buitengoed de gaard

Romantisch èn kindvriendelijk: Buitengoed de Gaard in Limburg

Het was voor mij een van de meest onvergetelijke weekends van dit jaar: ons weekend op Buitengoed de Gaard. Wat een bijzondere plek is dit. Wat genoten we hier met zijn vijven. En wat is het soms moeilijk om uit te leggen waarom iets zo bijzonder is. Toch ga ik het proberen.

Aankomst in het Vierseizoenenhuisje

Ik had al hoge verwachtingen van Buitengoed de Gaard door wat ik erover op Instagram voorbij had zien komen, en door het hartelijke contact met Anja, de gastvrouw van dit mooie plekje in Limburg. Toen we na maanden ernaar uitkijken dan eindelijk zelf voor het Vierseizoenenhuisje stonden, was het al een beetje donker aan het worden. Dat maakte het alleen maar knusser: wat een sprookjeshuisje, met dat torentje! Helemaal heerlijk: de hottub in de tuin van het monumentale heerboerderij Aldenhoven was al opgestookt. Wat had ik een zin om daar in te gaan zitten.

Buitengoed de Gaard
Buitengoed de Gaard

Maar eerst gingen we naar binnen. Bij de voordeur hing een houten hart met glitters en onze namen erop. Wat een welkom! Binnen keken we onze ogen uit. Het Vierseizoenenhuisje is met zo ontzettend veel oog voor detail ingericht, dat je steeds weer iets nieuws ziet. Behalve de ‘gewone’ inrichting (die alles behalve gewoon is) zijn er ook nog allerlei seizoensgebonden details aangebracht. Ik werd op slag verliefd op de tegelvloer in de keuken, het grote glas-in-loodraam en de trap in de woonkamer.

De ruimte fascineerde ons en in de loop van het weekend kwamen we er steeds een beetje meer achter hoe dit huisje zo is ‘gegroeid’. Eerst was het een muziekkapelletje, waarvan het bovenste stuk open was zodat de muzikanten daar konden spelen en iedereen om die buiten stond het kon horen. De prachtige gietijzeren trap die naar het torentje leidt, stond toen buiten. Later is het open gedeelte dicht gemaakt, zodat de huidige Muziekkamer ontstond.

Ook is er een stuk aangebouwd, waardoor de trap binnen kwam te staan in wat nu de woonkamer is. Het glas-in-loodraam bevond zich toen in de buitenmuur. De muziekkiosk was een zomerhuisje geworden waar Anja zelf vaak heeft gelogeerd. De voorzieningen waren eenvoudig: er was een buiten-wc en onder in de toren (waar nu de Hemelkamer is) was wel een keukentje, maar dat had een eenvoudige afvoer via een pijp naar buiten.  Ook in die tijd kwamen hier al gasten vakantie vieren. Nog later is (met behulp van authentieke bouwmaterialen) nog een deel aan het huisje gebouwd, inclusief badkamer en keuken. Het vakantiehuisje was nu het Vierseizoenenhuisje geworden.

In de hottub

Tijdens het avondeten bleven we maar om ons heen kijken. En toen: allemaal badkleding en badjassen aan, want het was tijd voor de hottub. Een beetje giechelig liepen we ernaartoe, maar toen we er eenmaal in zaten… Wat een bijzonder moment – echt een moment dat ik als moeder koester. Het was zo duidelijk dat de kinderen ook genoten van het warme water in het donker, met de heldere sterrenhemel boven ons. Er ontstonden mooie gesprekken. Er werden grapjes gemaakt. Er vielen stiltes. Geen gekibbel en gemopper, maar samen genieten. Ontroerend fijn vond ik het.

Naar bed, naar bed

Een voor een zochten de kinderen hun bed op. Onze puber sliep op het ronde bed op de Speelzolder.

Buitengoed de Gaard

De jongste twee sliepen samen in de Muziekkamer.

Buitengoed de Gaard

Mijn man en ik zagen het licht achter hun ramen uitgaan, bleven nog even samen genieten van de hottub en gingen toen naar onze Hemelkamer. Daar past precies een bed in – en wat voor een bed. Het lag zo lekker dat ik thuis ook wel zo’n bed zou willen hebben. Omringd door engelen (onder andere in de plafondschildering), hartvormige chocolaatjes en fris beddengoed viel ik compleet tevreden in slaap.

Buitengoed de Gaard

Keuken en ontbijt

Ik was blijkbaar niet de enige die helemaal relaxt was geworden, want er werd lekker uitgeslapen de volgende ochtend. En toen we eenmaal wakker waren, gingen we gewoon verder met relaxt genieten. Er werd een heerlijk ontbijt voor ons bezorgd door Lunch-, Coffee- en Tearoom Mélange, met verschillende soorten brood, thee, jam en nog veel meer. De kers op de taart: gekookte eitjes met schattige eiermutsjes in de vorm van geitjes (waarover later meer).

Buitengoed de Gaard

Onze jongste dochter nam uitgebreid te tijd om alles uit de picknickmand op tafel te zetten. Intussen verwonderde ik me over de Qooker: theewater dat zo uit de kraan komt. Kopje thee, kopje koffie, spelletje doen, buitenspelen… De dag gleed voorbij.

Wellness de Weide Wereld

We aten bijtijds, want we wilden nog wel een keer de hottub in. En daar bleef het niet bij, want Buitengoed de Gaard heeft ook nog een eigen wellness: de Weide Wereld. Zaterdagavond was de sauna in een pipowagen voor ons. Wat voelden we ons in de watten gelegd: er stond drinken klaar, er waren handdoeken en badjassen en behalve het dompelbad en buiten was er ook nog een pipowagen om tussen de saunagangen door te relaxen. Alweer zo’n heerlijke avond dus.

buitengoed de gaard

Zondag geitjesdag

Zondag stond helemaal in het teken van de geitjes van Buitengoed de Gaard. De geitjes hadden we al gezien, want hun verblijf lag tegenover ons Vierseizoenenhuisje. Maar daar bleef het niet bij, want ons verblijf was aangevuld met het ‘Vooruit met de geit’-arrangement. Daarmee waren we zo’n beetje de hele zondag zoet. Bij het ontbijt las ik het boek voor dat speciaal is geschreven voor Buitengoed de Gaard en zich daar ook afspeelt. Het gaat over twee kinderen die er verblijven en die een geitje gaan verzorgen – lekker herkenbaar dus. De kleurplaat bleef liggen, maar we zochten wel de 10 verschillen op de geitenzoekplaat.

Buitengoed de Gaard

Dan maar eens de pyjama uit en de kleren aan. Precies op tijd, want de geitjes mochten net van hun binnenverblijf naar hun buitenverblijf. En zo liepen we opeens allemaal met een geitje aan de lijn, met in de andere hand het voer dat bij het geitenarrangement zat.

In het arrangement zaten trouwens nog veel meer geitenproducten: geitenzeep, geitenkaas (met recept van boer Frank van Boer zoekt Vrouw) en een biertje met de naam Hop met de Gijt bijvoorbeeld. Maar ook een heerlijke Limburgse vlaai, die zo’n beetje onze zondagse lunch vormde. Er zat ook een zakje Heytser geitenkeutels bij, waarvan onze jongste kinderen bleven griezelen als ik ze in mijn mond stopte, ook al wisten ze ergens wel dat het dropjes waren.

Buitengoed de Gaard

Inclusief lesje ondernemen

Daarmee zat ons verblijf op Buitengoed de Gaard erop. Heb je een beetje een idee gekregen van hoe ontzettend we hebben genoten? Dat was nog niet alles. Ik vond Buitengoed de Gaard ook inspirerend als onderneming. Ik was lyrisch over het logo en hoe het overal is doorgevoerd, zonder opdringerig te worden. De gastvrijheid en hartelijke service van Bas en Anja zijn de beste vorm van klantenbinding die je maar kunt bedenken. Je verwachtingen worden voortdurend overtroffen met allerlei extraatjes, zoals de ingrediënten voor pompoensoep die in de keuken stonden of de chocolaatjes op de kussens. De kinderen kregen zelfs iets in hun klomp van Sinterklaas – en ze hadden niet eens een liedje gezongen!

…en bekende Nederlanders

Een ander extraatje dat je bij Buitengoed de Gaard krijgt, is een flinke portie bekende Nederlanders. Theatergezelschappen zijn al net zo enthousiast over deze plek als ik en komen er vaak om na een voorstelling nog in de hottubs te zitten en te overnachten. Overal zie je foto’s, handtekeningen en gesigneerde dvd’s van BN’ers en het is natuurlijk best een leuk idee dat je op een plek slaapt waar heel bekend Nederland ook graag lijkt te komen.

Uitstapjes vanaf Buitengoed de Gaard

Buitengoed de Gaard ligt in het Limburgse Leudal op de westoever van de Maas. Je zit hier midden in een groen gebied vol historische steden en rivierdorpjes. Je kunt hier van alles ondernemen, zoals:

  • winkelen in Venlo of Roermond
  • fietsen en wandelen
  • een bezoek brengen aan het witte stadje Thorn
  • kastelen en molens bekijken

Hierover en over nog veel meer uitstapjes kun je uitgebreid lezen op de website van het Vierseizoenenhuisje. Maar dan zou ik je wel aanraden om minstens een week te blijven, want je wilt zeker ook de tijd hebben om van Buitengoed de Gaard zelf te genieten.Wij waren er in ieder geval niet weg te slaan.

Bekijk hier ook de video van ons weekend op Buitengoed de Gaard.

Wij werden uitgenodigd om Buitengoed de Gaard te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.