fietsen vanuit stein

Fietsen in Stein (Zuid-Limburg): fietsroute De Maaskanter

Wat fijn dat het goed weer was tijdens ons weekend in Stein (Zuid-Limburg)! We hadden namelijk allemaal plannen binnen de gemeente Stein. Daarom hadden we besloten om de auto te laten staan bij ons hotel en alles op de fiets te doen. Na aankomst hoefden we alleen maar onze gehuurde fietsen uit de fietsenstalling te halen en we konden Stein gaan verkennen. Hiervoor volgden we fietsroute De Maaskanter. Kijk je mee?

De molen van Urmond

Volgens de routebeschrijving begint en eindigt fietsroute De Maaskanter in Elsloo. Wij zochten een punt in Urmond waar we vlak bij ons hotel konden aanhaken op de route. Ik scande de routebeschrijving naar iets dat makkelijk herkenbaar was en dat was al snel gevonden: de molen van Urmond.

Maaskanter route fietsen in Stein Zuid-Limburg

Verderop in Urmond vonden we ook nog de kapel van de Bokkenrijders. Misschien ken je ze wel van Villa Volta in de Efteling en denk je daarom dat het een sprookje is. Maar de Bokkenrijders hebben echt bestaan en je komt er in deze omgeving op meerdere plekken sporen van tegen.

Langs het Julianakanaal naar Stein

Mijn zoontje had laatst nog voor topografie moeten leren dat langs de Maas een kanaal is gegraven om bochten af te snijden. Hier konden we dat mooi zien. Langs het Julianakanaal fietsen we naar Stein. Even verderop ligt de bochtige loop van de Maas, waarover we later nog zouden gaan kanovaren.

Lunch bij Brouwerij de Fontein

Eenmaal in Stein fietsen we naar Brouwerij De Fontein. Dit mooie plekje is een monument dat vroeger bij het vlak bij gelegen kasteel van Stein hoorde.

Maaskanter route fietsen in Stein Zuid-Limburg
Kasteel van Stein

Na hun studie in Wageningen kozen de twee huidige eigenaren ervoor om niet bij Unilever of Shell te gaan werken, maar om het vervallen pand, dat vroeger bij het kasteel hoorde maar waar inmiddels schapen rondscharrelden, te kopen en helemaal op te knappen.

Brouwerij de Fontein in Stein

Nu runnen ze er een goed lopend restaurant en brouwen ze wel veertig soorten bier, waarvan ook proeverijen op de kaart staan. De ingrediënten voor het lekkers dat ze serveren produceren ze zo veel mogelijk zelf (zo staan er bijenkasten en groeien er kruiden en fruitbomen in de moestuin bij De Fontein), of ze halen ze zo lokaal mogelijk. Ook werken met seizoensproducten is een belangrijk onderdeel van hun visie op duurzaam en lekker eten. Veel van de biersoorten zijn bijvoorbeeld seizoensgebonden, omdat ze worden gemaakt met bepaalde vruchten en bloesems.

Op de kaart staan behalve zelfgemaakte bieren ook zelf gestookte likeuren, zelfgemaakt appelsap en huisspecialiteit: linzenvlaai van Tante Fie. Ik bestelde het Limburgse streekgerecht zuurvlees. Hiervoor wordt rundvlees gemarineerd in azijn, waarbij de zure smaak wordt opgeheven met stroop en peperkoek. Het zuurvlees werd geserveerd in een bostelbroodje, dat gemaakt wordt met de natte mout die overblijft bij het brouwen van bier. Lekker – zeker met een glas Steiner witbier erbij!

Brouwerij de Fontein in Stein

Daarna konden we direct weer verder, want Brouwerij De Fontein ligt direct aan fietsroute De Maaskanter en andere wandel- en fietsroutes (fietsknooppunt 41).

Brouwerij de Fontein in Stein

Verder naar Elsloo

Het laatste stukje werd de route steeds mooier. Via de Mariakapel in Stein reden we Elsloo in. Daar stond ook een Mariakapel: ’t Bluuske (bel-huuske), midden op een kruising. Er volgde een mooi stuk ten zuiden van Elsloo, langs golvende akkers en wijngaarden. De zon brak door en Zuid-Limburg liet zich van haar mooiste kant zien.

Maaskanter route fietsen in Stein Zuid-Limburg

In Elsloo namen we uitgebreid de tijd om rond te kijken. Elsloo heeft een van de twee beschermde dorpsgezichten van de gemeente Stein – het andere zouden we die avond pas zien in Urmond.

Maaskanter route fietsen in Stein Zuid-Limburg

Verder kun je in Elsloo wandelen door het kasteelpark (in het kasteel is nu een hotel-restaurant gevestigd) en mooi uitkijken over de Maas.

Maaskanter route fietsen in Stein Zuid-Limburg

Het streekmuseum van Elsloo was helaas gesloten toen wij er waren. Dit is eigenlijk het begin- en eindroute van fietsroute De Maaskanter.

Eten bij Auwt Aelse

Van al dat fietsen krijg je best trek, dus gingen we een hapje eten bij eetcafé Auwt Aelse – een gezellig eetcafé met dito eigenaars en gasten. Extra leuk: de eigenaresse, Leena, is Finse. Een klein Fins vlaggetje op een kast herinnert daaraan, net als (indirect) enkele gerechten op de kaart zoals een Scandinavische haringproeverij en zalm Skagen. Maar verder ben je hier echt op en top in Limburgse sferen.

Eetcafe Auwt Aelse in Elsloo

Aan de tafels om ons heen werd uitgebreid gesproken over de bierkaart en zelf at ik het ‘vleesstoofpotje bereid met onze eigen Maasberger’. Om je vingers bij af te likken! Nog een aanrader bij Auwt Aelse zijn wat mij betreft de warme en koude groente (die komen er op andere plekken soms wat karig vanaf, maar hier krijg je écht lekkere salade en heerlijke jonge wortetljes). Bestel er zeker de aardappeltjes bij, die steeds weer op een andere manier worden klaargemaakt. Een goede reden om hier nog eens terug te komen!

Eetcafe Auwt Aelse in Elsloo

Fijn vriendenbezoek

Er was nog een persoonlijke noot die deze fietstocht extra fijn voor ons maakte. Er woont namelijk een oud-studiegenootje van mij in Stein die ik al zo lang niet had gezien dat we ons niet eens meer konden herinneren hoe lang. Onze kinderen hadden elkaar meteen gevonden en speelden samen met andere kinderen uit de buurt op straat terwijl wij bijkletsten. Met vlaai natuurlijk. Waar ik helaas geen foto van heb, omdat het gewoon té gezellig was om daaraan te denken.

Maaskanter route fietsen in Stein Zuid-Limburg
Je zal toch elke dag wakker worden met dit uitzicht…

Pittoresk Urmond

Het begon al donker te worden toen we weer richting Urmond reden. Het laatste deel van de route, via Maasband, was prachtig – samen met het stuk ten zuiden van Elsloo zeker het mooiste deel van de Maaskanter route wat mij betreft.

Maaskanter route fietsen in Stein Zuid-Limburg

Paarden en koeien keken ons na en altijd was wel ergens links of rechts van ons water.

Maaskanter route fietsen in Stein Zuid-Limburg

Toen we Urmond binnen fietsten, brandden de straatlantaarns al.

Maaskanter route fietsen in Stein Zuid-Limburg

We fietsten door de oude dorpskern en langs de waterpomp richting het modernere deel van Urmond, waar onze hotelbedjes op ons wachtten. We begonnen de zadels wel te voelen, maar de route en de leuke tussenstops waren absoluut de moeite waard en we keken terug op een ontzettend fijne dag.

Fietsroute De Maaskanter ook fietsen?

Fietsroute De Maaskanter heeft twee varianten: één van 27 kilometer en een verkorte route van 19 kilometer. Het boekje met de route kun je downloaden op SteinStilGenieten.nl.

Kijk hier wat we nog meer deden in Stein. Meer van fietsroute De Maaskanter zie je in deze video.

Wij werden uitgenodigd om Stein te bezoeken voor mijn blog.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.