fietsen texel

In de winter fietsen op Texel: mooie fietsroute langs bezienswaardigheden

Tijdens ons winterse weekendje Texel gingen we één dag wandelen en één dag fietsen. Heerlijk om zoveel buiten te zijn in periode waarin we eigenlijk veel te veel binnen zitten! Je hebt al kunnen lezen over onze wandeling bij De Muy en nu wil ik graag de fietsroute met je delen die we fietsten. Onderweg kwamen we langs leuke bezienswaardigheden op Texel en schitterende uitzichten.

Tip: wij deden deze route in één dag, maar voor het echte vakantiegevoel kun je hem natuurlijk ook in tweeën delen. Je hebt dan echt volop tijd om af en toe een stukje om te fietsen naar een uitkijkpunt, af te stappen en door de dorpjes te lopen en Texelse streekproducten te proeven. Wil je de bezienswaardigheden met de auto opzoeken, denk dan aan het Texel e-vignet, want op veel plekken op Texel is het betaald parkeren.

Fiets huren op Texel

Wij huurden onze fietsen bij Zegel Fietsen in Den Burg. Dat was op loopafstand van ons hotel, dus dat was wel zo makkelijk. Omdat we in de winter op Texel waren en dan wel eens stormachtig kan zijn, hadden we twee e-bikes gereserveerd. Dat bleek een goed idee, want het waaide inderdaad flink op de dag dat we zouden gaan fietsen.

Voordat we vertrokken, kregen we nog op het hart gedrukt dat we bij pech onderweg alleen maar hoefden te bellen. Dan zouden ze naar ons toe komen met een vervangende fiets – een fijn idee. Pech kregen we niet, maar wel vrij snel lege accu’s vanwege de harde wind. Ook dat was geen probleem: toen we halverwege de route in Den Burg waren, werden onze accu’s in een handomdraai voor ons verwisseld voor twee volle.

fiets huren op texel

Onze fietsroute langs bezienswaardigheden op Texel

Voor het uitstippelen van onze fietsroute over Texel maakten we gebruik van de fietsknooppunten. Texel heeft een fietsknooppuntennetwerk van 57 knooppunten. Langs de route staan bordjes, maar je kunt ook een fietsknooppuntenkaart kopen bij de VVV.

Ons startpunt was vestingstadje Den Burg, waar dus ook ons hotel stond en we de fietsen huurden. Dit plaatsje is de ‘hoofdstad’ van Texel en is ook vrij centraal gelegen.

den burg op texel

Doordat er een paar straten waren opengebroken, hadden we even moeite op op gang te komen. Maar uiteindelijk fietsten we Den Burg uit richting De Waal. Hiervoor reden we van 50 knooppunt naar knooppunt 51, 52 en 56.

de waal op texel
De Waal

Hierna wilden we naar knooppunt 57, maar we misten een afslag en kwamen uit bij knooppunt 53 in Oosterend. We waren wel lekker bezig hè… Maar het was leuk om Oosterend te zien.

oosterend op texel
Oosterend

IJzeren Zeekaap en Lancastermonument

Onze volgende stop was knooppunt 36 bij de IJzeren Zeekaap.

ijzeren kaap op texel

Het uitzicht vanaf de dijk was aan twee kanten de moeite waard.

fietsen op texel

Hier reden we weer even de verkeerde kant op, maar dan met een reden: als je een stukje richting knooppunt 35 fietst, kom je bij het Lancastermonument.

lancastermonument op texel

In de verte zie je Molen Het Noorden staan.

molen het noorden op texel

Dit is ook een gebied waar je veel vogels kunt spotten.

Op naar Oudeschild

Nu volgde het pittigste stuk van onze fietstocht. We reden terug naar 36 en via knooppunt 37 door naar knooppunt 38 in Oudeschild.

haven van oudeschild op texel

Behalve de haven vind je hier museum Kaap Skil, molen De Traanroeier en de Oude Vismarkt van Texel, waar je een lekker visje kunt eten.

Eerlijk gezegd waren wij ook wel aan een lunch toe, maar we reden nog een stukje door. We hadden namelijk een andere plek in gedachten – iets met kaas in plaats van vis. Dus reden we verder naar 39 en 40, waarbij we de zeemanskerk van Oudeschild nog even konden bekijken.

zeemanskerk van oudeschild op texel

Fort De Schans

Vlak daarna, in de buurt van knooppunt 40, zagen we het stervormige fort De Schans. Dit fort werd in 1574 gebouwd door Willem van Oranje om Texel te beschermen tegen de Spanjaarden. In de 19e eeuw werd het uitgebreid door Napoleon, die er twee steunforten bij bouwde (Lunette en Redoute).

fort de schans op texel

Georgische begraafplaats

Via knooppunt 41 kwamen we bij de Georgische Erebegraafplaats Loladse. Toen ik deze begraafplaats op de kaart zag staan, vroeg ik me af waarom Texel in vredesnaam een Georgische begraafplaats had. Het blijkt te gaan om Georgische militairen, die krijgsgevangen waren genomen en door de Duitsers op Texel werden ingezet als onderdeel van de Wehrmacht. Tegen het einde van de oorlog kwamen ze in opstand. Daarbij werden ze gesteund door de bewoners van Texel. Maar toen de Duitsers versterking kregen vanuit Den Helder, werden de Georgische opstandelingen in het nauw gedreven bij de vuurtoren van Texel, waar ze zich uiteindelijk moesten overgeven. Na de oorlog werden 476 Georgiërs hier begraven. 236 ondergedoken Georgiërs konden levend en wel naar huis.

georgische begraafplaats texel

Ook als dit stuk geschiedenis je niet zo erg interesseert, is dit een mooie route. Je hebt hier namelijk mooi zicht op het landschap rondom de Hoge Berg. Dit is het oudste stukje Texel. Het landschap wordt hier in vakken verdeeld door tuinwallen van opgestapelde plaggen. Ook hier zie je weer schapenboeten in het landschap staan.

hoge berg op texel

Kaasboerderij Wezenspyck

Hoera, tijd voor de lunch! Bij kaasboerderij Wezenspyck (in de buurt van knooppunt 26) schoven we aan voor een Texelse kaasfondue.

kaasboerderij wezenspyck op texel
Texelse kaasfondue

Natuurlijk namen we ook even een kijkje in de winkel en het kaaspakhuis.

kaasboerderij wezenspyck op texel
Kaaswinkel van kaasboerderij Wezenspyck

Ook liepen we over het natuurpad naar de schapenboet achter de boerderij, waar een expositie je alles over schapen vertelt.

kaasboerderij wezenspyck op texel
Schapenboet/-museum bij Wezenspyck

Den Hoorn

Via de knooppunten 14 en 12 pakten we de route weer op in Den Hoorn (09). Dit plaatsje heeft een beschermd dorpsgezicht, met als een van de pronkstukken het walvisvaardershuisje.

walvisvaardershuisje in den hoorn op texel

Ten zuiden van Den Hoorn groeit Texel aan in de vorm van zandvlakte De Hors. Hier en daar vind je palen die aangeven wanneer de vloedlijn tot dat punt kwam. Eerste paal staat aan de Klif in Den Hoorn. Dit punt lag in 1290 nog aan zee.

vloedpaal in den hoorn op texel

Als je tijd en energie over hebt, kun je vanaf hier nog heen en weer fietsen naar uitkijkpunt Horsmeertjes. Dat deden wij zelf niet – wij bezochten dit uitkijkpunt met de auto.

Prachtige uitkijkpunten

Wat mij betreft begon nu het mooiste deel van de route – maar dat wist ik natuurlijk pas achteraf. Het kan er ook mee te maken hebben dat de flinke buien waar we eerder af en toe mee te maken kregen waren weggetrokken, zodat de (na)middagzon de duinen in een mooi, warm licht zette.

Eerst reden we van het kerkje van Den Hoorn richting knooppunt 10 en maakten we een omweg naar Bunker Den Hoorn/Uitkijkpunt Loodsmansduin. Daar zie je aan de ene kant Den Hoorn nog liggen…

den hoorn op texel

…aan de andere kant alleen maar duinen en zee.

bunker den hoorn op texel
mooiste uitzichten op texel

Batterij Den Hoorn

Even verderop, in de buurt van knooppunt 11, ligt Batterij Den Hoorn.

uitkijkpunt batterij Den Hoorn

Hier bevind je je in natuurgebied De Bollekamer, waar je ook grote grazers kunt tegenkomen.

grote grazer in de Bollenkamer op Texel

Uitkijktoren Fonteinsnol

Via knooppunt 5 bereikten we uitkijkpunt Fonteinsnol, waar we eerst de de trap het duin op en toen de toren beklommen.

uitkijktoren fonteinsnol texel

Met als beloning dit uitzicht:

uitzicht fonteinsnol texel

Vanaf daar volgden we 15-16-17 om uiteindelijk een plekje op te zoeken in strandpaviljoen Paal 17, bij Ecomare. Wat smaakt een warme chocolademelk dan lekker!

Daarna fietsten we terug naar Den Burg, waar we nog net op tijd de fietsen weer konden inleveren. Onderweg stopten we nog even bij het Sommeltjespad, een leuke wandelroute voor kinderen.

Andere fietsroutes op Texel

Onze route was een beetje geïmproviseerd op basis van dingen die ik graag wilde zien en af en toe een stukje fout rijden. Op de kaart boven aan deze blogpost heb ik hem zo goed mogelijk proberen weer te geven. Maar je kunt ook kiezen voor de volgende bestaande fietsroutes, waarbij je deels dezelfde route aflegt:

  • De Thijsseroute (een 39 km lange fietsroute langs natuurgebieden op zuidelijk Texel)
  • De Geheimenroute uit het boekje Eilandroutes (34 km)

En ik vond nog meer fietsroutes op Texel:

Mountainbiken op Texel

Wil je liever mountainbiken op Texel? Dat mag op het strand en op de fiets- en ATB-paden.

Er loopt een speciale MTB-route door bosgebied De Dennen. Deze is bijna 8 kilometer lang en heeft smalle, hobbelige paadjes, korte en scherpe bochten en af en toe een zandheuvel, kuil of laaghangende tak, dus pas goed op. Startpunt is de parkeerplaats bij het Turfveld aan het Westerslag. Vanaf daar volg je de paaltjes met met een plaatje van een fiets en de tekst ATB.

Als dat nog niet genoeg voor je is, kies je gewoon voor de 100 kilometer lange MTB-route van de veerhaven door de duinen en het bos aan de westkust van Texel. Vanaf de noordpunt van Texel kun je dan weer terug rijden via de Waddendijk. De route is op verschillende manieren in te korten en op te splitsen. Meer informatie vind je ook op deze pagina van Staatsbosbeheer.

Deze video geeft een indruk van ons winterse weekendje Texel.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.