig zijn met de schattige pony’s, helpen met het verzorgen van de andere dieren en spelen op de boerderij en in het bos naast de boerderij. Als je na al dat genieten trek hebt gekregen, kun je op het boerderijterras smullen van vlaai en ijs.

camping oortjeshek
Helpen bij het melken op boerderij ‘t Oortjeshek

Oranjepolder in Zeeland

Deze herenboerderij is eeuwenlang het eigendom geweest van de koninklijke familie, tot hij gekocht werd door de ouders van de huidige eigenaresse. Tegenwoordig runt hun dochter Sentine met haar gezin de boerderij, maar ook haar ouders helpen nog regelmatig gezellig mee. Je kunt hier een hele boel verschillende dieren voeren: varkens, kippen, schapen, geiten, katten, konijnen, en ganzen. Ook zijn er skelters en fietsen waarmee je lekker de boerderij kunt verkennen. In de vakanties kun je schatten gaan zoeken met Sentine’s man Gavin en zijn metaaldetector. En bij lekker weer kun je naar het meer of een van de nabijgelegen stranden.

De Geele Bosch in Friesland

Op deze boerderij runt boer Bill een jongveebedrijf: hij voedt kalfjes op tot melkkoeien. De kalfjes komen als ze ongeveer 4 maanden oud zijn en blijven tot ze voor het eerst zwanger zijn van een eigen kalfje. Verder heeft deze boerderij ook paarden en wordt er ijs gemaakt. Boerin Ella organiseert allerlei leuke activiteiten voor jong en oud. Wie liever zichzelf vermaakt, kan uitrazen in het avonturenbos of een uitstapje maken naar het Kameleoneiland van de Schippers van de Kameleon.

Stolkse Weide in Zuid-Holland

Deze traditionele melkveehouderij biedt heel veel rust en ruimte in een oer-Hollands polderlandschap: weilanden vol koeien en schapen, maar ook weidevogels en veel slootjes. Terwijl jij geniet van dit uitzicht, kunnen de kinderen heerlijk losgaan in de speelweide. Bij minder weer kunnen ze de speelzolder op, een hooigevecht houden in de Hooi Hooi Speelschuur en op bezoek bij de konijntjes in de Knuffelschuur. Ook kunnen ze leren hoe je een koe moet melken en genieten van het heerlijke roomijs dat boerin Durkje van de melk maakt.

Op de Beemd in Noord-Brabant

Zeeland is niet alleen een provincie, maar ook een plaatsje in Noord-Brabant waar de melkveehouderij van de familie Stroeken staat. Deze boerderij ligt aan het einde van een doodlopende weg en tegen een bos aan: complete rust en vrede dus, zonder overlast door het verkeer of de buren. Je hoort alleen de koeien in de wei en de vogels in het bos. Boer Peter leert je alles over de melkveehouderij en boerin Monique maakt ijslolly’s waarbij kinderen van harte welkom zijn om mee te helpen.

camping oortjeshek
‘s Morgens helpen voeren – en daarna de stal vegen

Op Flakkee in Zeeland

Deze op een eiland gelegen boerderij biedt zowel koeien als gasten een luxe leventje. De koeien hebben een grote, lichte stal waar ze zelf kunnen kiezen of ze binnen of buiten willen zijn en ze kunnen liggen op koeienmatrassen. Naast dierenwelzijn heeft deze kampeerboerderij ook duurzaamheid hoog in het vaandel staan: de boerderij heeft zonnepanelen en de verlichting van de stallen is energiezuinig. Het meeste voer voor de koeien verbouwt de boer zelf, met behulp van mest van zijn eigen koeien. Als je een uitstapje wilt maken, is het gezellige stadje Middelharnis vlakbij.

Boerderij BoeBaDoe in Limburg

Deze traditionele melkveehouderij is door de eigenaars getransformeerd in een leuke, leerzame en gezellige doe-boerderij waar kinderen heerlijk kunnen spelen en ook nog iets leren over het leven op de boerderij. Er zijn koeien, maar ook paarden. Boerin Floor is zelfs gediplomeerd instructrice en geeft in de buitenbak ponyrijlessen. Je kan op deze boerderij lekker helpen met de dieren verzorgen of gewoon spelen in de weide waar je alle ruimte hebt.

De Bosrand in Drenthe

Deze supermoderne melkveehouderij staat vlak bij een mooi bos met een ven waar je heerlijk in kunt zwemmen. Op de boerderij wonen heel veel koeien, maar ook kippen, konijnen, Bo de hond, Zagreb het paard, Puk en Pip de pony’s, ezel Bonnie en zelfs hertjes! Je mag helpen met het verzorgen van alle dieren en kunt van boer Jacob leren hoe de koeien hier worden gemolken met een melkrobot of een stukje met hem meerijden op de trekker.

‘t Looveld in Drenthe

Boerderij ‘t Looveld in Drenthe is een traditionele melkveehouderij en boer Johan en boerin Matine geven hun melkkoeien allemaal een koninklijk naam. Je kunt hier dus zomaar Maxima tegenkomen! De boerderij staat aan een doodlopend weggetje met alleen maar weilanden en uitzicht op het bos. De koeien staan vlak naast je tent te grazen en boer Johan kan altijd wel wat hulp gebruiken bij het verzorgen van de koeien en de kalfjes. Als het werk gedaan is, zou er zomaar een watergevecht kunnen losbarsten of een dropping in het bos georganiseerd kunnen worden…

Den Branderhorst in Gelderland

Op deze kleinschalige melkveehouderij lijkt de tijd wel stil te hebben gestaan. Er zijn koeien die zich graag laten vertroetelen tijdens de workshops koeknuffelen en je kunt pony’s verzorgen en erop rijden. Wie een ervaren ruiter is, mag met boer Eddy een buitenrit maken. ‘s avonds kun je voor gezelligheid terecht bij het kampvuur, waar boer Eddy vaak zit te ontspannen na een dag hard werken op de boerderij.

camping oortjeshek
‘s Avonds de koeien uit de wei halen

De Smulhoeve in Noord-Brabant

De Smulhoeve is een echt paardenparadijs met wel 26 pensionpaarden, maar ook de twee paarden en negen pony’s van de boerenfamilie zelf. De Shetlanders spelen op deze boerderij de hoofdrol: het zijn superlieve pony’s die gewend zijn aan kinderen. Ook voetbal is belangrijk op deze boerderij. De boer heeft zelfs een paar jaar professioneel gevoetbald. Op het erf van de boerderij wordt dan ook lekker veel gesport en natuurlijk mogen gasten meespelen en het voetbal- en tennisveld gebruiken. Extra leuk: de Efteling is maar een klein stukje fietsen vanaf de Smulhoeve en naar de Loonse en Drunense Duinen kun je zelfs lopen.

Fleur Stables in Noord-Holland

Als je van paarden of van het strand houdt, of van allebei, dan is dit de boerderij voor jou. Hier wonen wel 50 paarden en pony’s. De badplaats Callantsoog is nog geen 10 kilometer verderop te vinden. Kinderen kunnen de hele dag zoet zijn met de pony’s of het verzorgen van lammetjes, geitjes en konijntjes. Ook kun je op de trekker mee het land op met boer Jan. Kinderen die kennis willen maken met paardrijden, kunnen hier hun Ponydiploma halen. In een paar korte lessen leer je van instructrice Thirza alles wat je moet weten over het verzorgen en berijden van een pony. Wie al genoeg rijervaring heeft, kan een eigen verzorgpony boeken. En als je de paarden even zat bent, kun je in de grote sloot gaan vissen of varen in de motorboot of de roeiboot van de boer.

De Kamperhoek

Op deze boerderij krijg je een kijkje achter de schermen en ontdek je met welke grote landbouwmachines hier wel 70 hectare akkers worden bewerkt. Er groeien bruine bonen, suikerbieten, uien, aardappelen, maïs en tarwe. Daarnaast zijn er lieve konijntjes om te knuffelen en vinden ezel Bo en pony Woody het heerlijk als je ze borstelt of een stukje met ze gaat rijden. Als bonus ligt deze boerderij ook nog eens dicht bij een van de strandjes aan de Westerschelde, waar bij eb de kans groot is dat je zeehondjes spot.

Breehees in Noord-Brabant

Op deze boerderij wonen 5 pensionpaarden en 18 pony’s waar je dagelijks mee bezig kunt zijn. Maar je kunt ook met de boer op safari naar het bos, steppen op de elektrische step en een kijkje nemen bij het nabijgelegen supermoderne melkveebedrijf van een familielid van de boer. In het nabijgelegen dorp Riel heeft een ander familielid een restaurant waar je heerlijk kunt eten en op de boerderij zelf is een eetcafé met een overdekt terras. Terwijl je daar zit, kunnen de kinderen lekker spelen in de speeltuin. Voor een uitstapje kun je naar Safaripark Beekse Bergen of de Efteling, want die zijn allebei erg dichtbij.

Five Star in Zeeland

Op deze boerderij vind je de liefste paarden en pony’s. Met deze dieren kunnen kinderen de basisbeginselen leren van het verzorgen van dieren. Niet alleen paarden en pony’s, maar ook mini-varkentjes, koeien, pauwen, kippen, katten, en konijnen! Ook steek je hier van alles op over de akkerbouw. Met boerin Ella kun je bijvoorbeeld zelf chips maken van aardappelen – en ze opeten natuurlijk. Bij slecht weer kun je ook nog lekker spelen in de boerenballebak. En er zijn een strand en een mooi meer vlakbij. Volwassenen kunnen ‘s avonds met boer Jan het lokale kruidenbitter ‘Strandjuttertje’ proeven bij het kampvuur.

Mariekerke in Zeeland

Bij boerderij Mariekerke vind je schaapjes, schaapjes en nog eens schaapjes. Elke dag worden er zo’n 200 schapen gemolken en van de melk wordt heerlijke schapenkaas en yoghurt gemaakt. Verder zijn er grote koeien van het ras Blonde d’Aquitaine. Binnen 10 minuten ben je op een van de vele stranden in de buurt enals je geen zin hebt om naar het strand te gaan, is de waterpretweide een mooi alternatief.

5% korting 728x90

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *