uitzicht vanaf de uitkijktoren in Burg Haamstede

10 x doen vanuit Burgh-Haamstede in Zeeland

In de voorjaarsvakantie besloten we nogal lastminute om een midweekje weg te gaan in Nederland. We boekten een vakantiewoning op Landal Résidence ’t Hof van Haamstede. Ik had er enorm veel zin in, want ik zou écht vakantie gaan houden (zonder allerlei plekken die ik per se moest bezoeken om over te bloggen) en ik had goede herinneringen aan herfstvakanties in Burgh-Haamstede met mijn broer, ouders en opa en oma. We verbleven toen ook op een vakantiepark in/bij Burgh-Haamstede. Maar welk park dat was en wat ik precies zo leuk vond in die herfstvakanties, dat wist ik niet meer. Ik was namelijk nog maar klein. Tijd om Burgh-Haamstede en omgeving opnieuw te leren kennen! Ik werd niet teleurgesteld: we hadden het enorm naar ons zin in Zeeland. Hieronder vertel ik wat we zoal deden in die midweek, die eigenlijk veel te kort was. We willen nu alweer terug 🙂

1. Wandelen naar het dorp en kasteel

Een van de leuke dingen aan Landal Résidence ’t Hof van Haamstede was dat we direct vanuit onze vakantiewoning het dorp in konden wandelen. De route was ook nog eens lekker makkelijk: je volgde gewoon de de straat waaraan de ingang van dit vakantiepark ligt. Wel rechtsaf, want linksaf loop je naar het strand 🙂 De eerste keer dat we naar het dorp wandelden, was in de namiddag. Het werd al bijna donker, maar we wilden er nog even op uit.

Al gauw kwamen we bij een plek in Burgh-Haamstede die iemand me al had getipt: Bakkerij Sonnemans. Helaas was hij gesloten, maar wat zag het er gezellig uit! Ook van binnen (we gluurden even door de ramen) is deze bakkerij echt een plaatje. Dat is dus al meteen één ding waarvoor we snel een keer terug willen naar Burgh-Haamstede. Vlakbij, iets verderop aan de doorlopende straat, zat nog een bakkerij: Inde Soete Suikerbol. Deze was nog net geopend: we hadden nog 5 minuutjes om even binnen te kijken voordat hij om half zes dicht ging. Maar omdat de Zeeuwse bolussen al lang op waren, besloten we de volgende ochtend terug te komen.

Deze tweede bakkerij lag ook aan het eerste kerkplein dat we tijdens deze wandeling tegenkwamen. Door de laagstaande zon leek er een warme gloed uit de ramen van de Hervormde kerk van Burgh te komen. We liepen door en passeerden Market Plaza Burgh-Haamstede (waar een grote supermarkt gevestigd is) en later pannenkoekenmolen De Graanhalm. Daar ben ik vroeger ongetwijfeld met mijn opa en oma geweest, want dit pannenkoekenhuis in Burgh-Haamstede werd al in 1978 geopend. Er is ook een flinke speeltuin bij – echt een leuke plek om te gaan eten als je met kinderen in Burgh-Haamstede bent dus (en ook zonder kinderen zijn pannenkoeken natuurlijk lekker).

pannenkoekenmolen in Burgh-Haamstede

Al gauw waren we bij ons einddoel: Slot Haamstede. Dat staat vlak bij het kerkplein van Haamstede – ook weer een rond plein met een hervormde kerk in het midden. Het kasteel is alleen geopend op open monumentendagen, maar je kunt wel wandelen door de aangrenzende Zeepduinen. Hier vind je alle informatie voor een bezoek aan Slot Haamstede en het natuurgebied eromheen.

kasteel in Burgh-Haamstede

Nadat we het kasteel van verschillende kanten bewonderd hadden, liepen we weer terug naar onze vakantiewoning op Landal Résidence ’t Hof van Haamstede.

Ik vond het zo’n leuke wandeling, dat ik hem de volgende ochtend nog een keer maakte. In de bakkerij was ons verteld dat ze om 8 uur ’s morgens open gingen en dat de Zeeuwse bolussen in de loop van de ochtend al snel uitverkocht raken. Dus de volgende ochtend stapte ik rond acht uur de deur uit richting Inde Soete Suikerbol – en mijn zoon liep gezellig mee. Toen het inslaan van de Zeeuwse bolussen eenmaal was gelukt (we namen ook nog wat van de Zeeuwse gevulde boterkoek mee), wilde hij het kasteel ook nog wel zien. En ook in het ochtendlicht lag dat er mooi bij.

kasteel in Burgh-Haamstede

Ik heb het zelf niet bijgehouden, maar volgens Google Maps is het 2,3 km oftewel 28 minuten lopen van Landal Résidence ’t Hof van Haamstede naar Slot Haamstede. Heen en weer is het dus een wandeling van een uurtje.

2. Wandelen door bos en duinen

Een andere wandeling die we rechtstreeks vanuit onze vakantiewoning maakten, was die door boswachterij Westerschouwen. Om te beginnen liepen we vanaf Landal Résidence ’t Hof van Haamstede naar parkeerplaats Het Groene Duin. Daar staan verschillende wandelingen aangegeven, maar wij waren die dag een beetje eigenwijs en volgden onze eigen route. Daarvoor was het trouwens wel handig dat we een foto hadden gemaakt van het informatiebord met de wandelingen, zodat we beter onze richting konden bepalen.

Om te beginnen liepen we naar de uitkijktoren. Vanuit deze uitkijktoren kun je de prachtige vuurtoren West Schouwen zien staan. En wat hadden we weer geluk met die blauwe lucht en stralende zon.

uitzicht vanaf de uitkijktoren in Burg Haamstede

Vanaf de uitkijktoren volgden we het pad waarvan we dachten dat het ons naar het strand zou brengen. Maar eerst kwamen we langs een mooi meertje. We liepen verder door het bos en kozen op elke kruising van wandelpaden het pad waarvan we dachten dat het ons naar de duinen en het strand zou brengen. Het duurde even voordat we het gevonden hadden, maar ja hoor, daar was het strand. (We kwamen uit bij Domeinen 4.)

We besloten nu een stuk linksaf over het strand te lopen. De branding bonkte behoorlijk – een heerlijk geluid. Om te voorkomen dat de sterke stroming het strand hier zou wegslaan, zijn hier veel paalhoofden te vinden.

Uiteindelijk kwamen we uit bij strandpaviljoen De Buurman. Dat kwam mooi uit, want we konden wel even een pauze gebruiken. We gingen lekker in de zon op het terras zitten en ik bestelde een portie kibbeling. Dat ging er wel in!

Vanaf hier liepen we over de Steenweg, de Lageweg en de Hogeweg terug naar onze vakantiewoning. Daar heb ik ondanks de frisse temperatuur zelfs nog even in de tuin gezeten om uit te puffen. In het zonnetje en uit de wind was het heerlijk. Optimaal vakantiegevoel!

3. Leuke dingen in Renesse

Niet ver van Burgh-Haamstede ligt Renesse, een van de bekendste badplaatsen in Zeeland. Hier wilden we natuurlijk wel even naartoe. We parkeerden op de parkeerplaats die in Google Maps stond aangegeven als Parkplatz Renesse Innenstadt. Nu (in de voorjaarsvakantie) konden we er gratis parkeren, in de zomer is het betaald parkeren.

De parkeerplaats ligt vlak bij het kabouterbos van Renesse. We mogen dan wel grote kinderen hebben, toch vonden we het alle vier leuk om hier even een rondje te lopen. Er zijn echt grappige tafereeltjes gemaakt met de kabouters.

kabouterbos Renesse

De route door het kabouterbos loopt ook rondom Slot Moermond, het kasteel van Renesse.

kasteel in Renesse

Nadat we onze ronde om Slot Moermond hadden afgemaakt, liepen we over de oprijlaan van het kasteel terug naar de weg en naar de parkeerplaats waar onze auto stond. Maar we waren nog niet klaar met Renesse. We vervolgden de weg nu de andere kant op, richting het centrum van Renesse. Daar sloegen we rechtsaf richting het strand.

Daar was het ondanks het schitterende weer gelukkig niet druk. We hadden geen verrekijker of telelens bij ons, maar toch konden we duidelijk zien dat er iets op een zandbank niet ver van het strand lag. De bordjes op het strand die waarschuwden om genoeg afstand te houden van zeehonden bevestigden ons vermoeden. Het waren echt zeehonden – echt een heleboel!

Na een tijdje wandelen langs de branding en turen naar de zeehonden werd het toch wat frisjes. We gingen in de laatste zonnestralen op het terras van strandpaviljoen De Haven van Renesse zitten en bestelden allemaal een warme chocolademelk met slagroom. Wat een heerlijke middag was dit geweest.

4. Watersnoodmuseum

Vlak voor onze vakantie hadden we samen naar de Watersnoodjournaals gekeken. Nu we toch in Zeeland waren, wilden we er nog wel wat meer over weten. Dus gingen we op de enige ochtend dat het regende op weg naar het Watersnoodmuseum. Onderweg stopten we eerst even om de indrukwekkende Zeelandbrug te bekijken.

Eenmaal bij het Watersnoodmuseum bleek dat we niet de enigen waren die op dit idee gekomen waren. De parkeerplaats was overvol, maar gelukkig vonden we toch nog een plekje. We schrokken eerlijk gezegd wel even van de entreeprijs: 13,50 per persoon, dat tikt nogal aan als je met het hele gezin op bezoek komt! Maar we vonden ons bezoek zeker de moeite waard. (Een gratis alternatief is om digitaal rond te kijken in het museum.)

Het Watersnoodmuseum is gevestigd in vier betonnen caissons, die hier zijn neergelegd om het laatste gat in de Zeeuwse dijken te dichten. In het museum zijn beelden te zien van hoe deze caissons geplaatst werden. Elk caisson heeft een eigen thema. Zo wandel je langs heel veel informatie over de ramp, de slachtoffers, de wederopbouw in Zeeland en hoe we nu en in de toekomst ook weer met de dreiging van het water te maken hebben.

Wat op mij de meeste indruk maakte, waren teruggevonden kledingstukken of eigendommen van dodelijke slachtoffers, waarbij hun verhaal (en dat van hun dierbaren) werd verteld. Zo vond ik het hartverscheurend om te lezen dat een moeder die een kindje verloor zich voor de buitenwereld flink hield (zoals ook in de Zeeuwse cultuur zat of misschien wel zit), maar intussen wel haar hele leven een kledingstuk van haar overleden kindje bij zich droeg, verstopt onder haar rokken. Ook installatie waarin de namen van de slachtoffers voorbij komen, vond ik erg mooi.

Leuk om te zien vonden we het aandeel van Scandinavië in de wederopbouw. Zo zagen we een pamflet waarop in de Zweedse stad Trollhättan werd opgeroepen om spullen in te zamelen, en typisch Scandinavische blokhutten die voor deze keer in Zeeland in elkaar werden gezet, zodat mensen snel weer een plek hadden om te wonen.

En kijk aan, tegen de tijd dat we weer buiten kwamen, scheen de zon alweer.

5. Deltawerken

De volgende dag was het tijd om de Deltawerken met eigen ogen te gaan bekijken. Op de heenweg naar onze vakantiewoning waren we al over de Haringvlietdam en de Brouwersdam gereden, maar nu reden we naar het voormalige werkeiland Neeltje Jans en het Banjaardstrand om de Oosterscheldekering te bekijken. Indrukwekkend – en wat hadden we toch een geluk met het weer.

6. Middelburg

We reden verder naar Middelburg, waar we zonder plan gewoon wat rondliepen door de stad. En wat een mooie stad is het!

Normaal plan ik onze uitstapjes altijd zorgvuldig, maar deze keer bleek dat je ook zonder plan (of misschien wel juist dan) tegen de leukste dingen aanloopt. Zo kwamen we terecht in een interactieve kunstinstallatie in de Vleeshal en in een winkel met prachtige bouwwerken van LEGO. Om de mooiste plekjes te vinden, konden we gewoon van toren naar toren lopen, want Middelburg heeft een paar schitterende exemplaren.

Ik vermoed dat in deze stad genoeg te zien en te doen is om er een hele dag of zelfs een weekend door te brengen. Maar voor deze keer bleef het bij even rondkijken. Daarna streken we neer bij De Drykkery, een prachtige winkel met boeken en een café. We kochten eerst in de winkel een leuk spelletje en speelden een paar rondjes terwijl we iets dronken in het café. We hadden toch geen haast om ergens te komen – wat heerlijk!

7. Zierikzee

Een andere stad die we tijdens onze midweek bezochten, was Zierikzee. Ook hier kun je je volgens mij veel langer vermaken, want ook dit is echt een mooie stad. We waren hier maar kort – het was al in de namiddag. Na een kort wandelingetje kris kras door wat mooie straatjes kwamen we uit bij het Havenplein.

Zierikzee in Zeeland

Eigenlijk hadden we een hapje willen eten in Zierikzee, maar de kinderen gaven aan liever ’thuis’ te eten (en dat vonden wij ook helemaal prima). Dat geeft wel aan hoe goed we het naar onze zin hadden in onze vakantiewoning in Burgh Haamstede.

8. Plompe toren

Op de terugweg reden we nog even langs de Plompe Toren, vlak bij Burgh Haamstede. Het is een gedenkteken voor het dorp Koudekerke, een van veertien dorpen die hier ooit lagen, maar zijn verzwolgen door het water. Niet bij de watersnoodramp in 1953, maar eerder al, tussen 1475 en 1650. We hebben de 23 meter hoge toren niet beklommen – misschien een volgende keer.

plompe toren in Zeeland

9. Doen op de heen- en terugweg

Voor mij voelde deze voorjaarsvakantie in Zeeland dus als het slechts aanstippen van een mooi gebied dat ik nu nog veel beter zou willen leren kennen. En het was ook een beetje een ’trip down memory lane’ voor mij. Ik ben namelijk opgegroeid op het eiland IJsselmonde, niet zo ver van Zeeland. Hoewel ik het prima naar mijn zin heb in Enschede, vond ik het ook echt leuk om even een beetje terug naar mijn roots te gaan. Op de heenweg gingen we zelfs langs bij een vriendin die ik al ken sinds we 5 jaar oud waren. Ze woont tegenover het huis waar ik ben opgegroeid en tijdens een korte wandeling (het dorp is maar klein) liet ik mijn man en kinderen zien waar ik vroeger naar school ging, sportte, schaatste en eindeloos veel boeken uit de bibliotheek haalde.

Daarna reden we verder richting Zeeland, maar we stopten nog wel even bij Vogelobservatorium Tij, een prachtige plek die ik al zo vaak op Instagram voorbij had zien komen dat ik er heel nieuwsgierig naar was. Zeker de moeite van een tussenstop waard als je ook via Rotterdam naar Zeeland rijdt! Vanaf de parkeerplaats bij de jachthaven brengt een korte wandeling je bij een eivormige vogelkijkhut.

Op de terugweg van Burgh-Haamstede naar huis deden we een dagje Rotterdam, de stad waar ik als klein kind altijd al ging winkelen met mijn moeder als ik nieuwe kleren en schoenen nodig had, en waar ik later op de middelbare school zat en ook een paar jaar woonde. We stopten eerst even bij de Bospoldervos en parkeerden vervolgens bij Q Park Koopgoot voor een wandeling naar de Markthal, het Potlood, , de openbare bibliotheek waar ik heel wat uren heb doorgebracht, de Kubuswoningen, de Oude Haven en het Witte huis. Daarna liepen we de andere kant op door de Koopgoot en via Eendrachtsplein naar het prachtige Depot Boijmans Van Beuningen en vlak daarachter mijn oude middelbare school (het Erasmiaans Gymnasium). Heel bijzonder om die plek terug te zien. Al met al hou ik nog steeds heel erg van Rotterdam en kan ik het je zeker aanraden om een dagje in deze stad door te brengen als hij op je route naar Burgh-Haamstede ligt.

Eigenlijk hadden we nog wat willen gaan drinken in het Finse Huis. maar het was mooi geweest. Het was tijd om naar huis te rijden en de boel die we 5 dagen lekker de boel hadden gelaten weer op te pakken – helaas.

10. Doen tijdens ons volgende bezoek

Bijna alle plekken waar we tijdens deze midweek zijn geweest, zou ik best nog eens willen bezoeken. Maar er zijn ook genoeg dingen waar we helemaal niet aan toe zijn gekomen, zoals een bezoek aan:

  • Goes
  • Veere
  • Domburg

En we willen nog wel meer van die fijne wandelingen maken. Kortom… we denken alweer voorzichtig aan een volgende vakantie in Zeeland.

Verblijf in Burgh-Haamstede

Deze keer verbleven we dus op Landal Résidence ’t Hof van Haamstede. Dit is een klein vakantiepark dat bestaat uit een wit gebouw met roodgeruite luiken met daarin appartementen, en aan weerszijden daarvan een paar hoevewoningen met rieten daken.

Landal Résidence 't Hof van Haamstede

We vonden het een fijne, ruime vakantiewoning. Beneden hadden we een ruime woonkamer met open keuken, een hal met toilet en een achtertuin. Op de eerste verdieping was een ruime badkamer met twee wastafels, een douche en een toilet, en twee slaapkamers met 2 bedden. Op de tweede verdieping was nog een slaapkamer voor twee personen. Hier vind je interieurfoto’s van onze vakantiewoning.

We voelden ons er fijn en hadden alle ruimte om gezellig samen te ontbijten, een spelletje te doen of creatief bezig te zijn aan de grote eettafel, en om lekker onderuit te zakken op de bank en wat te lezen of een film te kijken. Het was ook heerlijk dat ik, al was het pas 2 maart, even in de tuin kon zitten met mijn ogen dicht. Uit de wind en in de zon was het heerlijk.

Het was echt een voorjaarsvakantie vol waardevolle momenten en die goede herinneringen zorgen ervoor dat we graag nog een keer terug willen naar Burgh-Haamstede. Het zou dan ook heel goed kunnen dat we nog een keer voor dit park kiezen. Maar er zijn nog 3 (!) parken van Landal op loopafstand van waar wij verbleven:

Ik ben dus vroeger met mijn ouders, broer en opa en oma meerdere keren in de herfstvakantie op vakantie geweest in Burgh-Haamstede, en ik vermoed dat dit op een van de andere drie Landal-parken is geweest. Maar weke het was? Geen idee! Het zou dan ook kunnen dat mijn keuze voor een volgende vakantie in Burgh-Haamstede toch naar een van die andere parken gaat, om daar ook eens rond te kijken. We zullen zien!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.