fietsen landal land van bartje

Fietsen van Apeldoorn naar nationaal park de Hoge Veluwe

De Veluwe is en blijft een van de mooiste plekken in Nederland om te gaan wandelen en fietsen. Je vindt er bossen, heidevelden, zandverstuivingen en natuurlijk de ‘hoofdstad’ van de Veluwe: Apeldoorn. Om Apeldoorn ook als toegangspoort tot de natuur te laten functioneren, is er een fietstocht ontwikkeld van Apeldoorn CS naar nationaal park de Hoge Veluwe. Die ga ik binnenkort eens uitproberen!

Startpunt en fietsverhuur

De fietstocht (die hier te vinden is) begint dus bij station Apeldoorn CS. Hier kun je natuurlijk met de trein naartoe komen, maar je kunt ook parkeren aan de achterkant van het station of in parkeergarage Koningshaven. Heb je geen eigen fietsen mee? Kijk dan op de website Uit in Apeldoorn waar je fietsen kunt huren.

Fietsen langs knooppunten

Als je eenmaal op het zadel zit, gebruik je de bewegwijzering van het fietsknooppuntennetwerk. Dat is wel zo handig, want die bordjes ben je waarschijnlijk wel gewend en je hoeft dan niet steeds te stoppen om een routebeschrijving te lezen.

Vanaf station Apeldoorn fiets je richting Beekbergen, waar je een stop kunt maken bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Daarna fiets je al snel door de bossen rondom Hoenderloo. Een ijsje bij IJs van Co mag daar eigenlijk niet ontbreken: deze ijsmaker staat bekend om zijn geheime ijsrecept waarvoor mensen graag even in de rij staan.

NP De Hoge Veluwe

Inmiddels ben je dan al bijna bij de ingang van nationaal park de Hoge Veluwe, een ware groene schatkamer met maar liefst 5.400 hectare aan natuur op zo’n 15 kilometer van station Apeldoorn CS. Hier kun je toegangskaarten voor het nationale park kopen en vervolgens genieten van de natuur en een bezoekje brengen aan bijvoorbeeld:

  • het Park Paviljoen
  • het wereldberoemde kunstmuseum Kröller-Müller
  • natuurmuseum Museonder

En misschien spot je nog wel wilde dieren!

Terug via de Hoog Buurlose heide

Na je bezoek aan NP de Hoge Veluwe fiets je op je gemak weer terug naar Apeldoorn. Onderweg heb je kans dat je op de Hoog Buurlose heide de herder en zijn kudde schapen tegenkomt.

Apeldoorn en omgeving

Als je hier toch bent, wil je vast ook wel iets gezien hebben van de stad Apeldoorn zelf, waar deze fietstocht begint en eindigt. Sluit de dag bijvoorbeeld af op een van de vele terrassen. Apeldoorn heeft ook mooie stadparken, leuke winkels en musea zoals CODA en ACEC. Om die ook nog te kunnen bekijken, mag je er eigenlijk wel een weekendje van maken. Of nog langer blijven, want je vindt hier ook nog dierenpark de Apenheul, pretpark Julianatoren, Paleis het Loo en het grootste openluchtzwembad van Nederland: het Boschbad.

Extra tip: loop in Apeldoorn ook de korte maar indrukwekkende Canadian Walk.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.