Vuurtoren van Ouddorp op Goeree-Overflakkee

5 x zien en doen op Goeree-Overflakkee plus adresjes om te eten & slapen

Wil je er binnenkort even lekker tussenuit, binnen Nederland maar wel op een plek waar je echt het gevoel hebt dat je op vakantie bent? Overweeg dan eens een lang weekend, midweek of week op het eiland Goeree-Overflakkee. Alleen hieronder al vind je vijf leuke dingen die je daar kunt gaan doen. En omdat je vast wel langer wilt blijven dan een dagje, heb ik ook meteen een tip voor je voor een plek om te overnachten – en een fijne plek om op het terras te gaan zitten wanneer dat weer veilig kan.

1. Bunkerroute in natuurgebied De Punt

Natuurgebied De Punt is een prachtig, veelzijdig gebied van maar liefst 150 hectare groot. In dit gebied kun je op allerlei manieren lekker actief zijn in de natuur. Zo zijn er meerdere wandelroutes, waaronder de bijzondere bunkerroute. In de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers hier bunkers om Goeree-Overflakkee te kunnen verdedigen tegen een invasie over zee door de geallieerden. Na de oorlog verdwenen de meeste bunkers onder het zand en werden ze overwoekerd door bramenstruiken. Maar een paar jaar geleden is het bunkercomplex helemaal uitgegraven. En nu loopt er dus een speciale wandelroute langs de verschillende bunkers.

Natuurgebied De Punt op Goeree-Overflakkee
Natuurgebied De Punt (foto via Travelproof)

2. Vogelobservatorium Tij

Laatst zag ik op Instagram een foto van vogelobservatorium Tij en ik heb deze plek meteen toegevoegd aan mijn verlanglijstje met plekken in Nederland die ik graag nog wil bezoeken. Wat ziet dit er fotogeniek uit zeg! Vogelobservatorium Tij staat aan de rand van het Haringvliet, in vogelreservaat De Steelhoek in Stellendam. Het gebouw heeft de vorm van is een gigantisch ei van de grote stern: wel 8 bij 11 meter groot. Je bereikt het vogelobservatorium via een pad met doorkijkjes, vlonders en reeën- en beversporen. Vanuit vogelobservatorium Tij heb je aan alle kanten een prachtig uitzicht over een kolonie grote sterns, het Haringvliet, de deltanatuur en de Haringvlietsluizen. Trek wel je laarzen aan, want bij waterstanden van boven de 80 cm boven NAP loopt het pad onder water.

3. Ouddorp: vuurtoren en geitenboerderij

Breng zeker ook een bezoek aan het vlakbij gelegen dorpje Ouddorp. Op weg naar het dorp zie je al van verre vuurtoren de Westhoofd staan. Deze 52 meter hoge vuurtoren is te beklimmen en bovenaan heb je een weids uitzicht over het eiland Goeree-Overflakkee. Tip: breng na een wandelingetje door het dorp een bezoek aan geitenboerderij de Mekkerstee. Daar leven 650 geiten en je bent welkom om ze te komen knuffelen en een bezoekje te brengen aan de landwinkel, kaasmakerij en ijssalon van deze zorgboerderij.

Vuurtoren van Ouddorp op Goeree-Overflakkee
De vuurtoren van Ouddorp (foto via Travelproof)

4. Zeehondensafari

In Nederland leven duizenden zeehonden en in Ouddorp kun je die in hun natuurlijke habitat bewonderen. Met een stoere RIB-boot ga je op safari op het Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van Europa. Een middag op zo’n powerboot is al een ervaring op zich, want op sommige stukken gaat het echt heel hard. Wanneer het tempo omlaag gaat, is het tijd om te speuren naar zeehonden. Heb je ze gevonden? Dan blijf je natuurlijk op gepaste afstand om ze niet te verstoren en ze rustig te kunnen observeren en fotograferen. Tijdens de safari zie je misschien ook nog wel wilde paarden op een van de vele eilandjes.

zeehonden op Goeree Overflakkee
Zeehonden op Goeree-Overflakkee (foto via Travelproof)

5. Zeilen, suppen en surfen

Het Grevelingenmeer leent zich uitstekend voor allerlei watersporten. Zo kun je bij rustig weer een supboard huren en daarmee het water op gaan. Staat er meer wind, dan is het Grevelingenmeer de perfecte plek om te gaan zeilen en windsurfen. Aan de andere kant van De Dam vind je het Noorderstrand van Brouwersdam, een perfecte plek om te kite- en golfsurfen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.