rondvaart keukenhof

Fietsen vanuit de Keukenhof: de bloementuin en de bollenvelden

Elk jaar zie ik op social media de mooiste foto’s voorbijkomen van de Keukenhof en de bollenvelden, maar nog nooit was ik er zelf geweest. Daar moest maar eens verandering in komen! Ik ging gezellig een dagje met mijn vader op pad. Om te beginnen zetten we de vouwfietsen achter op de auto en reden we naar de Keukenhof.

Wandelen door de Keukenhof

We zorgden dat we bijtijds bij de Keukenhof waren. De bloementuin ging al om 8.00 uur open en niet lang daarna wandelden we binnen. Het was toen nog relatief rustig.

rustig in de keukenhof

Wat me meteen opviel, is dat het niet alleen de tulpen zijn die deze bloementuin zo mooi maken. We hadden geluk: de narcissen en hyacinten waren net over hun hoogtepunt heen, maar nog steeds mooi om te zien. Ook de bloesembomen zaten nog aardig vol met bloemen. En de meeste tulpen waren inmiddels ook uitgekomen. Volop genieten dus.

(Wanneer dit alles precies in bloei staat, hangt natuurlijk van het weer af. De Keukenhof is 8 weken open: ongeveer vanaf half maart tot half mei. Hier vind je de openingstijden. Wij waren er op 18 april.)

bloesem in de keukenhof

Meer dan bloemen

Behalve die bloemen is er nog meer te zien in het park, waarin je met gemak een paar uur kunt rondwandelen. Er zijn ophaalbruggetjes, molens, fonteinen, kunstwerken… En natuurlijk kun je op verschillende plekken iets eten en drinken.

Voor als het slecht weer is, zijn er ook een paar overdekte gedeeltes met bloemen. Er was bijvoorbeeld een hal met veel orchideeën en een mooie expositie met het thema Flower Power. Maar wij hadden ontzettende mazzel: het was schitterend weer en dus liepen we vooral buiten.

Molen in de Keukenhof

Wat ik trouwens niet wist, is dat je in de Keukenhof ook op een bootje kunt stappen om tussen de bollenvelden door te varen. Dat lijkt me ook wel heel leuk om te doen.

varen tussen de bollenvelden

Keukenhof met kinderen

Ben je met kinderen in de Keukenhof? Ook aan hen is gedacht. Er zijn stapstenen in het water, een speeltuin, een kinderboerderij, een doolhof en een speurtocht (gratis af te halen bij de kassa).

Fietsen vanuit de Keukenhof

Toen de drukte in de Keukenhof flink toenam, liepen wij het park weer uit richting de auto. Wij hadden dus onze fietsen bij ons, maar je kunt ook fietsen huren bij de Keukenhof. Van tevoren had ik online een plattegrond met fietstochten gevonden die vanuit de Keukenhof met bordjes worden aangegeven.

  • De gele route (1) van 5 kilometer, die langs de bollenvelden gaat die direct grenzen aan de Keukenhof
  • De oranje route (2) van 15 kilometer waarmee je nog meer bollenvelden ziet
  • De rode route (3) van 25 kilometer waarmee je behalve langs de tulpenvelden ook nog langs het Oosterduinse meer, door de duinen en door Hillegom fietst
  • De paarse route (4) van 10 kilometer – een rondje om een paar andere tulpenvelden.

Wij kozen voor de rode route en het dat bleek een heerlijke keuze. Wel liet de bewegwijzering hier en daar iets te wensen over – we reden twee keer verkeerd en zagen op diezelfde punten andere mensen ook zoeken. Maar wat waren de bloemen mooi!

Fietsen tussen de bollenvelden

Na een heel stuk tussen de bloemenvelden reden we langzamerhand de duinen in. Bij Nederzandt lunchten we in een strandtent.

fietsen van de keukenhof naar het strand

Daarna fietsten we door het duingebied weer terug richting de tulpenvelden.

fietsroute vanaf de keukenhof door de duinen

Niet in de bloemenvelden staan!

Helaas zagen we onderweg veel mensen die per se tussen de bloemen wilden staan om een foto te maken – soms met het hele gezin tegelijk. De tuinders worden hier absoluut niet vrolijk van. Op deze manier wordt namelijk voor vele duizenden euro’s aan bloemen vertrapt. Dit staat ook duidelijk op borden aangegeven bij de tulpenvelden: je mag aan de rand van het veld staan, maar niet tussen de bloemen.

Tulpenvelden niet betreden

Denk hier dus alsjeblieft aan als je ook gaat fietsen bij de bollenvelden. De tuinders zijn nu zo vriendelijk om mensen toe te laten op de randen van hun velden. Maar als er zoveel bloemen vertrapt blijven worden, zijn ze misschien wel genoodzaakt om er hoge hekken omheen te zetten.

Vermijd de drukte bij de Keukenhof

De drukte in de Keukenhof zelf viel me (aan het begin van de dag) erg mee. Later werd het wel drukker, maar ik kan me voorstellen dat het aan het einde van de dag ook goed te doen is. Het park was op de dag dat wij er waren tot 19.30 uur open. Als je wilt, kun je ook ’s morgens vroeg komen en bij de uitgang een stempel op je hand halen waarmee je later op de dag weer naar binnen mag.

Waar ik wel een beetje van schrok, was de drukte op de wegen in de directe omgeving van de Keukenhof. Toen we ’s morgens aankwamen, reed alles nog soepel door. Maar toen we om een uur of vier weer weg wilden, stonden we lange tijd hartstikke vast.

Je kunt ook met het openbaar vervoer naar de Keukenhof komen: vanaf station Haarlem, Leiden en Schiphol rijden rechtstreekse bussen naar de Keukenhof. Maar die bussen moeten volgens mij wel over dezelfde wegen als al die auto’s…

Ook is het een slim idee om je toegangskaarten van tevoren online te regelen. Er zijn wel ruim voldoende kassa’s, maar als je al kaarten hebt, kun je meteen doorlopen naar de controle bij de ingang.

Deze video geeft een indruk van de Keukenhof en het fietsen langs de bollenvelden.

Ik mocht de Keukenhof bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.