rondvaart Giethoorn

Giethoorn als het regent: lekker rustig en een rondvaart

We hadden het niet zo gepland: de eerste zondag in de herfstvakantie was nu eenmaal de 18e verjaardag van onze oudste en zij wilde graag naar Giethoorn. Toevallig regende het die dag en wanneer is het rustig in Giethoorn? Wanneer het regent dat het giet! Toch hadden we – dankzij een mooie rondvaart door Giethoorn en nationaal park Weerribben-Wieden – een superleuke middag.

Gratis parkeren bij Giethoorn

Door de stromende regen reden we naar Giethoorn toe. Ik hield toch wel mijn hart een beetje vast. Want hoe leuk is Giethoorn als het regent? Intussen hield ik buienradar in de gaten en het leek erop dat het straks ongeveer anderhalf uur droog zou blijven. Zouden we dan toch nog een fluisterbootje kunnen huren als we eenmaal geparkeerd hadden in Giethoorn? Parkeren deden we trouwens tegenover La Piccola Venezia. Daar was het gratis parkeren.

Rustig in Giethoorn

Er was plek zat op de parkeerplaats, want dankzij de regen was het heel rustig in Giethoorn. We besloten eerst maar eens wat rond te lopen. Daarvoor liepen we gewoon verder het Binnenpad op, waar onze parkeerplaats ook al aan lag. Je loopt hier meteen langs het bekende water met al die bruggetjes erover.

Giethoorn als het regent

Omdat het zo rustig was in Giethoorn, hadden we zelfs alle gelegenheid om ons op de foto te laten zetten op zo’n bruggetje.

Fluisterbootje huren

Onderweg zagen we genoeg plekken waar je normaal gesproken een fluisterbootje kunt huren. Eigenlijk wilden we dit nog steeds doen, want de buienradar bleef aangeven dat het binnenkort ruim een uur droog zou zijn – ook al leek het daar nog niet op – we liepen in een flinke bui. We zagen ook wel een paar bootjes varen. Maar alle verhuurders die we tegenkwamen, hielden de deur voor ons dicht of stuurden ons weg – soms zelfs behoorlijk onvriendelijk. Dat was wel een beetje een tegenvaller. Maar we hielden de moed erin.

We wandelden dus nog maar een stukje verder, langs het standbeeld van Albert Mol en Museum Giethoorn naar de Dominee Hylkemaweg.

Giethoorn in de regen

Rondvaart Giethoorn en Weerribben-Wieden

Zo kwamen we toevallig terecht bij restaurant De Rietstulp, eigenlijk nog steeds op zoek naar een fluisterbootje. Waar ik niet bij had stilgestaan, was dat je ook een rondvaart kunt maken door Giethoorn. Toen we bij De Rietstulp informeerden naar een fluisterbootje, kregen we in plaats daarvan te horen dat er over een klein half uurtje een rondvaart van twee uur zou vertrekken. De route liep eerst door Giethoorn en dan door nationaal park Weerribben-Wieden. Onderweg zouden we lekker warm en droog zitten en vanmorgen waren tijdens diezelfde rondvaart nog meerdere reeën gespot.

Normaal gesproken ben ik nogal allergisch voor mensen die je ergens naar binnen proberen te praten. Maar dit klonk wel heel goed…

Corona-proof

Mijn grootste twijfel was nog of zo’n rondvaart wel veilig was nu het aantal besmettingen toch weer aan het stijgen was. Gelukkig bleek dit allemaal goed geregeld. Toen de boot aankwam, werd deze eerst schoongemaakt. Toen mochten we aan boord. Bij binnenkomst kreeg iedereen van de kapitein (die net als wij een mondkapje op had) wat desinfecterende handgel op de handen. Er stonden meerdere grote ramen open om de boot goed te ventileren en er werd steeds minstens één tafeltje leeg gehouden tussen twee bezette tafeltjes. Uiteindelijk hadden we dus het gevoel dat we dit op deze manier wel veilig konden doen.

rondvaart Giethoorn

De route van de rondvaart

We hebben er dan ook geen moment spijt van gehad. Ja, het werd inderdaad een uurtje droog. Maar als we een fluisterboot hadden gehuurd, hadden we op het laatste stukje toch nog een enorme plensbui (met hagel) over ons heen gekregen. En dan heb je in zo’n fluisterbootje geen enkele beschutting…

Giethoorn en Weerribben

Nu zaten we lekker binnen en konden we Giethoorn aan ons voorbij laten trekken. Bovendien kregen we onderweg nog allerlei leuke wetenswaardigheden te horen.

rondvaart Weerribben-Wieden

Na een stukje varen onder de bruggetjes door voeren we het Bovenwijde-meer op. Daar haalde de kapitein zijn peilstok tevoorschijn om te laten zien hoe ondiep het hier is.

Weerrbben-Wieden vanuit Giethoorn

De tocht ging verder door het laagveen, waar we getrakteerd werden op heel veel regenbogen – en inderdaad een paar reeën!

Weerribben als het regent

Giethoorn als het regent is top!

We sloten de dag af met een Giethoorns frietje bij Geythorn. Onder de parasols op het terras was het fris, maar droog. Wat waren we blij dat we ondanks de regen toch ons uitstapje naar Giethoorn hadden laten doorgaan. Dankzij de rondvaart was het een groot succes! Als je zelf ook eens een bezoek brengt aan Giethoorn als het regent, kan ik het je zeker aanbevelen.

Giethoorn

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.