wandelen horsterwold flevoland

Op wildsafari in de Stille Kern van het Horsterwold in Flevoland

Normaal gesproken ga ik liever wandelen of fietsen. Maar aangezien het nogal regent als ik aankom bij natuurgebied het Horsterwold bij Zeewolde in Flevoland, ben ik blij dat ik deze keer per ecokar de natuur in ga. Ik ga op wildsafari met boswachter André en hoop de konikpaarden tegen te komen die hier leven. André waarschuwt me alvast: ik heb niet zo’n goede dag uitgekozen. Hij is vanmorgen al op pad geweest om de konikpaarden te zoeken, maar heeft ze niet gezien…

Horsterwold in Flevoland

De geboorte van een bos

In werkschuur de Zevenhorst vertelt  André dat hij zich als boswachter heel erg gelukkig prijst. Het komt namelijk niet zo vaak voor dat je een bos – met ruim 3.700 hectare het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa nog wel – vanaf de aanplant kunt zien ontstaan. Nu, zo’n 35 jaar later, heeft de dikste boom al een doorsnee van 1 meter 53. Dankzij de vruchtbare bodem groeit het Horsterwold namelijk als kool.

Klik hier voor meer tips in Flevoland

Dat je op veel plaatsen ook jonge aanplant ziet, heeft te maken met twee dingen. Ten eerste houdt Staatsbosbeheer zich actief bezig met duurzame houtproductie. Hout kun je namelijk produceren, net zoals boeren groenten telen. Het duurt alleen wat langer. En net als voor groenten geldt ook dat wat dicht bij huis wordt geproduceerd duurzamer is, omdat het niet van ver weg hoeft te worden aangevoerd.

Horsterwold in Flevoland
De boswachter weet precies hoeveel tafels en stoelen er van deze boom kunnen worden gemaakt

De tweede reden waarom het Horsterwold jonge aanplant kent, is omdat het bos door Staatsbosbeheer in goede staat wordt gehouden. Zieke bomen worden waar nodig gekapt en nieuwe bomen worden aangeplant om een gevarieerde begroeiing te realiseren.

De stille kern

In het hart van het Horsterwold ligt de Stille Kern: een stuk natuur van 1.100 hectare waar het ècht stil is en volgens de wet ook moet zijn. Mocht je toch iemand treffen die geluid maakt, dan staan hier en daar bordjes met een telefoonnummer erop om daar melding van te maken. Eigenlijk zou André mij in het stiltegebied zelfs niets mogen vertellen over dit gebied, want zijn stemgeluid komt al boven de norm uit.

Op pad door het Horsterwold

Eerst rijden we met de ecokar langs speelbos de Zevensprong, waar kinderen volop kunnen klimmen en kruipen. Er wordt in 2018 hard gewerkt aan het speelbos en een aparte speelplek voor oudere kinderen. Voor boswachter André is het speelbos een mooie gelegenheid om te vertellen hoe waardevol de natuur kan zijn – hoe oud of jong je ook bent. Tijdens zijn werk hier op het Horsterwold ziet hij dagelijks hoe kleine kinderen in de natuur leren durven, dingen proberen, soms ook vallen en dan dus de volgende keer weten dat je bijvoorbeeld niet op een dode tak moet gaan staan als je in een boom klimt.

Van negatief naar positief

Dat leerzame houdt op latere leeftijd niet op. Zo ging André ooit met een groep studenten op pad, die in eerste instantie flink mopperden dat hun schoenen en kleren er vies van waren geworden. Maar zoals André al voorspelde was hun avontuur ’s avonds wel onderwerp van gesprek en hadden ze een negatieve ervaring (vies worden in de modder) inmiddels omgebogen naar een positieve (mooi avontuur om op terug te kijken). Ook een mooie vaardigheid om te leren!

Mindful in de natuur

Ook André leert nog dagelijks van de natuur. Voor volwassenen is een natuurgebied als dit de ideale plek om te oefenen met ‘leven in het nu’ en de pure natuur te beleven zoals hij er nu is, met je volle aandacht en zonder dat allerlei prikkels je afleiden. De boswachter adviseert me om bijvoorbeeld eens te komen paalkamperen, of een krukje mee te nemen en een paar uur de konikpaarden te volgen. Dan zie je pas goed hoeveel hun gedrag overeenkomt met dat van mensen – met dat verschil dat wij gebeurtenissen veel te veel in ons hoofd laten zitten, waardoor we er nog lang last van hebben en anderen dingen blijven kwalijk nemen. Als er iets is dat we van dieren zouden kunnen leren, dan is het wel loslaten.

Een rondleiding met de boswachter door het Horsterwold blijkt op deze manier een bijna spirituele ervaring. Voor mij alleen maar een reden om extra van mijn bezoek te genieten! De natuur helpt je hier een aardig handje op weg naar mindful leven: als ik later, wanneer we eenmaal in de Stille Kern rijden, toch even op mijn telefoon kijk, zie ik bovenaan een symbooltje dat ik in eerste instantie niet eens herken. Ik blijk helemaal geen bereik te hebben. Waar vind je dat nog?

Eerste uitkijkpunt

We zetten de ecokar stop om uitkijkpunt Horsterberg te beklimmen. Wat een geluk: het is inmiddels droog geworden.

Horsterwold in Flevoland

Nu ik buiten sta, hoor ik opeens hoeveel vogelgeluiden je hier hoort. In het gras springen overal kikkertjes heen en weer. Dan zien we opeens de paarden in de verte staan

Bij de paarden

Ik ben al heel blij dat ik de paarden überhaupt te zien krijg. Maar volgens André kunnen we nog wel wat dichterbij komen. Langs enorme mesthopen, die de paarden samen maken en die een soort informatiepunt vormen over de groep, kom ik steeds dichterbij. Ik geloof niet dat ik eerder zoveel paarden bij elkaar heb gezien. De basis voor deze groep is in 2015 gelegd met 50 paarden uit de Millingerwaard, waar ik een paar weken geleden nog heb gewandeld. Nu zijn het er zo’n 80 en ze laten me heel dichtbij komen. Bijna onverstoorbaar grazen ze door, op een veulentje na dat nieuwsgierig mijn kant op kijkt en soms parmantig zijn voorste beentje optilt.

Horsterwold in Flevoland

Ik vind het best spannend om zo dicht bij al die paarden te zijn zonder dat er een hek tussen ons in staat. Zeker als ze toch wat nieuwsgierig worden en naar me toe komen lopen. Maar dankzij de boswachter voel ik me toch veilig en op mijn gemak.

Horsterwold in Flevoland

Uitzicht van de Tuurtoren

Als afsluiting van mijn bezoek aan het Horsterwold beklim ik de 12 meter hoge Tuurtoren op de Horsterberg in de Stille Kern voor een laatste blik over dit jonge natuurgebied. Daarna is het tijd om met de ecokar terug te rijden naar werkschuur de Zevenhorst. Jammer – ik had best wat langer willen blijven! Mijn tocht door het Horsterwold was echt weer zo’n moment waarop de natuur ervoor zorgt dat ik de rest van de wereld even vergeet.

Horsterwold in Flevoland

Ook naar het Horsterwold?

Lijkt zo’n wildsafari je ook wel wat? Je kunt je tochtje per ecokar hier boeken. Maar je kunt het Horsterwold ook op allerlei andere manieren verkennen. Wat denk je van:

  • Op eigen houtje een van de uitgestippelde routes in het Horsterwold wandelen of fietsen.
  • De gebaande paden verlaten en dwars door het landschap struinen. 
  • Er zijn ook speciale activiteiten voor kinderen, zoals een rugzaktocht, een steentijdwandeling of een ontdektocht

Je kunt ook overnachten in het Horsterwold:

Meer over natuurgebied het Horsterwold vind je op de website van Staatsbosbeheer en bij de natuurgebieden op OokFlevoland.nl. Ik ben benieuwd op welke manier jij het Horsterwold gaat verkennen.

In deze video zie je wat er nog meer te doen is in Flevoland.

Ik werd uitgenodigd om Flevoland te bezoeken voor mijn blog.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.