Erfgoedfestival Gooi & Vecht 2021: eerst een coronaproof buitenprogramma

Hoera, de tweede editie van het erfgoedfestival Gooi & Vecht kan doorgaan! De organisatie heeft namelijk een inspirerende buitenprogramma samengesteld dat helemaal coonaproof is. Erfgoedfestival Gooi & Vecht is een tweejaarlijks festival in het Gooi en de Vechtstreek met iedere editie een wisselend thema. Het festival is een samenwerking van meerdere musea in Gooi & Vecht. Per keer doen daarnaast extra partners mee. Dit jaar zijn dat de historische kringen, bibliotheken en het Papageno Huis.

Gooise grensverleggers, wereldverbeteraars en uitvinders

Deze zomer staat Gooi & Vecht helemaal in het teken van de Gooise grensverleggers, wereldverbeteraars en uitvinders. Van 26 mei tot en met 12 september kun je je laten meeslepen door de erfgoedverhalen van onder andere P.C. Hooft, Nescio, Piet Mondriaan en Frederik van Eeden. Maar liefst twintig musea, bibliotheken en erfgoedinstellingen in het Gooi en de Vechtstreek hebben samen een inspirerend programma gemaakt. Voor nu is er een mooi buitenprogramma, maar zodra de musea weer open mogen, komen daar ook nog eens tentoonstellingen bij.

erfgoedfestival gooi en vecht
Afbeelding met dank aan Erfgoedfestival Gooi & Vecht

Wandelen en fietsen

Er zijn veertien thematische wandelingen en een fietspuzzeltocht ontwikkeld. Hiermee kom je langs historische plekken in de regio, waar grensverleggers en wereldverbeteraars hebben gewoond en gewerkt.

Met de Erfgoedfestival Routekaart en digitale Spacetime Layers-app kunnen bezoekers zelf op pad om onderweg boeiende erfgoedverhalen te ontdekken – van het grensverleggende tuinontwerp van Kasteel-Museum Sypesteyn tot kolonisten die in Bussum, Laren Huizen en Blaricum nieuwe leefgemeenschappen begonnen. De Erfgoedfestival Routekaart leidt bezoekers met fiets- en wandeltochten langs de historische plekken in de regio. Deze gratis kaart is verkrijgbaar bij alle VVV’s en musea, en online te bestellen.

Voor kinderen verschijnt in juni een zomerdoeboek vol puzzels en verhalen over Gooise Grensverleggers. Het boek is gratis te verkrijgen in de musea en wordt dankzij een bijdrage van de Vrienden van het Gooi ook uitgedeeld aan alle schoolkinderen in groep 6.

Vlogs, blogs, podcasts en AR

Daarnaast is de hele zomer online verdieping op het buitenprogramma te vinden door middel van vlogs, blogs en de podcastserie Gooise Grensverleggers. Vanaf de start van het Erfgoedfestival verschijnen er in de loop van de zomer tien podcasts online in de serie Gooise Grensverleggers, waarin museummedewerkers en andere experts het publiek meenemen in verrassende verhalen. Over Mondriaan die danst bij Hamdorff bijvoorbeeld, of Van Houten die de wereld verovert met innovatieve chocoladereclames.

Vanaf augustus wordt de regionale geschiedenis op een spectaculaire manier ontsloten met de modernste technologie. In een rondreizende, interactieve Augmented Reality-installatie kan het publiek dan aan boord van de Gooische stoomtram door middel van een hololens teruggaan in de tijd en dwalen door de museale collecties in Gooi & Vecht.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.