fietsen buurserzand haaksbergen

Fietsen in Twente: rondje Buurserzand-Haaksbergen

Vandaag neem ik jullie mee op mijn favoriete fietsrondje naar het Buurserzand en Haaksbergen. Ik vind dit rondje zo fijn om te fietsen en ik fiets het zo vaak, dat mensen die mij kennen wanneer ik vertel dat ik heb gefietst er al vanuit gaan dat ik weer op het Buurserzand ben geweest. Hopelijk kan ik je hieronder een beetje laten zien waarom ik deze fietsroute zo mooi vind.

Knooppunten en afstand

Voor deze fietsroute gebruik ik de fietsknooppunten rondom Enschede. In deze omschrijving gebruik ik knooppunt 47 als start- en eindpunt. Hier is ook een parkeerplaats, die Molenbelt heet. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een wandeling over het Buurserzand vanaf deze parkeerplaats.

fietsen buurserzand haaksbergen

De fietsroute die ik volg, is als volgt:

47 – 83 – 82 – 85 – 46 – 47

Dit rondje is dan ongeveer 15 km. Voor mij komt er dan nog zo’n 12 kilometer bij tussen knooppunt 47 en mijn huis en dan is het een mooie route als je niet de hele dag de tijd hebt, maar er toch even tussenuit wilt. Als je wat langer wilt fietsen, kun je bijvoorbeeld bij recreatiepark het Rutbeek parkeren en de route oppakken bij knooppunt 50, of parkeren bij pannenkoekenhuis Le Pompidou in Enschede en beginnen bij knooppunt 43. Of combineer het Buurserzand met het Witte Veen en Haarmühle.

Beginnen bij De Wakel

Maar voor deze omschrijving heb ik er dus voor gekozen om te beginnen en eindigen bij fietsknooppunt 47. Daar is ook meteen infocentrum De Wakel te vinden. Ik ben hier zelf nog nooit binnen geweest, maar als je een lang stuk gereden hebt naar Twente, ben je misschien wel toe aan een kopje koffie en een stuk appeltaart – dat kan hier (controleer wel even de openingstijden).

fietsen buurserzand haaksbergen

Het Buurserzand op

Dan fiets je zo over het wildrooster en door het fietspoortje (even uitkijken voor tegenliggers) natuurgebied het Buurserzand in.

fietsen buurserzand haaksbergen

Dat wildrooster ligt er omdat hier runderen los lopen. Een mooi gezicht, maar vooral als ze kalfjes hebben, moet je wel een gepaste afstand bewaren. Meestal gaat dat afstand houden eigenlijk vanzelf, maar één keer zagen we de runderen onbedoeld toch van heel dichtbij. Omdat er runderen op het fietspad stonden, waren we even uitgeweken naar het naastgelegen voetpad. Terwijl we daar liepen, hoorden we opeens iets achter ons. Daar kwam een moeder met twee kalfjes op ons af lopen. We zijn maar heel rustig blijven staan en ze liepen zo langs ons. Wat een mooi gezicht!

fietsen buurserzand haaksbergen

Heide en een los hoes

Je fietst inmiddels in een prachtig landschap met bos en heide (daarom is deze route ook een aanrader voor de nazomer/herfst).

fietsen buurserzand haaksbergen

Langs het fietspad staat ook een los hoes: een boerderijtype waarin de bewoners samen met het vee in één ruimte leefden. Het losse hoes dat hier staat, heet de Bommelas en werd rond 1840 gebouwd.

fietsen buurserzand haaksbergen

Het Buursermeertje

Al snel ben je bij het Buursermeertje. En ook al ben je nog niet zo lang onderweg, dit is wel een hele mooie plek om even te stoppen. Er staan meerdere picknicktafels en met mooi weer wordt er wel gezwommen.

fietsen buurserzand haaksbergen

Onderweg naar Haaksbergen

Na het Buursermeertje ga je via een mooie route op weg naar Haaksbergen. Bij knooppunt 83 kom je nog een wegwijzer naar een schaapskooi tegen, waarvoor je eventueel even van de route zou kunnen afwijken. Het is niet ver – ik ben er één keer geweest, maar toen was de schaapskooi in verband met de quarantaine gesloten. Verderop langs de knooppuntenroute kom je nog langs een vakwerkhuis met een waterpomp erbij.

fietsen buurserzand haaksbergen

Even afstappen

In Haaksbergen is het leuk om even af te stappen en rond te lopen. Haal bijvoorbeeld een broodje bij de bakker op de hoek (je fietst erlangs, kan niet missen) of een ijsje bij de naastgelegen snackbar. Rondom de kerk zijn mooie gebouwen te vinden.

fietsen buurserzand haaksbergen

Wanneer je weer opstapt, raad ik je aan om een klein stukje van de route af te wijken om molen De Korenbloem (te vinden in Google Maps) te bekijken. Het is niet ver en als je geluk hebt, is de molen open en draait hij. Dat is helemaal een machtig gezicht.

fietsen buurserzand haaksbergen

Terug via het Buurserzand

Vanuit Haaksbergen fiets je weer terug langs de andere kant van het Buurserzand. Onderweg kom je nog een mooi uitkijkpunt tegen, waar wij graag stoppen om even naar de kikkers te luisteren. Of, zoals hieronder, om de korte maar hevige onweersbui te zien wegdrijven die precies overkwam toen wij even in de molen waren – wat een geluk!

fietsen buurserzand haaksbergen

En dan ben je weer op de parkeerplaats. Ik heb dan altijd een beetje het gevoel dat ik een ultrakorte vakantie heb beleefd. Het leuke aan deze route vind ik ook dat ik eigenlijk elk stukje wel mooi vind. Andere routes hebben soms hele mooie stukken, maar ook een paar stukken waar niet zoveel aan is. Dit fietsrondje is voor mij echt één en al genieten.

Ik hoop dat jij er ook plezier aan beleeft!

Liever wandelen? Er staat een wandeling in dit gebied in deze gids met 15 netwerkwandelingen in Twente. Voor meer wandelen in Twente kan ik je deze gids met gids met 12 wandelingen in Twente aanraden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.