broek in waterland

Landelijk Broek in Waterland: verrassend dicht bij Amsterdam CS

Ik wist niet wat ik zag toen ik op een vrijdagmiddag de bus pakte van Amsterdam Centraal naar Broek in Waterland. In 20 minuten was ik van het drukke centrum van Amsterdam beland in een landschap vol weilanden, slootjes en koeien. En mooie houten huisjes uit de zeventiende en achttiende eeuw, zo bleek toen ik Broek in Waterland na die korte busrit in liep.

B&B De Schaapskooi

Ik besloot eerst in te checken bij B&B De Schaapskooi (helaas inmiddels gesloten), waar ik die nacht zou slapen. Wat een mooi plekje was dat! Het paste naadloos bij de andere mooie Broeker huizen.

Broek in Waterland

Terwijl ik even goed ging zitten voor het uitzicht vanuit mijn kamer over de weilanden, verdiepte ik me in Broek in Waterland en omgeving.

Broek in Waterland


Ik bleek op allerlei manieren verbonden te zijn met deze plek. In een brochure over Laag Holland las ik dat een deel van Noord-Holland is ontpolderd door ene heer Brederode, aan de achternaam zien in de verre verte vast en voorouder van mijn man. Deze adellijke heer had de visrechten over het Beemstermeer, maar het meer was leeggevist en de zee sloeg regelmatig stukken van de kwetsbare dijk tussen de zee en het binnenmeer weg. Daarom nam heer Brederode het initiatief om de Beemster met behulp van een dijk en wat molens te veranderen in vruchtbare landbouwgrond.

Daarnaast bleek dat mijn opa hier uit de buurt kwam. J. Prijs heette hij. En er schijnen nog steeds veel Prijzen in Broek in Waterland te wonen. Ik besluit de vriendelijke gastvrouw van B&B De Schaapskooi ernaar te vragen. “Oh ja!” weet die te vertellen. “Onze B&B heet niet voor niets De Schaapskooi. We hebben hier jarenlang schapen gehouden. En het voer voor de schapen namen we altijd af van de firma Prijs hier verderop in de straat.”

Wandelen door Broek in Waterland

Tijd voor een wandelingetje. Op de houten huizen in de straat waar mijn bed & breakfast staat, kom ik allerlei aanwijzingen tegen over het verleden van Broek in Waterland. Toen het hier nog geen Laag Holland was (dus voordat onder andere mijn schoonfamilie aan het inpolderen sloeg), werd vanaf hier uitgevaren voor de walvisjacht en haringvangst en dat zie je terug op de gevels.

Broek in Waterland

En opeens zag ik het. Op een van de mooie huisjes stond J. Prijs. Het voelde heel bijzonder om de naam van mijn overleden opa daar te zien staan – ook al was het niet echt mijn opa, maar ene Jan Prijs (& zn). Opeens voelde Broek in Waterland ook een beetje van mij en daardoor vond ik het nog mooier.

Broek in Waterland
J Prijs & zn wonen op een mooi plekje!

Met de bus Laag Holland in

Bijna had ik de bus gemist omdat ik zo druk was met rondkijken en foto’s maken. Ik zou namelijk nog veel meer mooie plekjes in Laag Holland gaan verkennen. Maar Broek in Waterland had me in zijn greep met zijn huisjes, ophaalbruggen en schaapskooi. En met zijn Prijzen natuurlijk.

Broek in Waterland

Fietsen en varen in Laag Holland

Binnenkort kun je meer lezen over al het moois in Laag Holland, waar ik fietste door de Beemster, een boottocht maakte van Monnickendam via Marken naar Volendam en ook nog de kans kreeg om Broek in Waterland vanaf het water te bekijken.

Broek in Waterland

Een eerste indruk krijg je alvast in dit filmpje.

Ik werd uitgenodigd om Laag Holland te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Nog geen reacties

  1. Ik ben ook wel een beetje fan van Broek in Waterland. Fiets er wel eens naar toe vanuit Amsterdam en het is daar zo mooi! Ook kun je een mooi stuk langs het IJsselmeer fietsen richting Durgerdam (ook zo’n schattig dorpje).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.