wandelen Ter Apelerbossen groene kabelbaan

Wandeling in de Ter Apelerbossen met de kabelbaan van Ter Apel

Al meerdere keren had ik op Instagram foto’s voorbij zien komen van een leuke, groene kabelbaan. Er konden zo te zien maar een paar mensen in en je moest hem al ‘handfietsend’ zelf naar de overkant laten gaan. Ik was nieuwsgierig naar deze kabelbaan, dus toen we tijdens onze vakantie op Landal Orveltermarke verbleven, zochten we hem op. We reden ervoor van Drenthe naar Groningen en liepen de 12 kilometer van de blauwe route, die langs de kabelbaan van Ter Apel loopt. Kijk je even mee?

Startpunt: Klooster Ter Apel

We begonnen onze wandeling bij Klooster Ter Apel (Boslaan 3-5 in Ter Apel), 40 minuten rijden vanaf ons vakantiepark. Bij het klooster kun je makkelijk parkeren. Het kloostergebouw is indrukwekkend, maar let ook even op het leuke vakwerkhuisje, dat ons een beetje aan Denemarken deed denken.

wandelen Ter Apelerbossen groene kabelbaan

Vanaf hier volgden wij de blauwe route: het boswachterspad door de Ter Apelerbossen. Deze route is ongeveer 12 km lang. Maar je kunt hier ook korter wandelen:

  • Het Kanunnikenpad (4 km)
  • Tussen Ruiten en Molen Aa (2 km)
wandelen Ter Apelerbossen groene kabelbaan

Volg de blauwe paaltjes

Ik vind het altijd wel makkelijk als een wandelroute gemarkeerd is, zodat ik niet steeds een route in een boekje of op een blaadje in de gaten hoe te houden. Voor deze wandeling hoefden we alleen maar de blauwe paaltjes te volgen. Die brachten ons eerst langs een joodse begraafplaats en verderop langs de verblijven van dierenpark Wonderwereld. Dit deed me een beetje denken aan onze wandeling bij de Grebbeberg, waarbij we langs de verblijven van Ouwehands Dierenpark kwamen.

wandelen Ter Apelerbossen groene kabelbaan

We vonden het vanaf het allereerste begin al een mooie route, zo door het bos.

wandelen Ter Apelerbossen groene kabelbaan

De kabelbaan van Ter Apel

De kabelbaan was de belangrijkste reden dat we voor deze route hadden gekozen, en daar bleken we al vrij snel langs te komen. Na een klein stukje wandelen langs het Ruiten Aa-kanaal stapten we het platformpje op en draaiden we aan het wiel om de kabelbaan naar ons toe te halen.

wandelen Ter Apelerbossen groene kabelbaan

Daarna stapten we in en draaiden we aan het wieltje in de cabine om onszelf naar de overkant te trekken. Zo breed is het kanaal niet, dus je bent er voordat je het weet. We zouden bijna nog een keer heen en weer gaan, gewoon omdat het zo leuk is.

Waterrijk gedeelte

Tot nu toe hadden we vooral tussen de bomen gelopen, maar na de oversteek van het Ruiten Aa-kanaal kwamen we steeds vaker water tegen. We volgden namelijk min of meer de loop van een beek. Het water van die beek zorgt ervoor dat je hier in het voorjaar ijsvogels kunt spotten.

wandelen Ter Apelerbossen groene kabelbaan

Lopen in een achtvorm

Onderweg kwamen we af en toe routekaarten tegen en op één daarvan was te zien dat we weer heel dicht bij ons startpunt waren, terwijl we nog zeker geen 12 kilometer hadden gelopen. Dat komt doordat de wandelroute een beetje de vorm van een acht heeft. De onderste lus hadden we gehad, nu gingen we nog het stuk ten noorden van Klooster Ter Apel lopen. In dat noordelijke deel voeren de bossen weer de boventoon: het Ter Apelerbos, het Meebos en het Roelagerbos om precies te zijn. Hier loop je onder andere tussen mooie, oude eikenbomen.

Paaltje gemist

Op het laatste stuk van de route raakten wij de blauwe paaltjes op een gegeven moment kwijt en hebben we onze route terug naar de parkeerplaats met behulp van Google Maps gevonden. Op de website van Staatsbosbeheer las ik (pas achteraf) dat het ontbreken van blauwe paaltjes op belangrijke splitsingen door meer mensen is opgemerkt. Aan het onderhoud van de route wordt gewerkt, dus dit komt vast gauw in orde (of misschien is het inmiddels wel al opgelost). Het helpt ook als je de plattegrond van de wandelroute bij de hand houdt.

Op de parkeerplaats bij Klooster Ter Apel staat ook Hotel Boschhuis, waar je je wandeling kunt afsluiten met een kopje koffie of een lekkere lunch. Wij reden terug naar onze vakantiewoning op Landal Orveltermarke om daar de sauna aan te zetten en onze benen te laten rusten. Wat een fijne dag zo!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.