fietsen landal land van bartje

Op fietsvakantie in Nederland – zo regel je dat

Eigenlijk wil je best eens op fietsvakantie in Nederland. Maar hoe regel je dat zo makkelijk mogelijk? Hoe vind je een mooie route met op de juiste plekken een fijne plek om te overnachten en eventueel bagagevervoer? Er zijn reisorganisaties die dat allemaal perfect voor je in orde maken, zodat jij alleen maar hoeft te genieten. Ik ging op zoek naar de mooiste fietsvakanties in Nederland en dit is wat ik vond.

Elfstedentocht op de fiets

De laatste Elfstedentocht is helaas alweer een hele tijd geleden, maar het is gelukkig nog wel mogelijk om deze beroemde route op de fiets te verkennen. Tijdens deze fietsvakantie van Natuurlijk Reizen fiets je 7 dagen lang door het waterrijke Friesland.

Deze Elfstedentocht op de fiets is ook te boeken bij Natuurlijk Reizen.

Fietsen en kamperen in Twente

Dat je in Twente mooi kunt fietsen, dat weet ik uit eigen ervaring. Vanuit mijn woonplaats Enschede maak ik regelmatig de mooiste fietstochten. Woon je nou niet in Twente, dan kun je tijdens deze fietsvakantie veel van mijn favoriete plekjes komen bekijken. Je fietst door dorpjes en langs watermolens, over het landgoed Twickel bij Delden en langs de vier kastelen rondom Diepenheim. Slapen doe je op drie verschillende campings in een 4- of 6-persoonstent. Die wordt voor je neergezet en heeft veldbedden met selfinflating matjes, een 3 pits kooktoestel, keukengerei, een koelbox, een koelkast, elektriciteit en een tafel en stoelen. Vanaf de campings zijn ook nog mooie dagtochten te maken. Je kunt kiezen kiezen uit een 8- of 15-daags arrangement.

Deze fietsvakantie in Twente is te boeken bij Pharos Reizen.

wandelen singraven
Watermolen op landgoed Singraven

Fietsvakantie met korte afstanden (Bunnik/Soest)

Wil je niet al te lange afstanden fietsen, bijvoorbeeld omdat je met het hele gezin op vakantie bent? Dan is deze fietsvakantie een goede keuze:

Dag 1: Aankomst in Bunnik
Dag 2: Rondrit via Odijk, Cothen en ’t Goy (25 km – optioneel)
Dag 3: Rondrit via de Kromme Rijn (35 km – optioneel)
Dag 4: Bunnik – Soest (35 km)
Dag 5: Rondrit via Paleis Soestdijk en Lage Vuursche (25 km – optioneel)
Dag 6: Rondrit via Naarden (40 km – optioneel)
Dag 7: Soest – Bunnik (35 km)
Dag 8: Vertrek vanuit Bunnik

Je bagage wordt voor je vervoerd en je verblijft comfortabel en betaalbaar bij StayOkay.

fietsen landal land van bartje

Parels van Drenthe

Tijdens deze 5-daagse fietsvakantie in Drenthe verblijf je in hotels. De route is als volgt:

 • Dag 1: Aankomst in Westerbork
 • Dag 2: Westerbork – Ruinen (ca. 45 km)
 • Dag 3: Ruinen – Diever (ca. 56 km)
 • Dag 4: Diever – Odoorn (ca. 55 km)
 • Dag 5: Odoorn – Westerbork (ca. 49 km)

Grote ronde van Drenthe

Tijdens deze 6-daagse fietsvakantie verblijf je in kleinschalige hotels in of bij Ruinen, Norg, Zuidlaren/Anlo, Borger en Westerbork/Elp. Vijf keer ontbijt en vijf keer een streekdiner van drie gangen zijn inbegrepen. Je bagage wordt vervoerd en je krijgt uitgebreid informatie en tips. Je fietst langs de Drentsche Aa, door Zuidlaren (het dorp van Berend Botje) en bezoekt museumdorp Orvelte.

Fietsen in De Wieden en De Weerribben

De Weerribben en De Wieden vormen samen nationaal park Weerribben-Wieden. Dit is een van de belangrijkste Europese moerasgebieden en als je hier fietst, lijkt het net alsof je in een Oud-Hollands schilderij terecht bent gekomen. Het is ook een mooie plek om tussen de rietkragen en moerasbossen te gaan kanoën, punteren of varen in een fluisterboot. Een bezoek aan Giethoorn, het Venetië van Nederland, is een leuke afwisseling voor al die natuur. Daarvoor heb je zeker tijd tijdens deze 8- of 15-daagse fietsvakantie waarbij je verblijft in voor je neergezette en ingerichte tenten op drie verschillende campings.

Fietsen in nationaal park Weerribben-Wieden kan ook met verblijf in hotels.

fietsen op texel

Fietsen langs Hollandse rivieren

Deze fietsvakantie in Nederland begint in Arnhem. Je volgt de dijken en kades langs de rivieren de Rijn, de Waal, de Lek, de Maas en de Linge steeds verder stroomafwaarts naar het westen. Hierbij kom je door oer-Hollandse steden en dorpen zoals Buren en Gorinchem, zie je Kinderdijk en de Biesbosch en passeer je de burchten van Doorwerth en Amerongen. De etappes van deze fietstocht door het Hollandse rivierenlandschap zijn als volgt:

 • Dag 1: Aankomst in Arnhem
 • Dag 2: Arnhem – Wijk bij Duurstede (60 km)
 • Dag 3: Wijk bij Duurstede – Leerdam/Asperen (40 km)
 • Dag 4: Leerdam/Asperen – Papendrecht/Dordrecht (55/65 km)
 • Dag 5: Papendrecht/Dordrecht – Rotterdam (35 km)
 • Dag 6: Vertrek vanuit Rotterdam

Fietsen om het IJsselmeer

Het ‘rondje IJsselmeer’ is een populaire fietsroute, maar fietsen over de Afsluitdijk kan best pittig zijn. Daarom kun je zelf kiezen of je dat wilt doen, of liever de boot neemt van Enkhuizen naar Stavoren. Onderweg zie je onder andere voormalige Zuiderzeestadjes zoals Volendam en Hoorn, het mooie Broek in Waterland, natuurgebied de Weerribben, Gaasterland, de Veluwe en VOC-stad Amsterdam.

fluisterboot theetuin overleek
Broek in Waterland

Fietsvakantie in Zeeland

Tijdens deze 6-daagse fietsvakantie geniet je volop van het Zeeuwse licht, de zilte lucht en het weidse landschap. Polders, duinen en zee wisselen elkaar af tijdens deze route over vlakke wegen. Ook zie je historische plaatsen zoals Brielle en Zierikzee en natuurlijk de Deltawerken. Je overnacht in hotels. Ga je onderweg nog mosselen of oesters eten?

Fietsen in de Achterhoek

Tijdens deze fietsvakantie in de Achterhoek verblijf je op één plek: het monumentale Hotel Villa Ruimzicht in Doetinchem. Dat is je uitvalsbasis voor vier prachtige knooppuntenroutes:

 • Graafschap-Zuid (39 km)
 • Graafschap-West (56 km)
 • Graafschap-Noord (44 km)
 • Graafschap-Oost (55 km)

Fietsvakantie op de Veluwe

Deze mooie fietsvakantie op de Veluwe volgt een koninklijke route langs Kroondomein het Loo en de verbindingswegen die de koningen en stadhouders van Oranje tussen hun diverse paleizen en jachtterreinen op de Veluwe hebben laten aanleggen. Maar het afwisselende Veluwse landschap speelt natuurlijk de hoofdrol. Dit zijn de etappes:

 • Dag 1: Aankomst in Garderen
 • Dag 2: Garderen – Arnhem (52 km)
 • Dag 3: Arnhem – Beekbergen (41 km)
 • Dag 4: Beekbergen – Garderen (49 km)
 • Dag 5: Vertrek vanuit Garderen

Hollandse Waterlinie Tour

Deze zevendaagse fietstoer heeft veel te bieden: rivieren die de mooie natuur doorkruisen, maar ook allerlei dingen die met geschiedenis te maken hebben. Op deze route zie je kastelen, forten, en zelfs echte loopgraven. Het is een ‘militair’ landschap waar je veel kan leren over het verleden van ons land. Ook bezoek je de plaatsen Gorinchem, Woudrichem, Naarden en Breukelen. Overnachten doe je comfortabel in verschillende hotels.

Fietsen door het Groene Hart

Het Groene Hart is een oerhollands polderlandschap waar van alles te zien is. Dit gebied ligt tussen Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, allemaal mooie steden die veel te bieden hebben. Tijdens deze fietsvakantie kun je in alle rust tussen de weides fietsen en oude binnensteden verkennen, waar je meer zal leren over het rijke verleden van Nederland. ’s Nachts verblijf je in een hotel waar je ook kunt eten.

Fietsvakantie van Amsterdam tot Maastricht

Deze route neemt je mee door mooie, oude steden zoals Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Maastricht. Tussen de steden door geniet je van typisch Nederlandse landschappen en kom je de bekendste rivieren van Nederland tegen. Onderweg overnacht je in verschillende hotels met alles erop en eraan.

Fietsen door de Kop van Overijssel

Tussen Flevoland, Friesland en Drenthe in ligt de Kop van Overijssel: een prachtig natuurgebied met veel water. Dit gebied is perfect voor een fietsvakantie. Deze reis begint en eindigt in het pittoreske Giethoorn, ook wel bekend als het Venetië van het noorden. Onderweg ontdek je de mooie natuur hier en de gezellige dorpjes en oude Hanzesteden. ’s Avonds slaap je in een hotel waar het ontbijt voor je klaar staat.

Fietsvakantie langs de grote rivieren

Nederland is een waterland. De zee is natuurlijk belangrijk voor ons land, maar ook de rivieren mogen er ook zijn. Tijdens deze fietsvakantie leer je het water van Nederland beter kennen, en dan vooral rivieren zoals de Gouwe, de Maas en de Lek. Je ziet dijken, windmolens en komt op het strand. Tijdens je reis slaap je in hotels in steden die je onderweg tegenkomt, zoals Rotterdam, Dordrecht, Gouda en Utrecht.

Fietstocht langs de parels van Gelderland

Gelderland is een mooie provincie met voor elk wat wils. Deze reis neemt je mee door deze provincie. Je begint in de historische stad Doetinchem, fietst een stukje door Duitsland en gaat dan door naar Nijmegen. Daarna fiets je naar Zutphen en uiteindelijk eindig je weer in Doetinchem. Onderweg zie je prachtige natuur, eeuwenoude kastelen en kun je musea, eetgelegenheden, en winkels bezoeken zoveel je maar wilt. Je verblijft in hotels en zelfs een keer in een prachtige villa, die is gelegen in een arboretum.

Fietsen door de Hanzesteden langs de IJssel

De Hanzesteden zijn belangrijke handelssteden van Nederland die in onze geschiedenis een grote rol hebben gespeel. En dat is nog steeds merkbaar. Oude Hanzesteden blijven tot op de dag van vandaag indrukwekkend om te zien. Op deze reis komen Zwolle, Deventer, Zutphen en meer van deze steden voorbij. Ook doorkruis je het prachtige rivierenlandschap, bossen en heidevelden. Tijdens deze fietsvakantie slaap je in hippe hotels waar je gegarandeerd een goede nachtrust krijgt. Zo ben je elke dag weer fit voor het fietsen!

Fietsvakantie de Kop van Noord-Holland

Op deze fietsvakantie pak je het beste van Noord-Holland mee. Je bezoekt mooie stranden met duinen, met gras begroeide polders en in de lente ook kleurrijke velden vol met bloemen. Verder kom je langs gezellige (kust)plaatsjes zoals Callantsoog, Egmond en Bergen aan Zee, Hoorn en Enkhuizen. Eén dag is uitgetrokken voor een rondje Texel. Je slaapt ’s avonds in comfortabele hotels.

Nog veel meer fietsvakanties in Nederland vind je bij deze reisorganisatie.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.