Ontdek de geschiedenis van Flevoland in het Batavialand Museum

Als je voor het eerst naar Flevoland gaat, is het de moeite waard om iets meer te weten te komen over hoe dit nieuwe stuk Nederland is ontstaan. Een goede plek om dat te doen, is het Batavialand Museum. Daar blijkt dat de geschiedenis van Flevoland veel verder teruggaat dan je denkt!

Batavialand Museum in Flevoland

Rondleiding van Aaldert

Tijdens mijn bezoek aan het museum krijg ik een rondleiding van Aaldert. Hij weet als geen ander dat de komst van de nieuwe provincie Flevoland niet zonder slag of stoot is gegaan. Zijn grootvader was visser op de Zuiderzee. Dan is het helemaal niet zo leuk als de zee waarin je vist opeens ophoudt te bestaan! Aalderts ouders waren op hun beurt de eerste bewoners van Emmeloord in de Noordoostpolder. Dat was toen nog één grote woestenij met overal manshoog riet.

Oer!: over de eerste bewoners van ‘Flevoland’

Het is trouwens niet zo dat er nooit eerder land was waar nu Flevoland is. Rond 5300-3400 voor Christus leefden hier al de mensen van de Swifterbantcultuur. Er zijn resten van nederzettingen gevonden op plekken waar langs rivieren duinen ontstonden. Uit andere vondsten, zoals barnstenen sieraden, blijkt dat deze mensen ook al handelscontacten onderhielden met stammen die op andere plekken in Noord-Europa leefden. Daarnaast zijn resten van fuiken gevonden, wat erop wijst dat ze zich bezighielden met de visvangst. Ook zijn er aanwijzingen voor landbouw en religieuze rituelen. De trots van het museum is Michelle, een door studenten gevonden stoffelijk overschot uit deze cultuur en het een na oudste skelet van Nederland.

Batavialand Museum in Flevoland

Over het werk van Cornelis Lely

Maar het gebied waar de Swifterbantmensen leefden was in de loop der eeuwen verzwolgen door de golven van de Zuiderzee, die pas in de 13e eeuw ontstond. Daarna gingen de overstromingen door. Door al die overstromingen, die ook mensenlevens eisten, werd er al sinds de 17e eeuw gesproken over inpoldering. Maar het was ingenieur Lely die doorslaggevend was voor de daadwerkelijke uitvoering.

Klik hier voor meer tips in Flevoland

In het museum is een film te zien die grotendeels is opgenomen in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en waarin (een gespeelde) Lely zelf vertelt over zijn droom. Hij zag het inpolderen van de Zuiderzee niet alleen als manier om een einde te maken aan de gevaarlijke overstromingen, maar ook om nieuw land te verkrijgen zonder daarvoor oorlog te hoeven voeren. Ook mensen die de polders droog hielden waren volgens hem zeehelden: als de Afsluitdijk er niet komt, vond Lely, ligt Amersfoort straks aan zee.

Ook zijn authentieke beelden te zien van de eerste mensen over de Afsluitdijk lopen, de rokken hoog opgestroopt.  Daarna kwamen er pioniers uit het hele land om de steden en de landbouw in de nieuwe polders te ontwikkelen. Lely zou uiteindelijk achter zijn tekentafel overlijden, nog steeds vol nieuwe plannen.

Vergane schepen

De boeren die in de nieuwe polders landbouw gingen bedrijven, kregen wel te maken met een bijzonder verschijnsel. Omdat er nogal eens schepen waren gezonken in de Zuiderzee, stuitten ze bij het ploegen af en toe op oude scheepswrakken. In totaal zijn er wel zo’n 450 gevonden! Omdat het te kostbaar is om die allemaal op te graven, liggen veel daarvan nog gewoon in de grond. Een paal met een rood scheepje erop markeert de plek. Let er maar eens op als je door Flevoland rijdt en sta dan ook even stil bij de vele vissers die hier het leven lieten. Het gevaar om te verdrinken hoorde bij hun leven en vaak droegen ze een gouden oorring, die alvast bedoeld was als betaling voor hun begrafenis.

Batavialand Museum in Flevoland

In het Batavialand Museum kun je één van de gevonden schepen uitgebreid bekijken.

Batavialand Museum in Flevoland

Bataviawerf en meer

Behalve het museum heeft Batavialand ook nog een buitengedeelte: de Bataviawerf. Aan de steiger ligt de Batavia, een replica van een 17e-eeuws VOC-schip.

Vlak bij Batavialand vind je de Batavia Stad Fashion Outlet. Lekker eten of een kopje koffie drinken kan bij De Rede, waar je uitkijkt over de Bataviahaven. Al met al kun je hier dus eigenlijk wel een hele dag doorbrengen. Informatie over andere bezienswaardigheden en activiteiten in Flevoland vind je handig bij elkaar op ookflevoland.nl.

Batavialand in Flevoland
Lunchen bij De Rede met uitzicht op de Bataviahaven

Had je mijn video over Flevoland al gezien?

Ik werd uitgenodigd om Flevoland te bezoeken voor mijn blog.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.