kerstmarkt duitsland

De leukste Duitse kerstmarkten dicht bij Nederland

Ik woon al sinds 2006 in Enschede, vlak bij de Duitse grens. Maar het was pas in 2015 dat ik voor het eerst naar een Duitse kerstmarkt ging. Nu heb ik de smaak te pakken! Dit zijn de kerstmarkten die ik tot nu toe heb bezocht.

Kerstmarkt Hattingen + schaatsen bij Zeche Zollverein

Hattingen, is een stad in het Ruhrgebied waar mijn dochter Merel in 2015 een paar dagen verbleef tijdens een uitwisseling van school. Niet echt dicht bij Nederland (vanuit Enschede was het 1 uur en 45 minuten rijden) maar omdat Merel ons nieuwsgierig had gemaakt, besloten we in december 2015 naar de kerstmarkt van Hattingen te rijden. We parkeerden in de parkeergarage bij de Kaufland (tot 90 minuten gratis parkeren, wel even je kaartje invoeren in de automaat bij de kassa’s van de supermarkt).

De kerstmarkt van Hattingen bestaat uit verschillende gedeeltes en bevat zo’n 90 stalletjes. Er is zelfs een rondwandeling uitgezet en onderweg kom je natuurlijk ook de mooie (vakwerk)huizen in deze middeleeuwse stad tegen.

kerstmarkt Hattingen

Op het oude Rathaus van Hattingen is een grote adventskalender gemaakt. Vrouw Holle, die elk jaar op 1 december feestelijk aankomt in Hattingen, steekt elke dag om 17.00 uur haar hoofd uit het raam om een nieuw plaatje te onthullen. Daarna vertelt ze een verhaaltje, zingt ze met de kinderen die zich bij het Rathaus hebben verzameld en strooit ze snoepjes uit over het plein.

Verderop kwamen we op de nostalgische kerstmarkt met kerststallen, door scholieren vormgegeven sprookjestaferelen en vooral veel eten en drinken. Overal liepen mensen met een bekertje glühwein, maar je kon ook kiezen voor een alcoholvrije chocomel of kinderpunch. Wij proefden Krapfen (een soort oliebollen), Bratwurst en crêpes, terwijl anderen om ons heen smulden van een bordje boerenkool of een puntzak met warme Muzen. Natuurlijk waren er ook van die leuke peperkoeken harten te koop in verschillende maten en met verschillende teksten.

Schaatsen bij Zeche Zollverein

We combineerden de kerstmarkt van Hattingen met een bezoek aan Zeche Zollverein, een oude cokesfabriek die in 1986 gesloten werd en tegenwoordig op allerlei manieren een nieuwe invulling krijgt. Er vestigen zich steeds meer creatieve ondernemingen en er worden evenementen georganiseerd. Een van die evenementen is de 150 meter lange ijsbaan die hier wordt aangelegd rondom de kerstvakantie: ZOLLVEREIN ® Eisbahn. We kwamen er aan toen het net donker begon te worden en de industriële gevaartes door blauw en rood licht een bijzondere gloed kregen.

Zeche Zollverein staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst is een wel heel bijzondere plek om te schaatsen. Je wordt omringd door gigantische cokesovens, schoorstenen en allerlei metalen gevaartes. Waar nu de ijsbaan ligt, werden vroeger bij een temperatuur van meer dan duizend graden cokes geproduceerd uit kolen. In die tijd was Zeche Zollverein de grootste en modernste kolenmijn ter wereld, tegenwoordig is het een erg indrukwekkend stuk industrieel erfgoed.

Behalve de ijsbaan vind je in Zeche Zollverein ook het Ruhr Museum en het Red Dot Design Museum. Verder kun je (ook Nederlandstalige) rondleidingen krijgen door het enorme complex. In december zijn er zelfs speciale rondleidingen in kerstsfeer. Voor de rondleidingen moet je je wel eerst aanmelden.

We bonden gauw de ijzers onder. 150 meter is lekker lang, dus het was fijn schaatsen, ondanks het flinke aantal bezoekers en een beetje regen. Er hing een gezellige sfeer met veel ouders die met hun kinderen aan het schaatsen waren en jongeren die met vrienden en vriendinnen naar de baan waren gekomen.

Je kunt je eigen schaatsen meenemen (dat deden wij) of ter plekke schaatsen huren (waarbij je wel borg moet betalen). Naast de 150 meter lange schaatsbaan is ook nog een aparte baan voor ‘Eisstockschießen’ – een soort curling. Leuk om te proberen als je met een groep naar de ijsbaan van Zeche Zollverein komt (wel eerst reserveren). Iets warms te eten en drinken is natuurlijk ook verkrijgbaar.

Je vindt de schaatsbaan van Zeche Zollverein bij parkeerplaats C. Wij parkeerden bij parkeerplaats A – een beetje een vergissing en best een stukje lopen naar de ijsbaan, maar dat had wel als voordeel dat we meer van Zeche Zollverein zagen. Het is maar net waar je zin in hebt. Zeche Zollverein ligt in Essen, een stad waarvoor je een groene milieusticker nodig hebt.

Ahauser Winterzauber

De eerste kerstmarkt die we in 2016 bezochten, was de Ahauser Winterszauber. Daar konden we zelfs op de fiets naaroe (ook al fietsten we niet ook het hele eind terug, maar werden we opgehaald). Deze kerstmarkt bezocht ik met Merel en we hadden een supergezellige moeder-dochtermiddag. Na onze fietstocht hadden we flink trek gekregen, dus we begonnen met een bratwurst en een currywurst in een van de eerste stalletjes die we zagen.

In Ahaus hebben ook veel gewone winkels een kleine houten aanbouw aan hun gevel, zodat het er allemaal erg knus uitziet. Er kon geschaatst worden op de ijsbaan en we bekeken Schloss Ahaus. Ik vond het tijd voor mijn eerste beker glühwein dit jaar en de verkoopster in het schattige peperkoekenhuisje legde ons uit dat er een betaalsysteem in gebruik was op de kerstmarkt: bij een automaat konden we en tegoed op een kaart zetten. Daarmee betaalden we vervolgens de glühwein en warme chocolademelk voor Merel. Het werkte als een trein en het tegoed dat we na afloop overhielden, konden we weer laten uitbetalen.

Duitse kerstmarkten dicht bij Nederland

Onze laatste stop op de kerstmarkt van Ahaus was het stalletje waar ze flinterdunne pannenkoeken bakten. Twee maal met Nutella graag!

Duitse kerstmarkten dicht bij Nederland

Waldweihnachtsmarkt op Landgut Krumme

De Waldweihnachtsmarkt op Landgut Krumme in Velen, die we ook in 2016 bezochten, was echt een klasse apart. Na ongeveer 3 kwartier rijden vanuit Enschede schoven we aan in een hele rij auto’s en zo reden we door de poort van Landgut Krumme. Gelukkig was alles uitstekend geregeld en al gauw werden we naar een parkeerplekje gewezen. Er komen hier zelfs hele busladingen mensen op af – dit moest wel een heel mooie kerstmarkt zijn! We kochten een kaartje (6 euro voor volwassenen, kinderen t/m 14 jaar gratis) en liepen het terrein op. Wat was het mooi, zo’n kerstmarkt in het bos!

Duitse kerstmarkten dicht bij Nederland

Ook hier verkochten ze van die lekkere dunne pannenkoekjes, met Nutella maar ook met bijvoorbeeld After Eight.

Duitse kerstmarkten dicht bij Nederland

Zelf koos ik voor een broodje met raclettekaas. Hmmmm…

Duitse kerstmarkten dicht bij Nederland

Er liepen ook allerlei bijzondere figuren rond op de kerstmarkt in Velen. Zo was er een engel die balondieren kon maken…

Duitse kerstmarkten dicht bij Nederland

En kijk eens wie we nog meer tegenkwamen:

Duitse kerstmarkten dicht bij Nederland

Wij willen volgend jaar graag terug en dan blijven we nog wat langer. Eigenlijk is de kerstmarkt van Velen bijna een soort dinner show: er is van alles te zien en bij de stalletjes stel je makkelijk je eigen maaltijd samen.

Kerstmarkt in Osnabrück

De kerstmarkt in Osnabrück is iets verder weg: ongeveer een uur en twintig minuten rijden vanuit Enschede. Gastblogger Merel ging er met school naartoe en dit is wat ze ervan vond:

Toen ik ’s ochtends met de bus aankwam in Osnabrück, waren er al veel mensen bezig met het opbouwen van alle kraampjes. In totaal waren er meer dan 100! Omdat het een schoolreisje was, had ik ook wat opdrachten om te maken over de markt. Dat heb ik snel gedaan en toen ben ik met een groepje vrienden het oude centrum van Osnabrück gaan verkennen.

Duitse kerstmarkten dicht bij Nederland

We begonnen op een pleintje en wandelden verder door allerlei zijstraatjes waar kleine houten kraampjes stonden. Het was nog vroeg, maar op sommige plekken kon je al glühwein en braadworst ruiken. Ik kreeg meteen honger! Het werd alleen nog maar dromeriger, want een stukje verderop stond een kraampje dat volgeladen was met snoep. Aan het dak hingen peperkoeken harten met spreuken van glazuur erop. In de etalage lagen enorme lolly’s in alle kleuren van de regenboog en zakjes met drop. Ook hingen er puntzakken gevuld met roze en blauwe suikerspin. Ik heb mezelf nog net kunnen inhouden, want ik wilde zuinig zijn met mijn geld, maar wat zag het er lekker uit!

Duitse kerstmarkten dicht bij Nederland


Na we wat meer rondgekeken hadden besloten we toch bij een kraampje wat broodjes te kopen. Er was enorm veel variatie: er waren donuts in verschillende smaken waar ik nog nooit van had gehoord (bedekt met appelglazuur of gevuld met kersen), sandwiches en zelfs pizzapretzels! Ook het bestellen ging prima. De meeste verkopers vonden het niet erg om een beetje te helpen als ik niet op een Duits woord kon komen of iets verkeerd uitsprak. Op de hele kerstmarkt hing een knusse sfeer en iedereen had het heel erg naar zijn zin. Toen ik aan het eind van de dag weer in de bus stapte was ik moe maar heel tevreden!

Duitse kerstmarkten dicht bij Nederland

Dank je wel voor je verslag Merel! Zo leren we steeds weer wat nieuwe Duitse kerstmarkten kennen. En wie weet welke Duitse kerstmarkten er volgend jaar weer bij komen 🙂

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.