kookworkshop laag holland

Culinaire fietstocht door de Beemster: Laag Holland smaakt naar meer!

De Beemster is een van de eerste polders van Nederland die werden leeggepompt. Die polder ligt inmiddels zo ver onder de zeespiegel, dat sommigen beweren dat inwoners van de Beemster permanent ‘in de put’ zitten. Gelukkig hebben ze wel veel moois om zich heen daar in die put. En veel lekkers, zo ontdekte ik tijdens een culinaire fietstocht door de Beemster, die ik afsloot met een kookworkshop bij de enige echte ‘Soof’ en een overheerlijk diner aan haar keukentafel.

Het begin: Fort Resort Beemster

Ik begin met een kopje koffie bij Fort Resort Beemster, dat oorspronkelijk Fort Nekkerweg heette en deel uitmaakte van de cirkelvormige verdedigingslinie die rond 1900 werd aangelegd rondom Amsterdam. Op die manier kon het land rondom Amsterdam onder water worden gezet om de hoofdstad te verdedigen. De complete verdedigingslinie, de Stelling van Amsterdam, is 135 km lang en inmiddels UNESCO-werelderfgoed.  Nadat de opkomst van vliegtuigen ervoor had gezorgd dat de waterlinie achterhaald was geworden, bleef het een groene zone rondom Amsterdam, omdat het lange tijd niet toegestaan was om er te bouwen.

Fort Resort Beemster

Fort Nekkerweg is omgebouwd tot een uniek wellnesscentrum: Fort Resort Beemster. Dat is bovendien op een duurzame manier gedaan: zo wordt de restwarmte van de sauna’s gebruikt voor het verwarmen van de zwembaden en de vloerverwarming, wordt het regenwater op het dak gefilterd en hergebruikt en wordt er gebruikgemaakt van zonnepanelen en led-verlichting.

Ik zou de wellness graag zelf uitproberen, maar voor mij is Fort Resort Beemster het startpunt van een mooie fietstocht door de Beemster. Gelukkig heeft Ton Tweewielers een regenponcho aan mijn huurfiets gehangen, want er zit flink wat nattigheid in de lucht. Mijn fietsroute door de Beemster loopt langs verschillende boerenwinkeltjes waar ik allerlei lekkers uit deze streek zal inkopen.

Biologische boodschappen bij Sonnevanck

Mijn eerste tussenstop is bij biologisch-dynamische boerderij Sonnevanck. De mevrouw in de winkel vertrekt over haar overstap van ‘gewoon’ melkveebedrijf naar biologisch. Dat gebeurde al heel lang geleden, toen dat nog niet zo populair was als nu. Tegenwoordig zijn er vijf biologische boerenbedrijven in de Beemster. Die verkopen niet allemaal zelf hun producten, maar brengen ze naar Sonnevanck. Zo kun je hier niet alleen biologische melk- en vleesproducten kopen, maar ook biologische broodjes, groente en fruit. Om zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te verbruiken, kun je boodschappen zoals havermout in eigen verpakking meenemen.

Boerderij Sonnevanck

Ik neem in ieder geval wat brood mee, maar de kaas die je op de foto ziet laat ik liggen. Daarvoor is mijn volgende stop.

Kaasboerderij Groot

kaasboerderij Groot

Wie Beemster zegt, zegt kaas. Een kaasboerderij mag dan ook niet ontbreken tijdens mijn culinaire fietstocht door de Beemster. Het wordt Kaasboerderij Groot. Eerst mag ik proeven en dan neem ik iets mee waarvan ik niet eens wist dat het bestond: eendagskaas. Deze hele jonge kaas smaakt lekker fris en doet een beetje denken aan mozzarella.

Verderop loopt het fietspad langs kaasmakerij Cono, waar je door grote ramen kunt zien hoe de kaas wordt gemaakt. Over een tijdje komt hier de Beemster Experience en kom je er echt alles te weten over kaas.

Het raadhuis van De Rijp

Ik fiets door en zwicht ondanks het grijze weer in De Rijp voor een ijsje bij IJssalon Toetie Froetie. Aan de overkant staat het prachtige raadhuis van De Rijp, waar een vrijwilliger van de VVV me vertelt dat De Rijp zo authentiek is gebleven dankzij armoede. Lange tijd was er namelijk geen geld voor nieuwbouw, zodat de oude gebouwen bleven staan. Toen er wel geld was, koos men inmiddels voor restaureren in plaats van slopen en nieuwe gebouwen neerzetten.

De Waag in De Rijp

Dankzij de ligging aan het Beemstermeer kon er vroeger vanuit De Rijp worden uitgevaren naar de Zuiderzee – en verder, naar Groenland bijvoorbeeld. De Rijp was na het inzakken van de haringvangst namelijk een van de meest bedrijvige havenplaatsen voor de walvisvaart. Het walvisspek waaruit met een stinkend proces traan (olie om lampen te laten branden en kleding waterdicht te maken) werd gewonnen, en de botten en baleinen van de walvissen bezorgden De Rijp aan het einde van de 18e eeuw veel rijkdom.

Tomaten en toverballen in Graft

Na nog een klein stukje fietsen kom ik in Graft, waar ik in een piepklein winkeltje groente koop uit de ‘klassieke’ kassen van Camping Tuinderij Welgelegen. Sommige zijn wel 90 jaar oud! Toen was dit nog alleen een tuindersbedrijf, later is er een camping bij gekomen. Er wordt streng milieubewust geteeld in de volle grond: onkruid wordt met de hand verwijderd, ziektes en plagen worden biologisch bestreden en gewassen worden afgewisseld. Het is nauwelijks voor te stellen dat alles wat je hier ziet groeien via dat ene kleine winkeltje wordt verkocht. Extra leuk voor de campinggasten: elke woensdag- of donderdagavond kunnen zij een gratis rondvaart maken en rondleiding door de kassen krijgen.

Camping Tuinderij Welgelegen in Graft

Ook Graft, dat rijk is geworden door de haringvangst, blijkt een prachtig raadhuis te hebben. Het stamt uit 1613 en er blijkt nogal een strijd gaande te zijn tussen Graft en De Rijp over welk raadhuis en welk dorp het mooist is. Volgens de inwoners van Graft stonk het in De Rijp altijd door de verwerking van de walvisolie, terwijl het Graft altijd al heerlijk toeven was. De inwoners van De Rijp hebben ongetwijfeld ook wel iets te zeggen over Graft. Hoe dan ook, beide plaatsjes zijn populair bij toeristen van over de hele wereld, die naar Laag Holland komen om het gevoel van het oude Holland te ervaren – niet in een museum, maar gewoon op straat.

Voordat ik aan mijn laatste etappe begin, stap ik nog even het kleinste snoepwinkeltje van Nederland binnen: een winkeltje van 5,4 vierkante meter. Bram & Aagie bestaat al sinds 1890 en er is nooit iets veranderd aan de het interieur. Eerst werd er brood verkocht, daarna groente en tot 1985 sigaren en sigaretten. Nu heeft de kleinzoon van Bram en Aagje van Petten de winkel vol gezet met verleidelijk oud-Hollands snoepgoed.

Snoepwinkeltje in Graft

Country Home Cooking in B&B De Pauw

Tot nu toe is het nog meegevallen met de regen. Maar mijn laatste etappe blijkt net iets teveel van het goede. Op het laatste stukje dijk begint het me toch te hozen! Daar is geen poncho tegen bestand. Als een verzopen katje stap ik binnen bij Country Home Cooking in Bed & Breakfast de Pauw. Daar wacht Naomi Zaalberg me op met een handdoek. Ze leent me een droge broek en stopt de mijne in de droger. Mijn schoenen gaan met krantenpapier erin op de kachel. Wat een warm welkom!

Ik kijk eens goed om me heen in de authentieke Noord-Hollandse stolpboerderij. In de kamer staat een mast, want na de inpoldering werd het hout van de overbodig geworden schepen gebruikt voor huizen. Maar waarom komt deze plek me toch zo bekend voor? Opeens weet ik het: het lijkt wel of ik op de kookboerderij uit de film Soof terecht ben gekomen!

Country Home Cooking in Graft

Naomi kookt het liefst biologisch en met streekproducten: kruiden en groenten uit de directe omgeving bijvoorbeeld – of zelfs uit eigen tuin. Ze bekijkt de boodschappen die ik heb meegenomen en vertelt enthousiast wat we ermee gaan maken. Het is al best laat geworden, dus gauw aan de slag!

Vanwege mijn twee linkerhanden ben ik tijdens kookworkshops altijd vreselijk bang dat ik eigenhandig een heel gerecht naar de knoppen help. Maar gelukkig: dankzij Naomi en natuurlijk de andere deelnemers aan de kookworkshop (die te bespreken is vanaf 10 personen) staat er uiteindelijk een heerlijke maaltijd op tafel: papadums met salade, soep met brandnetel en zevenblad uit de tuin, lamsvleeshamburgertjes en geroosterde groente en als dessert rabarber met sinaasappelsap en gemberyoghurt met paardenbloemgelei. Deels zelf bij elkaar gewinkeld in de Beemster en zelf gekookt op de gezellige kookboerderij van Naomi en daardoor nog lekkerder.

Country Home Cooking in Graft

Rozig geworden zit ik na het dessert boven mijn kop kruidenthee. Ik kijk door het raam van de boerderij van deze echte Soof en denk aan wat ik morgen zal gaan ontdekken. Laag-Holland smaakt naar meer!

Ook proeven van de Beemster?

Wil je ook een culinaire fietstocht maken door de Beemster? Hieronder vind je een kaart met alle locaties die ik bezocht. Vergeet niet even naar de actuele openingstijden te kijken. Een kookworkshop bij Naomi van Country Home Cooking is te reserveren vanaf 10 personen.

Meer fietsroutes in Noord-Holland vind je in deze gids

Ik werd uitgenodigd om Laag Holland te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.