Eibertjesdag

Eibertjesdag in Nunspeet: wandel of fiets jij mee?

Normaal gesproken viert Nunspeet Eibertjesdag met een grote braderie en klederdrachtshows. Daar komen dan duizenden bezoekers op af. Jammer genoeg kan dat in 2021 niet. Maar dat betekent niet dat Nunspeet Eibertjesdag zomaar voorbij laat gaan! De VVV van Nunspeet en de Heemkundige Vereniging maken er op vrijdag 14 mei het beste van en organiseren Eibertjesdag 2.0: een dag vol buitenactiviteiten en ouderwets gezellige sfeer.

Wat is Eibertjesdag?

Eibertje was volgens de legende een arme vrouw die rond 1850 elke week van Vierhouten naar Nunspeet liep om daar op de weekmarkt haar eieren te verkopen. Daar was wel wat moed voor nodig, want ze nam de kortste weg dwars over de heide en veel mensen dachten dat het daar spookte. Maar omdat Eibertje het durfde, gingen steeds meer mensen die route lopen en ontstond er een uitgesleten pad. Dat pad bestaat nog steeds: het Eibertjespad.

Tegenwoordig heeft Eibertje een eigen standbeeld op de markt in Nunspeet. Ook de jaarmarkt van Nunspeet, op de vrijdag na Hemelvaartsdag, draagt de naam van Eibertje: Eibertjesdag. Dan is er dus normaal gesproken een braderie met ruim 200 kramen en worden er demonstraties gegeven van oude ambachten, zoals bezembinden, klompen maken, pottenbakken, glas-in-lood, spinnen, schilderen en beeldhouwen. Iets om te onthouden voor de komende jaren…

Eibertjesdag
Foto: Nunspeet uit de kunst

Ontmoet Eibertje zelf

Dit jaar kun je op Eibertjesdag de mooie natuur rondom Nunspeet komen bekijken en iets meer te weten komen over hoe het er daar vroeger aan toe ging. Je kunt namelijk een wandel- of fietsroute komen volgen en onderweg Eibertje en haar vrienden en familie tegenkomen.

De wandelroute begint bij het transferium Nunspeet. De fietsroute begint bij de VVV Nunspeet op het Stationsplein. Als je een van de routes wilt komen doen, moet je je bij de VVV inschrijven voor een bepaalde starttijd (tussen 9.30 – 15.00 uur). Zo kan worden voorkomen dat het te druk wordt op de routes. Aanmelden kan via de mail (info@nunspeetuitdekunst.nl) of telefoon (0341 27 47 47).

Deelname aan Eibertjesdag is gratis en je kunt de route natuurlijk ook op een andere dag komen fietsen of lopen. Maar alleen op vrijdag 14 mei kom je onderweg Eibertje en haar tijdgenoten tegen. Bij slecht weer kan het evenement helaas niet doorgaan.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.